« Takaisin

Zoomin käytön aloittaminen

Zoom on verkkokokoustyökalu, jossa voit välittää webbikameran kuvaa, tietokoneen ääniä tai puheääntäsi sekä jakaa näyttösi muille osallistujille. Käytä Zoomia etäopetukseen ja -ohjaukseen, verkkokokouksiin ja webinaareihin.


Voit osallistua Zoom-kokoukseen suoraan selaimessasi, tai voit asentaa koneellesi Zoom-sovelluksen. Zoom toimii Windows-, Mac- ja Linux-koneilla sekä mobiililaitteilla (iOS ja Android)

Asenna Zoom-sovellus koneellesi

Jos sinulla on käytössäsi ICT-palveluiden ylläpitämä kone, löydät Zoomin Software centeristä.

Jos käytät omaa henkilökohtaista konettasi, hae Zoom-asennuspaketti Zoomin asennus -sivulta (oamk.zoom.us/download). Sieltä löytyy myös latauslinkit mobiililaitteille (iOS ja Android). Voit hakea myös Zoom Plugin for Microsoft Outlook -lisäosan, jonka avulla pääset luomaan kokouskutsuja suoraan Outlook-kalenterin kautta.


Kirjaudu Zoomiin selaimen kautta

 • Kirjaudu Zoomiin osoitteessa https://oamk.zoom.us
 • Käytä Oamkin käyttäjätunnusta ja sen salasanaa.
  • Huom. jos kirjaudut palveluun Zoom-sovelluksen kautta, tai törmäät automaattisen uloskirjautumisen jälkeen sellaiseen kirjautumisnäkymään, joka ei näytä Oamkin kirjautumisikkunalta, valitse ko. näkymässä Sign in with SSO (Single sign-on). Kirjoita seuraavassa näkymässä osoitteen alkuun oamk. Zoom tarjoaa näyttävästi ilmaistilin kirjautumista kirjautumisikkunassaan, ja sen kautta kirjautuessasi pääset vain ilmaistilille.
   Valitse "Sign in with SSO".
 • Jos et ole jo asentanut Zoomia, pääset tässä vaiheessa lataamaan koneellesi erillisen Zoom-sovelluksen: se kannattaa tehdä.

Järjestä kokous, tai liity toisen järjestämään kokoukseen

 • Aloita Zoom-kokous heti omassa kokoushuoneessasi,
 • ajasta Zoom-kokous, tai
 • liity jonkun toisen järjestämään Zoom-kokoukseen.

Jos olet itse kokouksen järjestäjä, jaa linkki muille esim. sähköpostilla tai kalenterikutsuna. Tämä onnistuu kätevästi Zoomin kautta. (Lisää kutsuun linkki Oamkin Zoomin tietosuojainfoon, ainakin jos edellytät osallistujilta kirjautumista Zoomiin.)

Voidaksesi liittyä jonkun toisen järjestämään kokoukseen, tarvitset siihen linkin. Saat linkin järjestäjältä joko kalenterikutsuna tai sähköpostissa.

Käytössäsi on myös mobiilisovellus

Saatavillasi on myös mobiilisovellus. Kun otat sen käyttöön, valitse kirjautuessasi SSO ja kirjoita osoitteen alkuun oamk. (Oamkin Zoomin osoite on oamk.zoom.us.)


Vinkit käyttäjille

 • Käytä kuulokemikrofonia
 • Puhu lähellä mikrofonia
 • Jos tallennat, mainitse siitä osallistujille. (Selvitä minne tallenne tallennetaan koneellasi, renderöinti tehdään automaattisesti jälkikäteen)
 • Jos osallistujia on monta, neuvo että kaikki pitävät mikit mykistettynä silloin kun eivät puhu. Mikin mykistys onnistuu vasemman alareunan mikrofoni-ikonia klikkaamalla. Mikki on mykistetty, kun ikonin päällä on viiva ja mikki on taas käytössä, kun viivaa ei näy.

Tarkista mikin toimivuus avaamalla ääniasetukset (mikrofonin vieressä oleva valikko) ja aloita lyhyt kaiuttimien ja mikrofonin testausohjelma.

Avaa ääniasetukset ja valitse "Test Speaker and MicroPhone"

Käsittelemätön ääni musiikin etäopetuksessa

Musiikin opettajille ja opiskelijoille Zoom on erityisen hyvä vaihtoehto, sillä siinä on mahdollista ottaa käyttöön käsittelemätön ääni (original sound). Zoomin englanninkielisissä ohjeissa kerrotaan, miten saat ”original sound” -asetuksen käyttöön. Huomaa, että Zoomissa kuten verkkokokouksissa yleensäkin, on aina viivettä, eli esimerkiksi yhteislaulu eri osoitteista ei onnistu. (Tee itse tarvittava muutos Oamkin Zoom-tilisi asetuksiin. Jos tarvitset myös stereo-äänet, niin löydät ne samasta paikasta).

 

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa [:fi]saavutettava ohje[:en]accessible guideline[:], henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, ohjelmistot and tagged , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.

Yksi Kommentti

 1. Sari Alatalo
  Kirjoitettu 21.4.2020 kello 06:50:08 | Permalink

  Tässä ei oikeasti kerrota, mikä logiikka tällä zoom-jutulla on ja miten se toimii eli kaikki oleellinen informaatio puuttuu.

Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia