« Takaisin

Opettajan Moodle-ohje: Blackboard Collaborate – huoneen luominen ja ominaisuudet

Blackboard Collaborate on Oamkin Moodlessa käytössä oleva verkkoneuvottelusovellus, jota voit hyödyntää paitsi etäluennoissa, myös verkko-opintojen reaaliaikaisessa ohjauksessa, neuvonnassa ja tiedottamisessa. Halutessasi voit tallentaa Collaborate-istunnon, jos haluat tarjota sen opiskelijoille jälkikäteen esim. luentotallenteena tai ohjevideona.

Voidaksesi käyttää Collaboratea, tarvitset riittävän hyvän nettiyhteyden videokuvaa varten, kuulokemikrofonin tai kaiuttimet/kuulokkeet ja erillisen mikrofonin, sekä webbikameran (jos haluat näkyä osallistujille). Ks. erillinen ohje laitteiston testauksesta ennen Collaboraten käyttöä.


Uuden Collaborate-istunnon luominen

  1. Collaboratea käytetään Oamkin Moodlessa, joten kirjaudu ensin Moodleen, https://moodle.oamk.fi/.
  2. Valitse se kurssialue, minne haluat sijoittaa Collaborate-istunnon. Huomaa, että sinun pitää olla opettajana (=teacher-roolissa) ko. kurssialueella voidaksesi luoda ja käyttää Collaboratea opettajana. Manager-roolissa voit luoda Collaborate-istunnon, mutta opettajana toimiaksesi, sinulla pitää olla teacher-rooli.
  3. Mene siihen osioon, mihin haluat sijoittaa Collaborate-istunnon.
  4. Valitse ko. sivulla sen alalaidasta Lisää oppimisaktiviteetti tai aineisto (Create learning activity)
  5. Valitse Collaborate.
  6. Seuraavassa näkymässä määrittelet Collaborate-istuntosi asetukset. Anna sille kuvaava nimi (esim. ”Verkkoluento: Itämeren suojelu” tai ”Ohjeet opinnäytetyön aloittamiseen”).
  7. Halutessasi, kirjoita istunnon kuvaus sille varattuun Kuvaus (Description) -kenttään. Kuvauksessa voi olla muotoiltua tekstiä, linkkejä, liitetiedostoja ja kuvia. Kun laitat ruksin kohtaan Näytä kuvaus kurssisivulla (Display description on course page), se näkyy opiskelijoille suoraan siinä osiossa, minne olet Collaborate-istunnon laittanut.
  8. Aseta sitten istunnon aloitusajankohta. Huomaa, että osallistujat pääsevät avaamaan istunnon 15 minuuttia ennen sen alkua, jotta he voivat testata laitteidensa toimivuuden. Jos valitset kestoksi kurssin keston (Duration of course), huoneeseen pääsee kunhan pääsee kurssialueelle. Huomaa kuitenkin, että kurssin opiskelijat, jotka ovat kurssilla opiskelijaroolissa, eivät voi käyttää Collaboratea keskenään ilman presenter-oikeutta.
  9. Jos haluat, että Collaborate-istuntoosi pääsee kirjautumatta Oamkin Moodleen (esim. vieraileva luennoitsija), laita rasti Salli Collaboraten vierailijakäyttö (Allow Collaborate guest access) ruutuun. Valitse sitten Collaboraten vierailijarooli: vierailevalle luennoitsijalle valitse Esittäjä (Presenter), tai Valvoja (Moderator). Jos haluat antaa vierailevalle luennoitsijalle laajemmat oikeudet istunnon hallintaan (eli mahdollisuuden esim. tallentaa istunto; antaa osallistuville opiskelijoille lisäoikeuksia kuten äänen ja videon jakaminen; jakaa osallistujat ryhmiin; lisätä ajastimia; luoda monivalintakyselyitä; myöntää rooleja ja poistaa käyttäjiä istunnosta) hän tarvitsee Valvoja-roolin. Se on tarpeen ainakin, ellet ole itse läsnä istunnon aikana.
  10. Tallenna session asetukset: jos haluat katsoa miltä tekemäsi aktiviteetti nyt näyttää, klikkaa Tallenna ja näytä (Save and display) tai jos haluat mennä suoraan siihen osioon, jossa aktiviteetti on, valitse Tallenna ja palaa kurssille (Save and return to course). Jos lisäsit pääsyn vieraille, saat haettua heille annettavan linkin kun aktiviteetin ja valitset  Guest links -välilehden. Main session (pääistunto) -linkki näkyy ensimmäisenä ja saat kopioitua sen koneesi leikepöydälle kopioi-painikkeesta. Lähetä linkki ja tieto istunnon ajankohdasta esim. vierailevalle luennoitsijalle.

Istuntoon liittyminen

Kirjaudu Moodleen ja mene oikealle kurssialueelle ja siellä siihen osioon, jossa Collaborate-aktiviteetti on. Klikkaa Collaborate-aktiviteettia ja paina Join Session -painiketta.  Valitse sitten Join from a browser (ellet käytä BlackBoardin omia erillisiä työkaluja) ja pääset mukaan istuntoon.

(Toinen tapa liittyä istuntoon on kirjautua vieraille tarkoitetulla linkillä, mutta sitä käyttävät vain vieraat. Linkin toimivuus on kuitenkin hyvä testata itsekin esim. selaimen yksityisessä ikkunassa (kuten Chromen Incognito window), että tiedät miten se toimii)

Ks. Erillinen ohje Collaborate-istuntoon liittymisestä ja Collaboraten peruskäytöstä


Istunnon tallentaminen ja tallenteen lataaminen

Voit aloittaa istunnon tallentamisen valitsemalla ”Start recording” Collaboraten vasemman reunan valikosta. Tallenne löytyy istunnon jälkeen Moodlesta Collaborate-aktiviteetista samalta sivulta mistä istuntoon liityttiin. Timo Heikkinen on tehnyt työkalun Collaborate-tallenteiden lataamiseen omalle koneelle, löydät sen Timon kotisivulta. Muistathan tekijänoikeudet, jos lataat tallenteen koneellesi: Et saa jakaa tallennetta eteenpäin, ellei sinulla ole siihen lupaa (eli olet esim. opiskelija, ja videolla näkyy opettajasi näyttämät, mahdollisesti tekijänoikeudelliset aineistot). Huomioi myös tietosuoja, eli videolla ei saa näkyä henkilötietoja, jos siihen ei ole lupaa.

Alla Markus Aallon tekemä ohjevideo Collaborate-tallenteiden lataamisesta:


Collaborate-huoneen luominen (5:47)

Collaborate-huoneen ominaisuudet (7:09)

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, ohjelmistot, oppimisympäristöt and tagged , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia