« Takaisin

Sähköiset palvelut, joita voit hyödyntää etäopiskelussa ja muutamia muitakin vinkkejä


Ryhmätöiden teko ja opintopiirit Oamkissa käytössä olevilla etätyökaluilla

Voit tehdä ryhmätöitä ja osallistua omaehtoisiin opintopiireihin etänä, videoneuvottelujen kautta. Näissä etätyökaluissa voit järjestää etäkokouksia ilman opettajan läsnäoloa:

Muista kuitenkin, että koulun tarjoamat työvälineet on tarkoitettu opiskelukäyttöön. Yhteiset kahvitauot lasketaan opiskelukäytöksi.

Opintopiirejä voit koota esim. Tuudon ilmoitustaulun (Plaza) kautta.

Tiedonhaku

Oamkin kirjasto: Aineistot ja tiedonhaku – joihinkin aineistoihin (esim. artikkelitietokannat) tarvitset VPN-yhteyden

Muistiinpanot auttavat oppimaan

Voit kirjoittaa muistiinpanot käsin tai koneella.

Käytä opettelukortteja (flashcards) esim. kielten opiskelussa

Opettelukortit sopivat erityisesti kielten tai termien opiskeluun ja kertaamiseen. Tähän tarkoitukseen löytyy useita sovelluksia, mutta Oamkin tunnuksella ei ole sellaisia tarjolla. Yksi hyvä Open Source -vaihtoehto on Anki.


Muita vinkkejä opiskelijoille etäopiskeluun

Ajankäytön hallinnan tärkeys korostuu etäopiskelussa

 • Olethan jo tehnyt itsellesi opiskeluaikataulun? Jos et, tässä vinkit siihen, miten semmoisen voi tehdä:
  • Listaa opintojaksosi, niiden toteutusajat ja opintopisteet.
  • Laske, montako työpäivää opintojakson toteutuksen aikana on.
  • Merkitse sovitut opetustapahtumat valmiiksi kalenteriisi ja laske niiden viemä aika.
  • Lisää kalenteriisi ajat itsenäiselle opiskelulle. (Karkeana ohjeena voit käyttää arviota, jonka mukaan yksi opintopiste tarkoittaa n. 27 h opiskelua, eli jos opintojakso on vaikkapa 2 op, ja sovitut tapahtumat vievät 17 h, niin ohjeellinen aikatarve itsenäiselle opiskelulle olisi 37 h.)
   • Jaottele tehtävät varaamillesi opiskeluajankohdille. Mietin, missä järjestyksessä perehdyt materiaaleihin ja merkkaa kalenteriin mitä aiot minäkin päivänä tehdä. Jos sinun pitää lukea kirja, hyödynnä esim. sisällysluetteloa lukusuunnitelmaa tehdessäsi.
  • merkitse kalenteriisi päiväkohtaiset suunnitelmat siten, että aikaa jää myös ruokailuun, lepoon, liikuntaan ja harrastuksille.
  • Tarvittaessa voit mukauttaa suunnitelmaa, jos huomaat että suunnitelma olikin liian löysä tai tiukka.

Kun opiskelet, keskity opiskeluun

 • Kokeile tehokasta ja syystäkin suosittua Pomodoro-tekniikkaa:
  1. valitse aihe,
  2. opiskele sitä yhtäjaksoisesti 25 min (käytä keittiöajastinta, älykellon tai puhelimen ajastinta tai vaikka selaimessa tomato-timeria),
  3. pidä 5 min tauko ja toista kuvio .
  4. neljännen 25-minuuttisen (=pomodoron, eli suomeksi “tomaatin”) jälkeen voit pitää pidemmän tauon, esim. 20 – 30 minuuttia.
 • Estä häiriötekijät:
  • Jos teet töitä koneella, laita esim. Teams/Skype for Business “älä häiritse” -tilaan, jolloin et saa niistä notifikaatioita.
  • Poista notifikaatiot käytöstä käyttämistäsi sosiaalisen median palveluista, sekä sähköpostista – kokeile ennemminkin aikatauluttaa päivääsi se hetki, jolloin käyt lukemassa sähköpostit (ja sosiaalisessa mediassa saamasi viestit)
  • Laita puhelin äänettömälle ja vie se vaikka kokonaan toiseen huoneeseen, jos se veisi muuten liikaa huomoita.
  • Käytä vastamelukuulokkeita tai kuulosuojaimia, jos se on tarpeen.

Hyvät unenlahjat on opiskelijan supervoima

Kun rutiinisi ovat kunnossa, voit keskittyä opiskeluun ja opiskelusta palautumiseen. Hyvät yöunet ovat oppimisen edellytys: Levänneenä olet valmis oppimaan ja opiskeltuasi asiat jäävät paremmin mieleen, kun saat nukutuksi hyvin seuraavana yönä. Tenttiä edeltävänä yönä parasta mitä voit tehdä aivoillesi, on antaa niiden levätä. Tiesitkö, että sinun kannattaisi mennä nukkumaan kolme tuntia kaavojen ja käsitteiden opiskelun jälkeen ja tunti liikesarjan opiskelun jälkeen (Marcu, 2015). Etäopiskelun iloja on sekin, että voit hyvin ottaa tirsat vaikka keskellä päivää. Päiväunet käynnistävät aivojen jäsentelyprosessin, sanoo aivotutkija Minna Huotilainen (Svensk, 2019).

Katso Digital Workshopin vinkit tehokkaaseen ajankäyttöön:

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa [:fi]saavutettava ohje[:en]accessible guideline[:], Luokittelematon, Oamk , ohjelmistot, opiskelijoille and tagged , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia