« Takaisin

Tekijänoikeusasioita opettajalle

Kaikilla suomalaisilla ammattikorkeakouluilla on kopiointilupa. Se tarkoittaa, että voit käyttää rajatuin oikeuksin joitakin sellaisia tekijänoikeuksin suojattua materiaaleja opetuksessa, joiden käyttö ilman kopiointilupaa vaatisi erillisitä, maksullista materiaalikohtaista sopimusta. Kun käytät toisten tekemiä tekijänoikeuksin suojattuja aineistoja oppimateriaalina tai sen osana omalla opintojaksollasi, ilmoita siitä Kopioston raportointilomakkeella – näin varmistat, että tekijät saavat korvauksen teostensa käytöstä. Tämä raportointi koskee kaikkea kopiointiluvan nojalla käytettävissäsi olevaa materiaalia, jonka olet kopioinut netistä, tulostanut, skannannut tai valokopioinut ja sitten jakanut opiskelijaryhmällesi.

  • Et tarvitse kopiointilupaa,
    • jos käyttämästi aineisto on tekijänoikeudeton (public domain, CC0) tai
    • sinulla on muu erillinen lupa aineiston käyttöön (esim. kirjallinen lupa tekijältä/tekijöiltä) tai
    • aineisto on luovutettu yleiseen käyttöön jollakin avoimella lisenssillä; tällöin on tavallisesti käytetty CC-lisenssiä (Creative Commons). Huomaa kuitenkin, että CC-lisenssejä on erilaisia: niihin sisältyy aina tekijän nimeäminen, mutta lisäksi tekijä voi valita lisenssityypin, johon sisältyy vaatimus epäkaupallisuudesta (NC) ja/tai muokkauskiellosta (ND) tai lisenssin tarttuvuudesta (SA). Voit hakea CC-lisensoituja aineistoja esim. Googlessa ja Flickr:ssä.
  • Creative Commons (CC) -lisenssit ovat opettajan näkökulmasta tärkein avointen lisenssien joukko: Voit paitsi käyttää muiden tekemiä CC-lisensoituja aineistoja, voit myös itse jakaa omia, itse tekemiäsi aineistoja muille CC-lisenssillä. Oma teoksesi voi olla vaikkapa teksti, piirustus, valokuva, video, verkkokurssi, peli tai näiden yhdistelmä. Valitse sopiva lisenssityyppi Creative Commons lisenssivalitsimessa ja ilmoita käyttämäsi lisenssi aineistosi yhteydessä. (Muista, että jos olet sisällyttänyt omaan tuotokseesi muiden tuotoksia, et voi määritellä tuotoksellesi sellaisia käyttöoikeuksia, jotka ohittaisivat työhösi sisällyttämiesti teosten tekijänoikeudet.)

Opiskele tekijänoikeuden peruskäsitteet Kopioston sivuilla

Opiskele ja testaa tietosi Kopiston sivustolla. Saat siitä hyvästä Tekijänoikeusekspertti-osaamismerkin. Sivustolla on hyvä oppimateriaali, josta opit tekijänoikeuden peruskäsitteet. Materiaali on jaettu viiteen osioon; immateriaalioikeudet, tekijänoikeudet, tekijänoikeuksien luovuttaminen, teosten käyttö ja oma tuottaminen. Kunkin osion lopussa on muutama kysymys, joihin oikein vastaamalla saat osaamismerkin. Tätä itseopiskelupakettia voi suositella myös opiskelijoille. Erityisesti paketin viimeinen osio omasta tuottamisesta on erinomainen tietoisku opiskelijoille, sillä siinä käsitellään mm. sitaattioikeutta, lähteiden merkitsemistä sekä plagioinnin luvattomuutta.

Operight-sivustolta löydät tietoa tekijänoikeusasioihin erityisesti opetuksen näkökulmasta

https://operight.fi/ -verkkosivustolla on hyviä materiaaleja opettajille. Operight-hankkeessa tekijänoikeusasioihin on paneudettu eriytyisesti opetuksen näkökulmasta. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman hankkeen takana on IPR University Center (Immateriaalioikeusinstituutti), joka koordinoi immateriaalioikeuteen liittyvää tutkimusta ja koulutusta Suomessa. Instituutti antaa asiantuntijalausuntoja mm. tekijän- ja teollisoikeuden säädöshankkeista, järjestää kursseja, tarjoaa tietopalvelua ja toimittaa kannatusyhdistyksen IPRinfo-lehteä.

Oamkissa käytetään Urkund-plagiaatintunnistusjärjestelmää

Urkund on plagioinninvastainen verkkopalvelu, jonka avulla voidaan tarkistaa, onko opinnäytteissä tai muissa oppimistehtävissä osia, jotka saattavat olla muualta kopioituja.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet and tagged , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia