« Takaisin

Näin tallennat AC-tallenteen erillisenä videotiedostona omalle koneellesi

Oamk on lopettanut Adobe Connectin käytön 2021 alussa, mutta tätä ohjetta on lokien mukaan käyttäneet muutkin, joten jätämme sen vielä paikoilleen. Ohjetta ei enää päivitetä.


Huom! Tämä ohje ei toimi Linuxilla. Ohje on testattu toimivan Windows-koneella, mutta toiminee myös Macilla. Selaimessa on oltava Flash käytössä.


Jos haluat ottaa talteen AC:ssa olevia tallenteita, voit joko
1)  siirtää tallenteet yksitellen toiseen AC-ympäristöön sellaisenaan tai
2) ottaa videot talteen omalle koneellesi (offline) mp4-videona muualla jaettavaksi (ohje alla).

Näin tallennat AC-tallenteen MP4-videoksi:

Sinun tulee varata tähän riittävästi aikaa, sillä videon teko vie kauemmin kuin itse tallenne kestää: prosessi kun menee niin, että tallenne soitetaan läpi normaalisti, jonka aikana AC tallentaa sen uudestaan mp4-formaattiin ja tämän jälkeen tallenne vielä käsitellään valmiiksi (enkoodataan). Tallennuksen aikana voit toki tehdä jotain muuta, mutta vältä tietokoneen sekä nettiyhteyden raskasta käyttöä ja ohjelmien asennusta. Myös näytönsäästäjä on suositeltavaa poistaa tilapäisesti käytöstä.

1. Kirjaudu palvelimelle (https://connect.funet.fi/) Haka:n kautta.

2. Valitse Meetings ja mene siihen kansioon, jossa sijaitsee se huone, jossa tallenne on tehty (esim. “Shared Meetings” tai “My Meetings”) ja valitse se huone, jossa tallenne tehty.

Näin pääset huoneeseen, jossa tallenteet on tehty

3. Klikkaa sitten Recordings.

Huoneen tallenteiden listaus

4. Seuraavassa näkymässä näet listan kaikista huoneessa tehdyistä tallenteista. Valitse sitten haluamasi tallenteen riviltä Actions -kohdasta vaihtoehto Make offline.

Erillisen videotiedoston tekemisen aloitus

5. Tallenteen asetuksissa on oletuksena valittuna tiedostomuodoksi mp4 ja videon laaduksi HD. Oletusasetukset ovat hyvät, mutta voit halutessasi testata muitakin videon laatuja, joskin Full HD:tä ei tiedostokoon vuoksi kannata valita ellei HD:n tarkkuus riitä. Paina lopuksi Proceed with Offline Recording -painiketta. (Huom! Älä valitse tiedostomuodoksi FLV:tä eli Flash videoa, se on väistyvä formaatti ja mp4 on siten järkevin vaihtoehto.)

Videotiedoston asetukset

Halutessasi voit laittaa jakamasi sisältöikkunan näkymään koko AC-ikkunan laajuisena, jos et halua, että muut AC:n sisältölohkot näkyvät tallenteella (eli esim. chat, osallistujalista). MP4-videoosi kun tallentuu se näkymä jonka tallentaessasi siihen asetat. Saat suurennettua lohkon sen oikeassa yläreunassa näkyvstä laajennus-ikonista, joka näyttää tältä:

Valmiita MP4-tiedostoja voit katsoa esim. VLC-playerilla.


Huom! Jos teit alkuperäisen AC-tallenteen eri koneella kuin MP4-videon, molemmissa koneissa olisi hyvä käyttää sama näytön tarkkuutta (=resoluutiota), tai  lopputulos voi näyttää tältä:

eri resoluutioasetuksista johtuva ongelma

Jos näet Offline Recording -ikkunassa tekstin ”If this resolution is not supported by your screen then the resolution of the recording will be adjusted to the closest supported value”, kannattaa käydä vaihtamassa näytön resoluutio koneen asetuksista; kokeile ensin esim. yhtä pykälää pienempää asetusta, ellet tiedä tarkalleen, mikä resoluutio alkuperäisessä tallenteessa on ollut. (Resoluution muuttaminen Windows 10:ssä: Avaa Asetukset/Settings –> Järjestelmä/System –> Näyttö/Display –> Edistyneet asetukset / Advanced Display Settings ja vaihda sitten resoluutio-asetus.)

"If this resolution is not supported by your screen then the resolution of the recording will be adjusted to the closest supported value."

Itsenäisen tallenteen (Offline Recording) asetuksissa näkyy infoteksti, kun resoluutio on eri kuin alkuperäisessä tallenteessa.

 

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, ohjelmistot, oppimisympäristöt and tagged , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.

4 Kommentit

 1. Eija Rajakangas
  Kirjoitettu 13.2.2014 kello 09:27:28 | Permalink

  Jos lataan nauhoitetun ac-luennon omalle koneelleni ja valitsen ”make offline”, tarkoittaako tämä sitä, että ac-luento ei ole enää kuunneltavissa opiskelijoille? Pitääkö tallennuksen jälkeen käydä laittamassa luento jälleen public-tilaan, jotta kuuntelu onnistuu?
  Ja toinen kysymys: voinko laittaa ac-nauhoituksen (jonka olen tallentanut omalle koneelleni) Optimaan, jossa opiskelijat voivat kuunnella sitä? Jos tiedosto on liian suuri Optimaan, minne nauhoitukset sitten voi laittaa?

  • Anna-Liisa
   Kirjoitettu 13.2.2014 kello 15:14:33 | Permalink

   1. AC-luento jää edelleen palvelimelle katsottavaksi, teet siis vain kopion itsellesi, joka on katsottavissa omalla koneellasi ja siirrettävissä sieltä muualle jakoon. Sinun ei tarvitse tehdä olemassa olevalle luennolle mitään, se säilyy palvelimella sellaisenaan, niin kauan kuin palvelin on toiminnassa.
   2. Jos tiedosto on liian suuri Optimaan, voi laittaa nauhoitukset omaan public_html-hakemistoon (julkiseksi) tai private_html-hakemistoosi, jolloin sitä pääsee katsomaan oamkin tunnuksilla. Molemmissa tapauksissa sinun pitää laittaa webbilinkki opiskelijoille erikseen. Jos laitat videoita Optimaan, ne kannattaa laittaa materiaalivarastoon, sillä siten riittää, kun sinulla on yksi kopio, ja voit jakaa videon haluaamisi työtiloihin kopioimatta sitä aina erikseen.

 2. Matti Järvi
  Kirjoitettu 19.9.2014 kello 14:29:56 | Permalink

  Hei,
  Olennaisin ero näiden kahden vaihtoehdon välillä on kokeiluni perusteella se, että ”Offline-kopiossa” näkyy myös share-ikkunan sisältö. Kannattaako ykkösvaihtoehtoa siis tehdäkään, kun vain puhuva pää näkyy?
  matti

  • Anna-Liisa
   Kirjoitettu 22.9.2014 kello 09:49:56 | Permalink

   Offline-kopio nauhoittaa esityksen kokonaisuudessaan, kun taas zip-pakettina viety esitys ei ota mukaan erikseen jaettuja materiaaleja; jälkimmäistä tapaa käyttämällä erilliset materiaalit (esim. ppt, pdf..) pitääkin tuoda erikseen.

Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia