« Takaisin

Screencast-O-Matic: Ruudunkaappaus, videon tekeminen ja tekstitys

Käyttöönotto
Asetukset ja ruudun tallentaminen
Videon tallentaminen
Videon editointi

Englanninkielisiä ohjevideoita


Käyttöönotto

Screencast-O-Matic on ruudunkaappaus- ja videoeditointi -sovellus. Oamkilla on käytössä Screencast-O-Matic -sovelluksen maksullinen versio, jolla voi tehdä ruudunkaappausvideoita sekä muokata ja tekstittää niitä. Maksullinen sovellus on tarkoitettu ainoastaan Oamkin henkilökunnan käyttöön.

Screencast-O-Matic -lisenssiä voi käyttää 50 käyttäjää kalenterikuukaudessa. Lisenssi umpeutuu automaattisesti jokaisen kuukauden viimeinen päivä. Saadaksesi lisenssin käyttöösi, lähetä siitä pyyntö osoitteeseen videot@oamk.fi.

Mene osoitteeseen https://screencast-o-matic.com/oulu-amk1 ja valitse Start Recorder. Kirjoita lisenssipyynnön yhteydessä saamasi salasana sille varattuun kenttään.

Jos et ole aikaisemmin käyttänyt Screencast-O-Matic -sovellusta, tulee sinun asentaa omalle koneellesi Screen Recorder Launcher. Asentaminen ei vaadi admin-tunnuksia. Valitse ruudun alalaitaan avautuvasta ikkunasta Download launcher ja sen jälkeen ruudun vasemmasta alalaidasta nuoli ja Open.


Asetukset ja ruudun tallentaminen

Mene osoitteeseen https://screencast-o-matic.com/oulu-amk1 ja valitse Start Recorder. Ruutuun avautuu Recorder-ikkuna.

Hammasratas -kuvakkeen kohdalta pääset muokkaamaan asetuksia. Voi tallentaa ruutua, web-kameraa tai molempia yhtä aikaa. Maksullisessa versiossa videon pituutta ei ole rajoitettu.

Recorder tallentaa ruutua mustavalkoisen kehyksen sisäpuolelta. Voit vaihtaa alueen kokoa kohdassa Size. Kaikki, mikä näkyy mustavalkoisen kehyksen sisäpuolella, tallentuu videolle. Kannattaa siis sulkea kaikki ylimääräiset ohjelmat ja selainikkunat sekä kirjautua ulos järjestelmistä ennen tallentamisen aloittamista.

Jos haluat tallentaa puhetta, valitse käyttämäsi mikrofoni kohdasta Narration ja testaa äänten toimivuus.

Voit tallentaa myös tietokoneen ääntä. Tietokoneen äänten tulee olla sallittu, jos haluat esimerkiksi sisällyttää tallenteeseesi olemassa olevan YouTube-videon tai muun valmiin ääntä sisältävän osion.

Kynä-kuvakkeen kohdalta saat halutessasi piirtotyökalut esille. Voit niiden avulla piirtää, lisätä videoosi laatikoita, tekstiä, puhekuplia ja nuolia tallennuksen aikana eri väreillä.

Kun asetukset ovat valmiit, aloita tallennus valitsemalla Rec. Tallennus alkaa kolmen (3) sekunnin kuluttua. Voit välillä pitää taukoa tallentamisessa, valitsemalla Pause.

Katso video asetuksista, ruudun tallennuksesta ja videon tallentamisesta (kesto 3 min. 15 sek.).


Videon tallentaminen

Kun tallennus on valmis, valitse Pause. Voit esikatsella tallennuksesi valitsemalla Play, jatkaa tallennusta valitsemalla Rec tai lopettaa työskentelyn ja siirtyä videon editoimiseen ja/tai tallentamiseen valitsemalla Done.

Valitsemalla Done avautuu ruutuun ikkuna, jossa voit tallentaa videon omalle koneellesi tai pilvipalveluun valitsemalla Save / Upload.


Videon editointi

Kun olet ottanut kuvaruutuvideon tai valinnut jo aikaisemmin tallennetun videon, klikkaa Edit Video.

Asetukset

   1. Voit nimetä tallenteen klikkaamalla nimeä
   2. Voit muuttaa videon kokoa joko kohdasta Canvas tai klikkaamalla videota ja vetämällä kulmasta. Voit myös leikata kuvaa valitsemalla
  1. Kohdasta Audio voit valita videoon liitettävän ääniraidan tai tuoda siihen musiikkia
 1. Kohdasta Show voit valita näkyykö videolla web-kameran kuva tai hiiren kursori. Tässä kohtaa pääset lisäämään myös tekstityksen.

Editointityökalut

Cut – Käytetään videon leikkaamiseen

Copy
 – Kopioi halutun osan videostaHide – Piilottaa hiiren kursorin / web-kameranInsert – Lisää uuden tai olemassa olevan tallenteen tai tauon (Pause)Narrate – Valitsee videon kohdat, joihin lisätään tekstitysOverlay – Lisää kuvia, nuolia, tekstiä tai korostusReplace – Siirtää videon osiaSpeed – Säätää videon nopeuttaTransition – Lisää videoon siirtymän

 

Editointi

 1. Siirrä viivaa aikajanalla haluamaasi kohtaan
 2. Valitse haluamasi työkalu Tools valikosta
 3. Raahaa viivaa valitaksesi halutun aikavälin
 4. Joissakin työkaluissa on erillisiä asetuksia, jotka avautuvat erilliseen ikkunaan
 5. Voit esikatsella muutoksia ennen kuin klikkaat OK -painiketta

Kun olet valmis, klikkaa Done palataksesi alkunäyttöön.

 

Tekstityksen lisääminen

Kun tallennuksesi on valmis, pääset muokkaamaan sitä valitsemalla Done ja Edit Video.

Klikkaamalla plus-merkkiä kohdasta Captions, pääset valitsemaan tekstitystavan.

Tekstityksiä voi lisätä kolmella tavalla:

 1. Tekstitiedostosta, Captions from file
 2. Puheesta tekstiksi, Speech-to-Text
 3. Manuaalisesti alusta alkaen, Blank Captions

Jos haluat tekstityksen videoosi omasta puheestasi, valitse Speech-to-Text.  Valitse oikea kieli ja paina sitten Start, jolloin tekstitykset tulevat automaattisesti oikeaan kohtaan videota (tässä kestää hetken aikaa).

Tekstitykset kannattaa tarkastaa ja tarvittaessa korjata (korjaukset voi tehdä myös YouTubessa).

Kun tekstitys on valmis, valitse Captions Text > Export As… ja SubRip Captions File (.srt) ja tallenna tekstitiedosto omalle koneellesi.

Tekstit voi vaihtoehtoisesti myös ”polttaa kiinni” videoon, mutta tätä ei suositella. Suositeltavampaa on liittää tekstit videoon erillisenä tekstitiedostona YouTubessa. Tällä tavalla käyttäjä voi halutessaan katsoa videon ilman tekstityksiä, tai säätää tekstitysasetuksia itselleen sopiviksi. Myös hakukoneet indeksoivat videon sisällön tekstitystiedostosta. Lisäksi tekstitystiedostoja voi tarjota useampia, eli voisit tarjota esimerkiksi useamman kieliversion (itseasiassa, tekstityksen teon voi myös joukkoistaa, eli tarjota yleisölle mahdollisuutta tekstittää video: tätä mahdollisuutta käytetään esim. TED talks -puheiden videoissa). Erikseen liitetyt tekstit näkyvät myös hieman selkeämmin ja suurempana videossa. Myös tekstien ajoituksien muokkaaminen on kätevämpää YouTubessa. Mahdolliset kirjoitusvirheetkin ovatkin korjattavissa jälkikäteen.

Katso video tekstitysten lisäämisestä ja muokkaamisesta (kesto 2 min. 30 sek.).

Englanninkielisiä ohjevideoita löydät täältä

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, ohjelmistot and tagged , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia