« Takaisin

it.oamk.fi:n saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee Oulun korkeakoulujen ICT-palveluiden oamkilaisille ylläpitämää verkkosivustoa. Olemme arvioineet saavutettavuuden ICT-palveluissa. Saavutettavuusseloste on päivitetty 23.9.2020.

it.oamk.fi täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain

Olemme arvioineet palvelun saavutettavuuden itse. Olemme löytäneet sivustolta saavutettavuusongelmia:

Sivut eivät mukaudu selainikkunaan – sivua lähentävä käyttäjä voi joutua vierittämään sivua neljässä suunnassa

Sivut eivät mukaudu selainikkunan leveyteen, eli jos käyttäjä lähentää (suurentaa) sivun sisältöä, hän voi joutua vierittämään sivua paitsi ylös ja alas, myös sivusuunnassa. Tämä on käyttöliittymätason ongelma, joka voidaan korjata vain vaihtamalla sivuston ulkoasuteema kokonaan. Ongelma on siis korjattavissa vasta sitten, kun sivusto uudistetaan perinpohjaisesti.  (WCAG 1.4.4: Tekstin koon muuttaminen)

Vanhoja ohjeita ei ole tehty saavutettavuus mielessä, sisältöjä korjataan sitä mukaa kun ohjeita päivitetään

Valtaosa ohjeista on tehty ennen EU:n saavutettavuusdirektiiviä, eikä niiden tekemisessä ole huomioitu saavutettavuutta. Ohjeita tekeville henkilöille on pidetty koulutus, jossa on kerrottu mitä ohjeiden tekijä voi tehdä saavutettavuuden eteen. Palvelussa käytetään saavutettava ohje -kategoriaa osoittamaan saavutettavat ohjeet. Kaikki uudet ohjeet tehdään saavutettaviksi ja kun vanhoja ohjeita muuten päivitetään, ne korjataan samalla saavutettaviksi.

Kaikilla kuvilla ei ole asianmukaista vaihtoehtoista kuvausta

Vanhoissa ohjeissa on kuvia, joilla ei ole asianmukaista vaihtoehtoista kuvausta. Sivustolla käytetty webeditori tekee automaattisesti kuville tyhjän vaihtoehtoisen kuvauksen, jos sisällöntuottaja ei kirjoita vaihtoehtoista kuvausta laisinkaan. Tämä on ongelma silloin, jos kuvan sisältöä ei ole esitetty ohjetekstissä. (WCAG 1.1.1: Ei-tekstuaalinen sisältö)

Ohjelmien ohjeteksteissä saatetaan viitata sellaisiin ohjelmien ominaispiirteisiin, jotka selviävät vain näkeville käyttäjille

Sivustolla on ohjeistuksia, joiden ymmärtäminen on kiinni siitä, että ohjetta lukeva näkee ohjeen kohdejärjestelmän ja siinä käytetyt kuvakkeet. Kun ruudunlukuohjelmaa käyttävä käyttäjä sitten käyttää kohdejärjestelmää, ohjeessa kuvaillut kuvakkeet eivät välttämättä selviä hänelle. Eli esimerkiksi, ohjeessa voi lukea että “klikkaa hammasratasikonia”, kun ruudunlukijan käyttäjälle sama toiminto onkin asetukset. (WCAG 1.3.3: Aistinvaraiset ominaispiirteet)

Ohjeisiin on upotettu videoita, jotka eivät ole saavutettavia: pääosa on ns. mediavastineita ja loput ovat verrattavissa linkkeihin

Kaikkien uusien videoiden pitäisi olla saavutettavia 23.9.2020 alkaen. Olemme tämän ohjeisivun osalta linjanneet, että tarjoamme kaikki oamkilaisten tarvitsemat IT-ohjeet tekstinä. Sivustolla on lisäksi omia tekemiämme videoita: Ne ovat tekstimuotoisten ohjeiden mediavastineita, eli saavutettavuusvaatimukset eivät ulotu niihin. Kaikki oleellinen tieto kerrotaan ohjeteksteissä.

Lisäksi sivustollamme on tarjolla lisäresursseina joitakin sellaisia videoita, joiden sisältöjä emme tarjoa tekstimuotoisena ohjeena. Nuo videot eivät ole meidän tekemiämme, ja emme voi vaikuttaa niiden saavutettavuuteen. Noiden videoiden yhteydessä mainitaan selkeästi, että kyseessä on lisäresurssi niille, jotka haluavat asiasta lisätietoa. Videot saattavat olla upotettuna sivulle (editori upottaa suoran linkin automaattisesti), mutta käytännössä ne ovat linkkejä YouTubeen.


Anna meille saavutettavuuspalautetta

Anna meille palautetta it.oamk.fi:n saavutettavuudesta. Voit esimerkiksi pyytää tietyn verkkosivustolla olevan ohjeen korjaamista saavutettavaksi. Laita pyyntö meille sähköpostilla osoitteeseen helpdesk@oamk.fi – Laitathan otsikoksi Saavutettavuuspalaute ja jos palautteesi koskee jotain tiettyä ohjetta, annathan myös suoran linkin sille ohjesivulle, josta on kyse.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille sähköpostitse osoitteeseen helpdesk@oamk.fi. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla on yksityiskohtaiset ohjeet yhteydenottoja varten.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero: vaihde 0295 016 000


Olemme sitoutuneet saavutettavuuteen

Huomaa, että tämä seloste koskee vain it.oamk.fi-osoitteessa olevia sivuja ja linkittämillämme sivustoilla pitäisi olla omat selosteensa saavutettavuusdirektiivin mukaisessa aikataulussa, sikäli kun vaatimukset niitä koskevat.

Tavoitteenamme on aktiivisesti parantaa kaikkien tarjoamiemme verkkopalveluiden saavutettavuutta. Pyrimme tekemään omista verkkopalveluistamme helppokäyttöisiä ja teemme työtä sen eteen, että saavutettavuus tulee kiinteäksi ja luontevaksi osaksi verkkopalveluiden suunnittelua, toteutusta, hankintaa ja laadunvarmistusta.

Tarjoamme tällä it.oamk.fi-sivustolla saavutettavuuteen liittyviä ohjeita verkkosisältöjen tuottajille. Lisäksi kaikille oamkilaisille on Oamkin Moodlessa tarjolla Verkkopalveluiden saavutettavuus -verkkokurssi, jonka saa suorittaa itsenäisesti silloin kun se itselle sopii. Kurssi on avoin sekä henkilöstölle että opiskelijoille (opintopisteitä siitä ei saa, mutta sen sijaan kurssin käyneella on hyvät perustiedot saavutettavuudesta!)

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa [:fi]saavutettava ohje[:en]accessible guideline[:], Oamk  and tagged . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia