« Takaisin

Videon lisääminen Youtubeen (Google Apps for Education)

Oamkissa on käytössä Google Apps for Education -palvelu. Se koostuu useista erilaisista palveluista, joista yksi on Youtube.

Näin saat lisättyä videon Youtubeen:

1. Mene sivulle https://www.youtube.com/
Toinen vaihtoehto on mennä palveluun esim. suoraan Googlen sivulta:
Valitse tällöin yläreunasta sovellukset -kuvake ja sieltä Youtube:

youtubeTH

2. Jos et ole valmiiksi kirjautunut, kirjaudu sivulle sivun oikeassa yläreunassa näkyvästä Sign in / Kirjaudu sisään -linkistä:

youtube_upload_kirjaudu

Huomaa, että sinun pitää kirjautuessasi antaa sähköpostiosoitteesi muodossa ktunnus@oamk.fi (henkilöstö) / ktunnus@students.oamk.fi (opiskelijat).

Paina Next/Jatka-painiketta ja päädyt HAKA-kirjautusmisivulle: Salasanasi sinun tulee antaa vasta HAKA-kirjautumisen yhteydessä.

3. Kun olet kirjautunut, näet Youtube-sivun yläpalkissa Upload-/Lataa-painikkeen, kun painat sitä pääset alla näkyvän kuvan mukaiseen näkymään:

youtube_upload

Aseta videon julkisuus:

Kun lataat videon, se asetetaan oletuksena julkiseksi, jolloin kuka tahansa voi nähdä sen. Jos tämä ei ole tarkoituksesi, muuta asetusta:

Valitse alasvetovalikosta joko Unlisted/Piilotettu, jolloin videota pääsee käyttämään kuka tahansa, jolla on videoon linkki. Tämä on käyttäjäystävällinen tapa (koska erillistä kirjautumista ei tarvia), mutta tähän liittyy se riski, että käyttäjät jakavat videolinkkiä eteenpäin, isommallekin joukolle kuin olit ehkä ajatellut. Jos se ei haittaa, niin valitse tämä vaihtoehto.

Jos haluat, että videolinkki toimii ainoastaan oamkilaisilla, niin valitse sitten Private/Yksityinen-vaihtoehto, jolloin saat näkyville Share to/Jaa -kentän, jota klikkaamalla pääset valitsemaan Oulu University of Applied Sciences (Oulun ammattikorkeakoulu) vaihtoehdon: Tällöin videolinkin saaneen henkilön on ensin kirjauduttava Youtubeen Oamkin tunnuksellaan (kuten tämän ohjeen 2-kohdassa), jotta video toimisi. (Halutessasi voisit rajata käyttäjäkuntaa niinkin, että laitat vastaanottajien sähköpostit Share to/Jaa -kenttään. Huomaa, että sähköpostilista ei käy, sillä Google ei tiedä niiden vastaanottajia.)

Sekä piilotetun että yksityisen videon tapauksessa, sinun pitää toimittaa linkki käyttäjälle erikseen. Julkiset videot näkyvät kanavallasi myös niille käyttäjille, jotka eivät ole kirjautuneet Youtubeen.

Tiedoksi vielä, että jaat netissä mitä tahansa, niin et voi mitenkään estää sitä, etteikö joku ottaisi videostasi tavalla tai toisella kopiota: Kopion tekeminen yksityiseen käyttöönhän on laissakin sallittua. Kaikki, mikä näkyy käyttäjän näytöllä on aina mahdollista nauhoittaa. Toki tekijänoikeudet tekemässäsi videossa ovat sinun ja toisen tekemän videon julkaiseminen ilman lupaa on lainvastaista.

Lataa video:

Raahaa videotiedosto tiedostonhallinnasta Youtuben Upload/Lataa- kenttään, tai klikkaa ko. kenttää jolloin pääset selaamaan videotiedoston koneeltasi.

4. Jaa video: Voit antaa käyttäjille suoran videolinkin esim. sähköpostilla. Linkinhän saat kopioitua selaimesi osoiteriviltä.

Jos kyseessä on piilotettu tai julkinen video, voit upottaa videon esim. Optimassa tai Moodlessa olevalle webbisivulle, johon sinulla on kirjoitusoikeus. Saat valmiin upotuskoodin Youtubesta avaamalla ko. videon ja valitsemalla sitten alla olevan kuvan mukaisesti videon alapuolella näkyvästä lohkosta Share/Jaa, ja sen jälkeen valitsemalla sen alapuolella olevasta lohkosta Embed/Upota. Tällöin näet html-kielisen koodipätkän, jonka voit sijoittaa www-sivullesi. (Huomaa, että esim. Optimassa/Moodlessa sinun tulisi vaihtaa tekstieditori html-näkymään silloin kun aiot liittää koodin sivulle, jotta editori käsittelisi koodin oikein. Yksityisten videoiden kohdalla tämä ei tietenkään toimi, koska niiden kohdalla vaaditaan erillinen kirjautuminen.

Youtube_upota


Tutustu Youtuben omiin, kattaviin ohjeisiin.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, opiskelijoille, oppimisympäristöt and tagged , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia