« Takaisin

Video- ja tutoriaalityökalut:

YuJa-medianhallintajärjestelmällä hallitset eli luot, editoit, jaat ja tekstität videosi

Oamk ja Oulun yliopisto ovat yhdessä hankkineet käyttöön YuJa-medianhallintajärjestelmän, joka kattaa kaikki videoiden jakeluun liittyvät tarpeet. YuJa-medianhallintajärjestelmään kuuluu helppokäyttöinen YuJa Software Capture -ruudunkaappausohjelma, jolla voit tehdä opetus-, ohjaus- ja neuvontavideoita. YuJassa voi myös muokata videoita, sekä tuottaa videoille automaattisesti suomenkielinen tekstitys, jota voi myös korjailla jälkikäteen. YuJa on ensisijainen tarjoamistamme videotyökaluista ja se on kaikkien käytössä Oamkissa ja Oulun yliopistossa.

(Tiedoksi, että aiemmin tekstityksessä käyttämämme Screencast-o-Maticin lisenssi poistuu marraskuussa 2021 (ilmaisessa versiossa on karsitut ominaisuudet ja esim. suomenkielinen tekstitys puuttuu.)

Muut Oamkin tai Oulun yliopiston käyttäjätunnuksella käytössäsi olevat videotyökalut:

  • Videotallenteita kannattaa jatkossakin tehdä suoraan verkkoneuvottelutyökaluissa (Zoom ja Teams), joko osallistujien kanssa tai ilman, ja tallenteen voi tehdä myös PowerPointilla. Valmis tallenne kannattaa jakaa osallistujille YuJan kautta.
  • Lisäksi käytössä on Office 365 -pilvipalveluun sisältyvä Stream. Se on palvelu, jossa voit luoda ja jakaa videoita oman organisaation sisällä, kun taas YuJassa on mahdollista jakaa video myös oman organisaation ulkopuolelle. Lisäksi YuJassa on laadukkaampi automaattitekstitys, jota voi jälkikäteen muokata. (Lue lisää MS Streamista Oamkissa)
  • YouTube on käytössäsi Googlen palveluiden kautta ja sitäkin saa käyttää videoiden jakeluun, mutta se ei tarjoa suomenkielistä automaattitekstitystä.
  • ICT-palvelut tarjoaa tukea YuJan, Zoomin, Teamsin, Streamin ja PowerPointin käyttöön. Googlen palvelut ovat käytettävissäsi, mutta vastaavien palveluiden osalta käytön tuki on keskitetty MS 365 -pilvipalveluun, Zoomiin ja Yujaan.

Saat halutessasi käyttää muita palveluita, mutta älä luo niihin käyttäjätiliä korkeakoulusi sähköpostiosoitteella

  • OBS Studio (Open Broadcaster Software) on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, jossa on vastaavanlainen ruudunkaappausohjelma kuin YuJassa. Jos olet tottunut sitä käyttämään, voit jatkaa sen käyttöä jatkossakin, mutta älä käytä yhteystiedoissa korkeakoulusi sähköpostiosoitetta.. (OBS Studiossa ei tosin ole videoeditoria eikä automaattista tekstitystä, kuten YuJassa, eli valmis video kannattaa ladata YuJaan ja tekstittää siellä.)
  • DaVinci Resolve on täysiverinen editointiohjelmisto, jonka perusversio (ammattitasoa) on käyttäjille (ainakin vielä) maksuton. Voit halutessasi ottaa ohjelmiston käyttöön, mutta älä anna yhteystietoihisi korkeakoulusi sähköpostiosoitetta.

Huomaa, ettet voi velvoittaa opiskelijoita käyttämään sellaisia ohjelmistoja tai palveluita, jotka eivät ole korkeakoulusi hankkimia.  Opiskelijoiden tietoja ei saa missään tapauksessa siirtää ilman opiskelijoiden erillistä suostumusta sellaisiin palveluihin tai sovelluksiin, joiden ylläpito ei ole Oamkissa / Oulun yliopistossa tai niiden hankkimaa.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet and tagged , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia