« Takaisin

Testisivu

Muttin peruskäyttö

Kun olet kopioinut kotihakemistosi juureen .muttrc-tiedoston (kts. Muutos Muttiin), voit käynnistää Muttin uusilla asetuksilla.

1. Ohjelman käynnistäminen
2. Viestien lukeminen ja viestilistauksessa liikkuminen
3. Liitetiedostot
4. Postikansioiden selailu
5. Viestien haku viestilistauksesta
6. Viestin tallennus kansioon
7. Viestin poistaminen
8. Postin kirjoitus
9. Muttin sulkeminen

1. Ohjelman käynnistäminen

Kirjoita komentoriville mutt, ja ohjelma käynnistyy näyttäen suoraan inboxisi sisällön. Osa käytössä olevista komennoista näkyy aina ylimmällä rivillä. Alarivillä, komentorivin yläpuolella näkyy mm. missä kansiossa ollaan ja paljonko siinä on viestejä.

2. Viestien lukeminen ja viestilistauksessa liikkuminen

Voit liikkua viestilistauksessa nuolinäppäimillä (tai n- ja p-näppäimillä), jolloin ohitetaan vain poistettaviksi merkityt viestit (D), tai tabulaattorilla, jolloin siirrytään suoraan seuraavaan uuteen viestiin (merkitty N-kirjaimella), tai voit hypätä suoraan haluamasi viestin kohdalle kirjoittamalla viestin numero (vasemmassa reunassa näkyvä juokseva numero), jonka kohdalle haluat siirtyä. Huomaa, että alarivillä näet ko. kansion sisältämän viestien määrän: Jos tahdot siirtyä uusimman viestin kohdalle, niin kirjoita viestien määrä eli viimeisimmän viestin numero ja paina enteriä. Pääset viimeisimmän viestin kohdalle myös painamalla *-näppäintä.

Kun tahdot lukea viestin paina sen kohdalla enteriä. Kun haluat palata takaisin viestilistaan, paina <-painiketta. Jos tahdot siirtyä suoraan viestin luettuasi lukemaan seuraavaa viestiä kulkematta viestilistauksen kautta, paina n-näppäintä. Edelliseen viestiin pääset vastaavasti p-näppäimellä. Jos viesti ei mahdu ruudulle kokonaan, voit liikkua rivi kerrallaan nuolinäppäimillä, tai sivu kerrallaan välilyönnillä (eteen) tai -näppäimellä (taakse).

3. Liitetiedostot

Liitteisiin pääsee Pine-tyylisesti viestistä painettaessa v-kirjainta. Liitteen tallennus tapahtuu s-kirjaimella, jolloin ohjelma kysyy mille nimelle liite tallennetaan.

Liiteluettelosta pääset pois q-kirjaimella (Exit).

4. Postikansioiden selailu

Postikansiolistaukseen pääsee <-näppäimellä (=mennään ylöspäin hierarkiassa).

Mutt tarkkailee automaattisesti postikansioitasi, ja ilmoittaa jos johonkin niistä on tullut uutta postia, eli voit suoraa määritellä esimerkiksi procmailin lajittelemaan postia puolestasi, eikä tarvitse käsin käydä kansioita läpi.

Kansiot, joissa on uusia viestejä erottuvat kansiolistauksessa siten, että niiden edessä on N-kirjain.

5. Viestien haku viestilistauksesta

Jos tahdot etsiä viestilistauksesta tietyn viestin, voit tehdä tekstihaun avoinna olevan kansion viestien otsikoista tai lähettäjänimistä. Haku tapahtuu kirjoittamalla /haluttu haku, jonka jälkeen painetaan enter ja siirrytään lähimpänä edessä olevaan hakua vastaavaan viestiin. Haun uusimalla päästään seuraavaan kriteerit täyttävään viestiin jne.

Jos tahdot hakea avoinna olevasta kansiosta kerralla esim. kaikki käyttäjän hessu lähettämät viestit, paina ensin l-kirjainta ja kirjoita sitten ”limit messages matching to” -kohtaan hessu, jolloin saat listan kaikista viesteistä, joiden lähettäjänä on hessu (+ viestit, joiden otsikossa sattumalta on mainittu hessu). Jos tahdot takaisin normaalinäkymään, paina taas l-kirjainta ja limit messages matching to -kohtaan laitetaan piste.

Kun tahdot hakea viestiä sen rungossa olevan sanan tai fraasin perusteella, paina Esc+b, jolloin komentoriville ilmestyy teksti ”Search for: ~b ”. Kirjoita tekstin perään hakusana tai fraasi, ja paina enter. Hakufraasin ympärille pitää laittaa lainausmerkit.

6. Viestin tallennus kansioon

Tallennus kansioon tapahtuu s-näppäimellä, jolloin kysytään kansion nimeä. Alussa oleva = merkki tarkoittaa lyhennettä ~/Maildir/ ja imap kansiot tulevat .-alkuisina, joten esimerkiksi kouluposti-kansio olisi ’=.kouluposti’. Kaikki omat kansiot otetaan tarkkailun alle.

Kun teet itse uuden postikansion, laita sen nimen eteen piste. Esim. ’=.projekti5’

7. Viestin poistaminen

Viesti poistetaan painamalla d-kirjainta poistettavan viestin kohdalla. Kun tahdot poistaa D:llä merkityt viestit, paina x ja sen jälkeen hyväksy poisto painamalla enter. Jos/kun on vahingossa merkinnyt viestin tuhottavaksi (delete) d-näppäimellä, on helpoin tapa perua tämä kirjoittaa ensin viestin numero ja sitten painaa u-näppäintä (undelete).

8. Postin kirjoitus

Postin kirjoitus aloitetaan c-kirjainta painamalla. Ensimmäiseksi annetaan vastaanottajan osoite, sitten viestin otsikko ja sitten siirrytään editoriin kirjoittamaan itse viesti. Kun viesti on kirjoitettu, niin se tallennetaan ctrl+x:llä (kun editorina on Pico), vastataan y (yes), hyväksytään enterillä viestin nimeksi Muttin ehdottama nimi ja lopuksi itse viesti lähetetään ctrl+x:llä. (Huomaa komentolistaus ruudun yläosassa).

Ennen lähettämistä voit vielä korjata kenttien tietoja, esim. voit muokata otsikko-riviä painamalla s-kirjainta (subject), tai voit lykätä viestin lähettämistä painamalla q (abort).

Postia kirjoittaessa on vastaanottajan (To-kenttä) kohtaan lisätty hakutoiminto. Kun kirjoitat To-kentässä haluamasi hakusanan (nimen osa tms.) ja painat ctrl-t, Mutt hakee ja listaa sopivat vaihtoehdot koulun aliaksista (eli saman kuin ”osoite”-ohjelma), opettajien osoitteista sekä vielä Pinen osoitekirjastasi.

9. Muttin sulkeminen

Mutt suljetaan q-kirjaimella (quit).

Toisinaan q:ta pitää painaa kaksikin kertaa, jos satutaan olemaan sellaisessa tilassa, jossa q-kirjain poistaa vain ko. tilasta (kuten esim. liitetiedostojen selaus).

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa Luokittelematon. Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia