« Takaisin

Videoiden teko ja jakaminen Oamkissa

Videopalvelut Oamkissa

Oamkin tunnuksilla käytettävissäsi on useita palveluita, joissa voit tehdä ja/tai jakaa videoita.

Ennen kuin tallennat videon, luethan vielä tämän ohjeen:


Videoluentojen ja -kokousten tallennus

Voit esimerkiksi tallentaa videoluennon/-kokouksen suoraan videoneuvottelupalvelussa. Oamkin tunnuksella käytettävissäsi on tällä hetkellä käytössä seuraavat videoneuvottelupalvelut:

  • Teams (sisältyy MS Office 365 -pilvipalveluun)
  • Zoom (CSC:ltä ostettu videoneuvottelupalvelu, joka korvasi Adobe Connectin Oamkissa)
  • Collaborate (sisältyy Oamkin Moodleen)
  • Google Meet (sisältyy Google Suiteen)

Palveluiden välillä on eroja esim. osallistujamäärissä, mutta kaikissa näissä on mahdollista tallentaa videoluento tai -kokous.


Opetusvideoiden teko

Voit tehdä opetusvideon vaikkapa jonkin ohjelman käytöstä kuvakaappausta käyttämällä, tai tallentaa PowerPoint-esityksen puhutuksi esitykseksi (ks. Microsoftin ohje PowerPoint-videon teosta), tai voit kuvata opetusvideon esimerkiksi älypuhelimesi kameralla.

Kaikki videoneuvottelupalvelut toimivat myös siten, että olet itse ainoa osallistuja ja tallennat esityksesi myöhempää käyttöä varten: Tyypillisesti voit jakaa sekä koneesi ruutua, että omaa webbikamerakuvaasi. Jos tarvitset mukaan myös tietokoneen äänet, määrittele niiden tallennus erikseen tallennusta tehdessäsi: tietokoneen äänet (esim. ohjelmien omat äänet tai videolla näytettävän videon äänet) saa tarvittaessa mukaan tallenteelle niin Zoomissa kuin Teamsissa.

Screencast-O-Maticin avulla voit tehdä kuvaruutukaappausvideoita, muokata ja tekstittää automaattisesti (myös suomenkielisiä!) videoitasi. Useimmissa videoiden julkaisuun käytettävissä palveluissa on mahdollista lisätä videolle teksitys ja videon alkua ja loppua on mahdollista trimmata siten, että videolla ei turhaan näytetä tallennuksen aloitus- tai lopetustoimia.


Videoiden jako

Osassa palveluita voit jakaa tekemäsi videot suoraan palvelun kautta, osa palveluista taas on ensisijaisesti videoiden hallintaa ja jakamista varten:

  • Jos tallennat videon Teamsissa, tallenne tulee katsottavaksi samaan paikkaan (Tiimin kanavalle), jossa videokokous pidettiin. Videon voivat katsoa kaikki ne, joilla on pääsy ko. paikkaan, eli tiimin kanavalle, jossa kokous pidettiin. Jos Teams-kokous ei ole missään tietyssä tiimissä, vaan olet ajastanut sen kalenterin kautta tai aloittanut sen Teamsin chatin kautta, hallitset ko. videotallenteet kätevimmin MS Office 365:n Stream-videopalvelussa.
  • Stream on MS Office 365 -pilvipalvelun varsinainen videoiden jakamiseen käytettävä palvelu, jonne voit myös ladata videoita omalta koneeltasi. Kaikki Teamsissa tekemäsi tallenteet listataan videolistauksessasi Streamissa. Streamin heikkous on, että siellä olevia videoita ei voi jakaa Oamkin ulkopuolisille käyttäjille.
  • Zoomissa ei ole vielä pilvipalvelua, joten Zoom-kokous on tallennettava tallentajan koneelle ja video on sitten ladattava muualle jaettavaksi, eli esimerkiksi Streamiin tai YouTubeen.
  • Collaboratessa olevat videot tallentuvat suoraan sille Moodle-kurssille, jossa ne on tehty ja ne ovat sitä kautta kaikkien niiden katsottavissa, joilla on pääsy ko. kurssialueelle Moodlessa ja käyttöoikeudet sallivat videon katsomisen. (Huom. Collaborate on Moodlen lisäpalvelu, se ei siis sisälly Moodlen perusversioon.)
  • Google Meetissä olevat videot ovat jaettavissa Googlen palveluiden kautta.
  • Googlen palveluista YouTube on hyvä, kun haluat jakaa omalla koneellasi olevan videon ja sinun pitäisi voida jakaa se julkisesti tai vaikka vain yhdellekin Oamkin ulkopuoliselle henkilölle.

Jos jaat videoita etenkin Moodlessa, voit käyttää Oamkin Moodlessa olevaa Collaboratea, mutta myös mitä tahansa pilvipalvelua linkkien avulla. Oamkin tunnuksilla käytettävissäsi on Stream ja YouTube. Streamin käyttö rajaa kohderyhmän vain oamkilaisiin, mutta YouTube-videot voit jakaa kelle tahansa.


Varmista, että sinulla on lupa videon jakamiseen

Kun jaat videoitasi muille, vaikka sitten vain Oamkin sisällä, huolehdithan että sinulla on siihen lupa. Saatat tarvita luvan joko videolla näkyvien materiaalien tekijänoikeuksien tai videolla esiintyvien henkilöiden tietosuojan takia.


Huolehdi videon saavutettavuudesta

Videoiden saavutettavuudesta on oma ohjesivu.

Jos olet opiskelija, saavutettavuusvaatimukset eivät pääsääntöisesti koske sinua muutoin kuin opinnäytetyön osalta.

 

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa [:fi]saavutettava ohje[:en]accessible guideline[:], henkilöstölle, Luokittelematon, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, opiskelijoille and tagged , , , , , , , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia