« Takaisin

Moodle – Collaborate videokonferenssityökalun istuntoon liittyminen ja peruskäyttö

Blackboard Collaborate on Oamkin Moodlessa käytössä oleva verkkoneuvottelusovellus, jota voit hyödyntää paitsi etäluennoissa, myös verkko-opintojen reaaliaikaisessa ohjauksessa, neuvonnassa ja tiedottamisessa.

 


Ohjeen laatija: Tuula Nissinen, 28.11.2018

Osallistuaksesi Collaborate-istuntoon, toimi ohjeen mukaan:

Ennen Collaboraten käyttöä

• Käytä tietokonetta, jossa on hyvä internetyhteys ja valitse selaimeksi Chrome
• Hanki kuulokemikrofoni ja webbikamera. Testaa laitteiden toimivuus.

Istunnon alkaessa

• Liitä USB-kuulokkeet ja mahdollinen web-kamera tietokoneeseesi ennen Collaborate-verkkoympäristöön liittymistä
• Kirjaudu Collaborate-verkkoympäristöön saamasi linkin kautta hyvissä ajoin ennen istunnon alkua. (Jos tulet Collaborate-istuntoon ensimmäistä kertaa, kannattaa aloittaa noin 30 min ennen istunnon alkua, jotta voit rauhassa tutustua oppimisympäristöön ja määrittää ääni- ja videoasetukset)

Istuntoon liittyminen

Blackboard Collaborate kirjautuminen
1. Kopioi  Collaborate-videokonferenssin linkki tai liity istuntoon Moodle-alustalta.
2. Kirjoita nimesi
3. Valitse: Liity istuntoon

Collaborate liity istuntoon
4. Tulet Collaborate-istunnon aloitussivulle

Collaboraten perustoiminnot

Näkymässä on seuraavat toiminnot: 1) oma tila ja asetukset (kuva), 2) mikrofoni, 3) videokuva ja 4) ”käden nosto” puheenvuoron pyytämiseksi. (Ne näkyvät käyttöliittymän alareunassa keskellä.)

Collaborate toiminnot

Alhaalla oikealla on violetti ”täppä”, josta avautuu chat-näkymä ja muut optiot.
Ensimmäisenä avautuu chat (reaaliaikainen viestitoiminto). Muita optioita ovat istuntoon kirjautuneiden läsnäolijoiden listaus, sisällön jakaminen osallistujille sekä omat asetukset.

Chat-ikkuna

Ääni- ja videoasetukset

Omista asetuksista (hammasratasikonista) pääset määrittämään ääni- ja videoasetukset. Valitse ”Määritä kamera ja mikrofoni”.

Voit vaihtaa käytössäsi olevaa mikrofonia alasvetovalikosta. Vaihtoehtoja voivat olla esim. headset, pöytämikrofoni, sisäinen mikrofoni. Testaa ääntä ohjeen mukaan: Äänitesti pyytää sinua sanomaan jotakin mikrofonin toimivuuden testaamiseksi. Kun mikrofoni toimii, klikkaa ”Kyllä, se toimii” -painiketta jatkaakseksi.

Seuraavaksi valikkoon tulee videotesti ja kameran valinta. Valitse käytössäsi oleva kamera (web-kamera) ja klikkaa ”Kyllä, se toimii” -painiketta jatkaaksesi. Nyt olet määrittänyt ääni- ja videoasetukset.

Tulet takaisin aloitussivulle. Collaborate kertoo kun kaikki on valmista. Sulje ilmoitus. Voit olla vielä valitsematta mikrofonia ja videota aktiiviseksi. Kun istunto alkaa, tuutoropettaja aloittaa ja pyytää sitten sinua ja muita aktivoimaan mikrofonin ja videon.

”Viiva” ikonien mikrofoni ja kamera päällä tarkoittaa, että ne eivät ole toiminnassa. Klikkaamalla ikoneja voit vaihtaa kameran ja mikrofonin tilaa, eli kytkeä ne käyttöön ja pois käytöstä.

Istunnosta poistuminen

Kun istunto on ohitse, aloitusnäytössä vasemmalla ylhäällä on ”rasti”, josta pääset alla olevaan näkymään ja voit poistua istunnosta kohdasta ”Poistu istunnosta”.

Kun poistut istunnosta, tulee kysymys: ”Miten istunnon ääni- ja kuvayhteys toimivat?” Voit ”ohittaa” kohdan tai antaa arvioinnin ääni- ja kuvayhteyden toimivuudesta.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, opiskelijoille, oppimisympäristöt and tagged , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia