« Takaisin

Videoiden saavutettavuus (esim. verkkoluentojen tallenteet)

Oulun ammattikorkeakoulu pitää Digipalvelulain mukaan noudattaa saavutettavuusvaatimuksia, eli videoiden ollessa kyseessä

 • esitysmateriaalien pitäisi olla selkeitä,
 • videot pitäisi tekstittää ja
 • ääniraidalta pitäisi yksinäänkin välittyä kaikki se oleellinen asia, jota videolla näytetään.

Huom. Laki ei edellytä saavutettavuutta esim. suoralta lähetykseltä tai vain lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitetulta videotallenteelta. Vaatimukset kannattaa silti pyrkiä täyttämään niidenkin osalta ainakin niiltä osin, jotka on helppo täyttää. Jos kyseessä on pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettu tallenne, suositukset muuttuvat vaatimuksiksi.

Jos teet esitysmateriaalisi esim. PowerPoint-muotoon ja jaat sitä ruudunjaon kautta opiskelijoille, seuraavat vinkit edistävät esityksesi saavutettavuutta:

 • Huolehdi, että tekstin ja taustan välinen kontrasti on riittävä. Voit testata väriyhdistelmiä esim. WebAIM Contrast Checker -palvelussa: vähimmäistavoitetaso on WCAG AA.
 • PowerPoint-diaa ei kannata täyttää tekstillä. Tähän ei ole mitään tiukkoja sääntöjä, mutta kun käytät dioissasi tekstiä, tekstin koko saisi olla aina vähintään 30 pt.
 • Jos käytät dioissasi erilaisia graafeja, ota huomioon värisokeat: voit tehdä sen esimerkiksi tulostamalla powerpointistasi mustavalkoisen PDF-tiedoston (se onnistuu print-valikon kautta). Tarkista sitten, erottuvatko kuvaajan viivat/palkit/lohkot toisistaan,
 • Jos verkkoluentosi tallennetaan ja sitä aiotaan käyttää pidempään, olisi hyvä osata kuvailla ääneen kuvat, joita näytät: kun kerrot ääneen kuvassa näkyvät oleelliset asiat, ne välittyvät myös niille käyttäjille, jotka eivät näe kuvaa hyvin tai lainkaan.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että saavutettava videoesitys on sellainen, josta asia selviää pelkästään kuuntelemalla tai pelkästään katsomalla. Videon tekeminen sellaiseksi, että sen ääniraita toimisi itsenäisesti, vaatii suunnittelua tai vähintäänkin harjaantuneisuutta.

Jos jaat esitysmateriaalin osallistujille esim. PowerPoint-tiedostona, huolehdithan siitä, että tiedosto on saavutettava.


Videoiden tekstittämisestä

 • Laki edellyttää sellaisten videoiden tekstittämistä, jotka ovat julkisia ja ne ovat käytössä pidempään kuin 14 vrk. (= Tekstitys pitäisi tehdä 2 viikon sisällä)
 • Jos videot ovat käytössä vain rajatulle ryhmälle opintojakson yhden toteutuksen ajan,  videoita ei tarvitse tekstittää.
 • Suoria lähetyksiä ei tarvitse tekstittää.
 • Vanhoja, ennen 23.9.2020 julkaistuja videoita ei tarvitse tekstittää.
 • Oamkissa ei ole käytettävissä yhteistä tekstityspalvelua, joten nykykäytännössä tekstitys jää videon tekijän tehtäväksi.
 • Jos videoiden tekstittäminen tuntuu ylivoimaiselta, ratkaisu ei ole videon poistaminen. Video voi olla jollekin opiskelijalle saavutettavampi kuin vaikkapa pelkkä tekstimuotoinen esitys. Laissa on mahdollisuus vedota kohtuuttomaan rasitteeseen ja jättää video tekstittämättä. Se on väliaikainen keino, ja ei-saavutettavat sisällöt (kuten tekstittämättömät videot) pitää muistaa merkitä palvelun saavutettavuusselosteeseen. (Lue lisää kohtuuttoman rasitteen perusteesta AVI:n saavutettavuusvaatimukset-sivuilta.)
 • Videoiden tekstittämisessä voi käyttää apuna automaattista puheen tunnistusta. Englanninkielisiä ratkaisuja löytyy enemmän, suomenkielisiä vähemmän. Oamkilla on lisenssi Screencast-o-maticiin, jossa on suomenkielinen puheentunnistus.

 

 

 

 

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa [:fi]saavutettava ohje[:en]accessible guideline[:], henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet and tagged , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia