« Takaisin

Videoiden saavutettavuus: esitysmateriaalit, ääniraita ja tekstitys

Oulun ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston pitää digipalvelulain mukaan noudattaa saavutettavuusvaatimuksia, eli videoiden ollessa kyseessä

Huom. Laki ei edellytä saavutettavuutta esim. suoralta lähetykseltä tai vain lyhytaikaiseen käyttöön (alle 14 vrk) tai rajatulle joukolle määräajaksi tarkoitetulta videotallenteelta. Vaatimukset kannattaa silti pyrkiä täyttämään niidenkin osalta, ainakin siltä osin, mikä on helppoa täyttää. Jos kyseessä on pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettu tallenne, suositukset muuttuvat vaatimuksiksi.


Saavutettavat esitysmateriaalit

Jos teet esitysmateriaalisi esim. PowerPoint-muotoon ja jaat sitä ruudunjaon kautta opiskelijoille, seuraavat vinkit edistävät esityksesi saavutettavuutta:

 • Huolehdi, että tekstin ja taustan välinen kontrasti on riittävä. Voit testata väriyhdistelmiä esim. WebAIM Contrast Checker -palvelussa: vähimmäistavoitetaso on WCAG AA.
 • PowerPoint-diaa ei kannata täyttää tekstillä. Tähän ei ole mitään tiukkoja sääntöjä, mutta kun käytät dioissasi tekstiä, tekstin koko saisi mielellään olla aina vähintään 30 pt.
 • Jos käytät dioissasi erilaisia graafeja, ota huomioon värisokeat: voit tehdä sen esimerkiksi tulostamalla powerpointistasi mustavalkoisen PDF-tiedoston (se onnistuu print-valikon kautta). Tarkista sitten, erottuvatko kuvaajan viivat/palkit/lohkot toisistaan,
 • Jos verkkoluentosi tallennetaan ja sitä aiotaan käyttää pidempään, sinun pitäisi luennolla kuvailla ääneen kuvat, joita näytät: kun kerrot ääneen kuvassa näkyvät oleelliset asiat, ne välittyvät myös niille käyttäjille, jotka eivät näe kuvaa hyvin tai lainkaan. (Ajattele, että puhuisit radiossa tai podcast-lähetyksessä)

Jos jaat esitysmateriaalin osallistujille erikseen esim. PowerPoint-tiedostona, huolehdithan siitä, että PowerPoint-tiedostosi on saavutettava.


Saavutettavassa videossa viesti välittyy sekä pelkän äänen että pelkän kuvan ja tekstityksen välityksellä

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että saavutettava videoesitys on sellainen, josta asia selviää pelkästään kuuntelemalla tai pelkästään katsomalla. Videon tekeminen sellaiseksi, että sen ääniraita toimisi itsenäisesti, vaatii usein suunnittelua tai vähintäänkin harjaantuneisuutta. Videolla esiintyvää voi auttaa, jos hän ajattelee tekevänsä radiolähetystä/podcastia. (Huom. Jos videon tekeminen saavutettavaksi tuntuu ylivoimaiselta, voit tarjota sisällön esim. saavutettavana verkkosivuna tai tiedostona, jolloin video voi toimia sivun/tiedoston mediavastineena. Tällöin on huomattava, että videolla ei saa olla enempää tietoa kuin sillä sivulla/tiedostolla, jonka mediavastine video on.)


Videoiden tekstittäminen

 1. Laki edellyttää sellaisten videoiden tekstittämistä, jotka ovat käytössä pidempään kuin 14 vrk. (= Tekstitys pitäisi tehdä 2 viikon sisällä)
 2. Suoria lähetyksiä ei tarvitse tekstittää.
 3. Oamkissa ja Oulun yliopistossa on käytössä YuJa-medianhallintajärjestelmä, jossa on automaattitekstitys myös suomeksi, ja tekstitystä voi myös korjata jälkikäteen. (Katso ohjelinkin videoiden tekstittäminen Yujassa -kohdasta)
 4. Jos videot ovat käytössä vain rajatulle ryhmälle opintojakson yhden toteutuksen ajan,  videoita ei tarvitsisi lain mukaan tekstittää, mutta se kannattaa nyt tehdä, koska videoiden omistajat voivat helposti tilata automaattitekstityksen YuJassa.
 5. Vanhoja, ennen 23.9.2020 julkaistuja videoita ei tarvitsisi tekstittää, joskin niille pätee sama asia kuin kaikille YuJassa oleville tallenteille: niihin saa helposti tilattua automaattitekstityksen.
 6. Huomaathan, että automaattitekstitys ei ole kaiken ratkaiseva ”hopealuoti”, vaan tekstityksen laatu voi vaihdella. Laatu voi olla todella hyväkin, mutta usein löytyy ainakin jotain korjattavaa. Jos korjattavaa on paljon, syynä voi olla esim. huonolaatuinen mikrofoni, päällepuhuminen, epäselvä puhe tai vaikea terminologia ja usean kielen yhtäaikainen käyttö samassa tilaisuudessa.
 7. Jos videoiden automaattitekstitys ei tuota riittävää laatua, ja editointi tarkoittaisi mahdottoman suurta työtaakkaa, ratkaisu ei ole videon poistaminen. Jos videon tekstityksen korjaaminen ei ole resurssien rajoissa mahdollista, laissa on mahdollisuus vedota kohtuuttomaan rasitteeseen ja jättää videon tekstitys editoimatta. Se on väliaikainen keino, ja korkeakoulu ei voi lykätä ratkaisua loputtomasti. Ratkaisu ei kuitenkaan ole yksittäisen opettajan vastuulla, vaan asia on korkeakoulun ratkaistava. Sitä odotellessa ei-saavutettavat sisällöt (kuten videot, joissa on heikkolaatuinen tekstitys) pitää muistaa merkitä palvelun saavutettavuusselosteeseen. (Lue lisää kohtuuttoman rasitteen perusteesta AVI:n saavutettavuusvaatimukset-sivuilta.)

Videoiden tekstittäminen YuJassa

Automaattitekstitys tarkoittaa, että ohjelma luo puheentunnistuksella tekstityksen videolla puhutulle kielelle. Automaattitekstitys ei siis ole käännöstekstitys! Saavutettavuusvaatimuksissa edellytetään nimenomaan vaihtoehtoista esitystapaa puheelle, eli samankielistä tekstitystä kuin ääniraidalla oleva puhe.

Kirjaudu ensin YuJaan. (Näin kirjaudut YuJaan selaimessa)

 

 

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa [:fi]saavutettava ohje[:en]accessible guideline[:], henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet and tagged , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia