« Takaisin

Opettajan ohje: Moodle–kurssialueen osittainen kopioiminen toiselle Moodle-kurssialueelle

Ohjeen laatija: Ulla Reinikainen.
Kuvat: Ulla Reinikainen, 14.5.2018

Ohjeessa https://it.oamk.fi/7308  on kerrottu, kuinka voit kopioida kokonaisen kurssialueen uudelle, tyhjälle kurssialueelle. Joskus voi kuitenkin olla tarve kopioida vain OSA vanhaa kurssialuetta ja toisinaan vastaanottava kurssialue ei ole täysin tyhjä, kun kopiointi tehdään. Kopiointi on mahdollista myös niissä tapauksissa, kun noudattaa tätä ohjetta. Tällä kopiointitavalla pystyy myös kopioimaan tenttejä kysymyspankkeineen alustalta toiselle.

HUOM! Kopiointi vaatii erityistä huolellisuutta, jotta ei tule vahingossa tehtyä virhettä! Jos olet yhtään epävarma, niin pyydä digimentori kaveriksi.

Tässä ohjeessa käydään läpi esimerkki, jossa on kaksi olemassa olevaa kurssialuetta, ja halutaan kopioida vain yksi osio sisältöineen kurssialueelta 1 kurssialueelle 2. Vastaanottavalla kurssialueella on ennestään materiaaleja. Ohjetta voi soveltaen käyttää myös niihin tilanteisiin, jossa kopioitavia osioita on enemmän kuin yksi.

Ohjeen sisältö:

 1. Lähtötilanne esimerkkitapauksessa
 2. Kopion luominen (kurssialue 1)
 3. Kopion liittäminen kohdealueelle (kurssialue 2)

1. LÄHTÖTILANNE ESIMERKKITAPAUKSESSA

Moodle-kurssialueiden sisällöt ennen kopiointia:

KURSSIALUE 1:

Kurssialueella on kolme osiota.

KURSSIALUE 2:

Kurssialueella on neljä osiota.

Halutaan kopioida kurssialueelta 1 kurssialueelle 2 pelkästään osio: 1. Moodle-ohjeet.


2. KOPION LUOMINEN

Mene ensiksi kurssialueelle 1 (tässä: Digimentorin ohjeet Liiketalous) tekemään varmuuskopio.

 

 

 

 

 

 

 

Etusivulla valitse oikeasta yläkulmasta hammasratas, ja sen alta kohta Varmuuskopiointi.

 

 

 

Kopiointi on viisivaiheinen:

1. Alkuperäisasetukset

Ota ruksi pois kohdasta ”Sisällytä osallistujat”, koska ei haluta kopioida esimerkiksi mahdollisten palautuslaatikkojen sisältöä tai muita opiskelijoiden suorituksia.

Sen jälkeen valitse sivun alareunasta kohta Seuraava.

 1. Skeeman asetukset

Tässä kohtaa valitse, mitkä osiot kopioidaan. Oletuksena kaikki osiot on ruksittu.                                                           Ota ruksit pois niistä osioista, joita ei ole tarkoitus kopioida. Tässä esimerkissä on jätetty ruksit vain kohtaan ”Moodle-ohjeet”, koska ainoastaan se osio halutaan kopioida.

 Scrollaa sivun alaosaan, ja valitse sieltä Seuraava

 1. Varmistus ja katselu

Tässä kohtaa pystyt vielä tarkastamaan, mistä osuudesta kopio ollaan tekemässä. Punainen ruksi tarkoittaa, että ko. osuutta ei oteta mukaan, vihreä väkänen tarkoittaa, että kyseinen osio otetaan mukaan kopioon.

Scrollaa sivun alaosaan, ja valitse oikeasta alareunasta:

Hetken työskentelyn jälkeen saat ilmoituksen:

Valitse: Jatka. Päädyt kohtaan:

MUTTA: palautusta ei lähdetä tässä kohtaa tekemään, vaan siirrytään sille kurssialueelle, jonne kopio halutaan liittää!            Katso ohjeen kohta 3


3. KOPION LIITTÄMINEN KOHDEKURSSIALUEELLE

Seuraavaksi mennään kurssialueelle, johon kopio halutaan viedä (tässä: K0000LI Testiopintojakso).                   Pääset sinne, kun valitset Moodlessa oikealta ylhäältä: Omat kurssini, ja avaat kurssialueen, jolle kopiointi tehdään.

Kopiointi toimii siten, että se siirtää kopioitavat materiaalit saman numeroiseen osioon, kuin missä ne ovat alkuperäisessä aineistossa.  Jos siis olet kopioimassa uutta osiota sellaiselle kurssialueelle, jossa ennestään on jo materiaalia, joudut ennen palautuksen tekemistä luomaan palautettavaa osiota varten sitä varten oman osion – ja mahdollisesti siirtämään sen oikeaan paikkaan.

Tässä esimerkissä kopioitava osio ”Moodle-ohjeet” on kurssialueella ”Digimentorin ohjeet” osio numero 1. Kurssialueella 2 on jo olemassa osio numero 1, nimellä ”Palautettava tehtävä”.

 

Jos kopiointi tehtäisiin ilman esivalmisteluja, ”Moodle-ohjeet”–osion alla olevat aineistot kopoituisivat kurssialustalle ”K0000LI Testiopintojakso” osion ”1. Palautettava tehtävä”  alle.

Tässä halutaan, että kopioitava aineisto menee kohdekurssialustalla omaksi osiokseen.                                          Siksi täytyy:

 1. luoda uusi osio – josta tulee automaattisesti osio nro 5, koska ennestään on neljä osiota olemassa
 2. siirtää luotu uusi osio ensimmäiseksi, jolloin se saa numeron 1

 

Valitse etusivulla kohta: Luo uusi osio

 

Anna osiolle nimi, jonka jälkeen valitse: Luo osio

 

 

 

Uusi osio täytyy siirtää kohtaan 1, jotta kopiointi menee oikean osion alle. Siirto alkaa siten, että valitset osion nimen alta nuoli –symbolin:

Sen jälkeen ”näpäytä” sen osion otsikkoa, jota ennen haluat siirtää luomasi osion. Eli tässä tapauksessa näpäytetään osion 1 otsikkoa.

”Näpäytä” kohtaa  ”Sijoita osio Moodle-ohjeet ennen osioita Palautettava tehtävä”

Ja nyt on uusi, tyhjä osio oikealla paikalla, valmiina vastaanottamaan siirrettävää aineistoa.

 

Seuraavaksi lähdetään tekemään varsinainen aineiston siirto.

 

Valitse oikean yläkulman hammasrattaan alta kohta: Palauta

 

Tulet kohtaan Palauta kurssi, mutta tällä kertaa olet siis alustalla K000LI-testi, JONNE halutaan kopio siirtää.

Selaa sivua alaspäin, kohtaan ”Käyttäjän yksityinen varmuuskopioalue”. Jos juuri teit kopion, se näkyy ylimpänä listalla.

Valitse: Palauta

Palautuksessa on seitsemän vaihetta:

Ne on seuraavassa käyty läpi:

 1. Vahvista

Tässä kohdassa ovat tiedot siitä, mitä ollaan tuomassa alustalle. Scrollaa sivun alareunaan, ja valitse oikeasta reunasta: Jatka

 

 1. Kohde

Tässä kerrotaan, mille alustalle palautus tehdään. Scrollaa sivua alaspäin, kunnes tulet kohtaan Palauta tälle kurssille:

Ruksi on automaattisesti kohdassa ”Yhdistä varmuuskopioitu kurssi tähän kurssiin”. Anna sen olla siinä!  Paina:  Jatka

 

 1. Asetukset

Tässä ei tarvitse tehdä mitään muutoksia. Srcollaa sivun alareunaan, ja valitse oikeasta alareunasta: Seuraava

 

 1. Skeema

Tässä kohdassa voit valita, MITÄ osia varmuuskopiosta palautetaan tälle alustalle. JOS olisin tehnyt varmuuskopion koko alustasta ”Digimentorin ohjeet”, varmuuskopiossa olisivat mukana kaikki kolme osiota (Moodle-ohjeet, Peppi-ohjeet, AC-ohjeet). Tässä kohtaa voisin valita, että tuodaan vain Moodle-ohjeet.

 

Koska kuitenkin rajaus on tehty jo varmuuskopiota luotaessa, niin tässä kohtaa voi scorllata  suoraan sivun alareunaan. Siellä valitaan:  Seuraava

 

 1. Esikatsele

Tässä kohtaa kerrotaan, mitä ollaan palauttamassa. Scrollaa sivun alareunaan ja valitse Suorita palautus

 1. Prosessi

Moodle tekee palautuksen, ei yleensä kestä kauaa.

 

 1. Valmis

Kun palautus on valmis, tulee ilmoitus:

Valitse:  Jatka

 

Aineistot ovat kopioituneet osion 1 alle.

 

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, oppimisympäristöt and tagged , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia