« Takaisin

VPN-ohje henkilöstölle

VPN-yhteys

VPN-yhteys (Virtual Private Network) tarkoittaa ratkaisua, jolla organisaation sisäverkko saadaan ulotettua turvallisesti turvattoman julkisen verkon yli. Esimerkiksi etätyöntekijän työasema saadaan VPN:n avulla liitettyä turvallisesti organisaation verkkoon. VPN:ssä osapuolet todennetaan ja siirrettävä tieto salataan, eli estetään julkisessa verkossa välitettävän liikenteen sisällön paljastuminen kolmansille osapuolille.


Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila kuormittaa VPN-liikennettä

Koronavirusepidemia aiheutti kuormituspiikin VPN-palvelulle. Oamkin VPN-palvelun kapasiteetti on riittänyt toistaiseksi, mutta välillä on käyty turhan lähellä äärirajoja. Uusia investointeja tai työasema-asennuksia uuden VPN-palvelun pystyttämiseksi ei olla tekemässä tämän koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan takia. Palomuurilokitiedoista on nähtävissä, että todennäköisesti useimmat Oamkin VPN-käyttäjät eivät oikeasti tarvitsisi VPN-yhteyttä ollenkaan, kun he työskentelevät etänä.


Käytä VPN-yhteyttä vain silloin kun tarvitset sitä

Omasta kotiverkosta käsin on turhaa pitää VPN-yhteyttä päällä silloin, kun ei käytä Oamkin sisäverkon palveluita.  Esim. Outlook, MS 365 -palvelut, Teams, Zoom, Oamkin web-sivut, Heimo yms. toimivat ilman VPN-yhteyttä. Sitten kun tarvitset jotakin Oamkin sisäverkon palvelua, ota VPN-yhteys vain siksi ajaksi, kun käytät sisäverkon palvelua. Käytä VPN-yhteyttä kokoajan vain kun olet reissussa ja käytät jotain tuntematonta vierasverkkoa, mikä saattaa vakoilla tai muokata verkkoliikennettä. Esimerkiksi PanOulua käyttäessäsi sinulla on syytä salata kaikki tietoliikenne. Kotimaiset 4G-verkot ovat turvallisia ja niissä et tarvitse VPN-yhteyttä liikenteen salaamisen vuoksi vaan ainoastaan, jos et muuten pääse palveluun.

Esimerkkejä palveluista, jotka ovat tarjolla vain Oamkin sisäverkossa:

  • Peppi (henkilöstön näkymät)
  • Pulmu
  • Rekisterit ja tietokannat (Uusi listaus, jossa on esim. tietosuojainfolomakkeet)
  • Reportronic
  • Monet Oamkin kirjaston tarjoamat e-aineistot (esim. artikkelitietokannat)
  • P2P
  • Oman alan erikoisohjelmistot ja laitteet Oamkin sisäverkossa (ohjelmistolisenssit tms.)
  • Windowsin ohjelmistopäivitykset  ja Software center
  • Files-palvelimella oma kotihakemisto/verkkolevyasema (yleensä se ”K-asema”) – Jos käytät vielä tätä vanhaa kotihakemistoa, niin suositus on, että siirryt pääasiassa OneDriven käyttäjäksi.

Lista ei ole kattava: Jos joku palvelu ei toimi odotetusti, testaa alkaako se toimia, kun otat käyttöön VPN-yhteyden.

Huomaa, että jotkut palvelut saattavat vaatia uudelleenkirjautumista, jos laitat välillä VPN-yhteyden päälle, koska palvelun näkökulmasta koneesi IP-osoite muuttuu. Esimerkiksi Moodle ja AC tekevät näin.


VPN-yhteyden luominen


 

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, OHJE, Ohjeet & tiedotteet, verkkoyhteydet and tagged , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia