« Takaisin

Peppi: Opetussuunnittelu, opettajan työpöytä

3 Opetussuunnittelu

Opetussuunnitteluosiossa hallitaan opetussuunnitelman, opintokokonaisuuden, opintojakson sekä tarjontakorin, ajoitussuunnitelman, opintopolkujen ja jäsennysten perustietoja.

Opintojen ja työaikasuunnittelun checklist
Opetussuunnitelmien linjaukset

3 Opetussuunnittelu
3.1 Opetussuunnitelmat
3.2 Opintojaksot
3.2.1 Uuden opintojakson luonti

Peppi-kooditusperiaatteet [XLSX]

Opintojaksokuvauksen täyttöohje, In English


 

3.1 Opetussuunnitelmat

Oamkissa opetussuunnittelun eli OPSin rakentamisen Pepissä tekevät tutkintovastaavat. Opettajat lisäävät omat opintojaksonsa Peppiin, jotka tutkintovastaavat sitten poimivat OPSeihin.

Opettajan työpöydällä voi hakea opetussuunnitelmia, opintojaksoja, erillisiä opintokokonaisuuksia sekä tarkistettavia opintojaksoja ja tutustua niiden sisältöön.

Ohjeet

 1. Valitse Peppi-valikosta Opetussuunnittelu
 2. Valitse mitä haluat hakea. Haun kohteet ovat:
  1. Hae kaikista, hakee kaikista tekstisisällöistä.
  2. Opintojakso, hae opintojakson tiedoilla kuten esim. tunnisteella tai nimellä tai niiden osalla.
  3. Opetussuunnitelma (valittuna oletuksena), hae opetussuunnitelmia yhdellä tai useammalla hakuehdolla ja halutessasi voit myös tallentaa haun.
  4. Erilliset opintokokonaisuudet, 
  5. Tarkistettavat opintojaksot, haku palauttaa automaattiset ne opintojaksot, jotka on merkitty sinulle tarkistettavaksi.
 3. Kirjoita hakuehdoiksi haluamasi tiedot

  Hakulomake

 4. Klikkaa Hae

Hakutulokset listataan haku-lomakkeen alapuolelle. Sekä tunnus että nimi ovat linkkejä, joista pääset haluamaasi opinto-elementtiin käsiksi.

Hakutulokset listataan hakulomakkeen alapuolelle

Halutessasi voit tallentaa haun myöhempää käyttöä varten Tallenna haku -painikkeesta. Tallennetuille hauille tulee määritellä Ryhmä ja antaa Nimi. Tallennetut haut tulevat näkyville Opetussuunnittelu-sivun vasempaan reunaan, josta voit hyödyntää niitä myöhemmin.

Haun talletus

Opetussuunnitelman tietoja pääset katsomaan OPSin tunnusta klikkaamalla. OPS:n kuvaus sivulla näet opetussuunnitelmien perustiedot. Rakenne-sivulla näet mistä opintokokonaisuuksista OPS koostuu.
Opintopolut-välilehti ei ole vielä Oamkissa käytössä.

Ajoitussuunnitelma-välilehdellä näet opetussuunnitelman opintojaksojen viitteelliset ajoitukset. Näkymäksi voit valita lukuvuodet, lukukaudet tai periodit. Jäsentelyt-välilehdellä näet OPSin opintojaksojen yhteydet esim. Oamkin määrittämiin yleisiin kompetensseihin (osaamisalueisiin). Jäsentelyt löytyvät Pepistä tutkinto-ohjelmien nimellä.


3.2 Opintojaksot

Opettajana voit hakea opintojaksoja ja tarkastella niiden tietoja sekä lisätä uusia opintojaksoja.

Ohjeet:

 1. Valitse Peppi-valikosta Opetussuunnittelu >> Opintojaksot
 2. Määrittele haluamasi hakuehto/-ehdot tai niiden osa ja klikkaa Hae
 3. Hakulomakkeen alapuolelle listataan hakutulokset. Opintojaksojen tarkempia tietoja pääset katsomaan klikkaamalla joko opintojakson tunnistetta tai nimeä.
 4. Halutessasi voit järjestää hakutuloksia sarakkeita klikkaamalla.

Opintojaksohaku ja tulos

Haun jälkeen näet hakutulokset, joista pääset haluamaasi opintojaksoon käsiksi.
Opintojaksoja pääset muokkaamaan ja poistamaan opintojakson tunnusta klikkaamalla.

Huomioitavaa on, että mikäli opintojakso on kiinnitetty hyväksyttyyn opetussuunnitelmaan opintojaksoihin tehtävät muutokset periytyvät myös aikaisemman lukuvuoden opetussuunnitelmaan. Mikäli muutosten ei haluta periytyvän, niin luodaan täysin uusi opintojakso uudella koodilla.

Jos opintojakso on kiinnitetty hyväksyttyyn opetussuunnitelmaan näet seuraavan varoituksen opintojakson muokkausnäkymässä (klikkaa kuvaa avataksesi se isommaksi).

Opintojakso_kiinnitetty_hyvaksyttyyn_OPSiin


3.2.1 Uuden opintojakson luonti

Tarvittaessa voit luoda uuden opintojakson klikkaamalla Opintojaksot-sivun yläreunassa olevaa Lisää uusi -painiketta. Täytä opintojakson tiedot ja paina sivun alareunassa olevaa Tallenna-painiketta. Pakolliset kentät on merkitty punaisella tähdellä.

Uusille opintojaksoille annetaan koodi aina Peppi-kooditusperiaatteen mukaan.  Peppi-kooditusperiaatteet

Lisää uusi

 

 

Uusi opintojakso

Tunnus
• Opintojakso tallentaa tunnuksen ”puoliautomaattisesti”. Opintojakson tunnukseen syötetään 2 merkkiä.
• Tunnuksen kahta ensimmäistä merkkiä käytetään nimiavaruutena. Ensimmäinen merkki viittaa koulutusalaan (M, K, O). Katso tarkempi ohjeistus merkkien käytöstä Oamkin Peppi-kooditusstandardista. Peppi-kooditusperiaatteet
• Huomaa että ”väliaikaisia tunnuksia” ei hyväksytä – jälkeenpäin opintojaksojen tunnuksia ei voi muuttaa – lue jäljempää ohjeet tunnusten tallentamisesta
Nimi
• Uutta opintojaksoa tallennettaessa nimen ei tarvitse olla ”valmis”. Nimeä voi myöhemmin muokata niin kauan kuin opetussuunnitelma on luonnos-tilassa,
• Nimi-kenttiä on kaksi kappaletta (fi_FI ja en_EN). Käyttöliittymässä valittu sisällön kieli määrittelee mihin kenttään nimi tallentuu,
Laajuus
• Opintojakson minimilaajuus on 3op,
• Opintojakson laajuus määrittelee opiskelijan työn toteutuksella,
• Opintojaksoa ei saa käyttää opettajan työmäärän mittarina.

Opintojaksokuvauksen täyttöohjeen löydät täältä Opintojaksokuvauksen täyttöohje


<< 2. Peppi: Henkilöt, opettajan työpöytä

4. Peppi: Toteutukset, opettajan työpöytä >>

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, Peppi and tagged , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia