« Takaisin

Sähköinen tenttijärjestelmä (Exam): Yleiset ohjeet

exam_it_oamk

Suosittelemme käyttämään Examia jollakin seuraavista selaimista: Google Chrome, Mozilla Firefox tai Apple Safari.

 

opettaja_button opiskelija_button

Yleiset ohjeet

Sähköisen tenttijärjestelmän esittely

Sähköisen tenttijärjestelmän avulla opiskelija voi käydä tenttimässä haluamanaan ajankohtana tentin, jonka opettaja on etukäteen käynyt tallentamassa tenttijärjestelmään. Opettaja määrittelee tentin voimassaoloajan, jonka aikana opiskelija voi ilmoittautua siihen. Sähköinen tenttiminen lisää opiskelun joustavuutta, kun opiskelija voi käydä tenttimässä tentin haluamaan ajankohtana. Tenttijärjestelmässä voi suorittaa yleisiä tenttejä tai henkilökohtaisia tenttejä (yleensä kypsyysnäyte). Tentin tekemiseen varattu aika on joko 30, 60, 90, 120 tai 180 minuuttia. Tentistä myöhästyminen vähentää tenttiaikaa.

Tenttitiloissa on tietokoneet, jolla tentti tehdään sekä kuvan ja äänen tallentava valvontajärjestelmä. Tenttitilan tietokoneissa on selain, Adobe Reader ja Office-paketti. Koneilla on rajoitettu verkkoyhteys ja niillä pääsee vain Exam -tenttisovellukseen. Muistitikkujen, cd-levyjen yms. käyttö on estetty.

Sähköisen tenttimisen suurimmat hyödyt opiskelijalle ovat mahdollisuus käydä tenttimässä itselleen sopivana aikana ja mahdollisuus kirjoittaa tentti tietokoneella. Opettaja taas säästää aikaa pitkällä aikavälillä, kun tenttikysymyksiä ei tarvitse tehdä jokaiseen tenttiin erikseen ja opettajalla on mahdollisuus lukea tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoitettuja vastauksia (käsialaongelmien väheneminen).

Tenttiprosessi lyhyesti

prosessi

 1. Opettaja luo tentin järjestelmään, lisää siihen halutut kysymykset ja julkaisee sen haluamakseen ajaksi.
 2. Opiskelija ilmoittautuu tenttiin
 3. Opiskelija varaa suoritusajan ja -paikan haluamastaan tenttitilasta
 4. Opiskelija kirjautuu järjestelmään ja suorittaa tentin
 5. Tenttisuorituksen jälkeen opiskelija on velvollinen palauttamaan tenttitilan avaimen välittömästi.
 6. Opettaja käy arvioimassa tentin tenttijärjestelmässä
 7. Tenttipalaute ja arvosana lähetetään sähköpostitse opiskelijalle
 8. Opettaja käy lisäämässä suorituksen rekisteriin
 9. Opiskelija näkee tuloksen Examista tai rekisteristä

Huom! Järjestelmä ei lähetä enää erillistä sähköpostia jokaisesta varauksesta ja suorituksesta, vaan kerää ne ns. viikkoviestiin. Viikkoviesti lähetetään maanantaisin klo 7:00. Päivittäiset varaukset ja suoritukset näkee kirjautumalla Exam-järjestelmään.

 

Järjestelmään kirjautuminen

Sähköiseen tenttijärjestelmään kirjaudutaan Oulun ammattikorkeakoulun käyttäjätunnuksella ja salasanalla (HAKA-kirjautuminen). Kaikki Oamkin opiskelijat voivat ilmoittautua sähköisiin tentteihin ja käydä tekemässä niitä.

Kirjautumisosoite on: https://exam.oulu.fi/


Tenttitilojen oletusaukioloajat (lukukauden aikana)

Oamkin tenttitilat löytyvät neljältä kampukselta. Tenttitilojen aukioloajat vaihtelevat rakennusten mukaan. Pääsääntöisesti aukioloajat noudattavat kiinteistöjen aukioloaikoja. Tenttijärjestelmään on lisätty arkipyhät, kuten vappu, juhannus ja joulu, mutta on mahdollista, että lisäksi esim. pyhien aattoina osa rakennuksista sulkee aiemmin kuin normaalisti. Varatessasi tenttiaikaa em. päivälle, varmista valitsemasi tilan aukioloaika ja huomaa erityisesti poikkeukset aukioloissa.

Kontinakankaan tenttitilassa on esteetön tenttipiste (tenttipiste Kontti09) , johon pääsee helposti esim. pyörätuolilla. Pisteellä on normaalia leveämpi ja sähköisesti säädettävä pöytä. Mikäli tarvitset tentissäsi esteetöntä tenttipistettä, katso ohjeet esteettömän tenttipisteen varaamiseksi

Kontikankaan kampus, Kiviharjuntie 4.
E1225, 1.kerros (15 tenttipaikkaa, joista yksi esteetön)

Ma 9:00 – 18:00
Ti – To klo 8:00 – 18:00 (huom! viimeinen aloitusaika klo 16:00)
Pe klo 8:00 – 16:00

Sähkölukko avautuu viisi (5) minuuttia ennen tasatuntia ja sulkeutuu viisitoista (15) minuuttia yli. Mikäli opiskelija myöhästyy tenttivarauksesta yli 15 minuuttia, hänen täytyy pyytää virastomestareilta tenttitilan avain.

Oulaisten kampus, Kuntotie 2.
C2 2112, 2.kerros (2 tenttipaikkaa)

Ma 9:00-16:00
Ti – Pe 8:00 – 16:00

Ovi on avoinna aukioloaikojen mukaisesti.

Linnanmaa KampusPentti Kaiteran katu 1.
Kauppakatu PR106, 1.kerros (50 tenttipaikkaa)

Ma – Pe 8:00 – 20:00
La 8:00 – 17:00

Sähkölukko avautuu viisi (5) minuuttia ennen tenttiä ja sulkeutuukolmekymmentä (30) minuuttia yli.

Dentopoliksen kampusAapistie 3
H1090, 1.kerros (16 tenttipaikkaa)

Ma – Pe 8:00 – 20:00
La 8:00 – 17:00

Sähkölukko avautuu viisi (5) minuuttia ennen tenttiä ja sulkeutuukolmekymmentä (30) minuuttia yli.


Ohjeet tenttitilassa toimimiseen

 1. Päästäksesi tekemään tentin, sinun tulee ensin ilmoittautua tenttiin, valita tenttitila sekä tenttiaika. Tentteihin ilmoittaudutaan Exam-järjestelmän kautta
 2. Tenttitilat ovat lukittuja. Katso tilojen pääsykäytännöt ja ovien aukioloajat kunkin tenttitilan aukioloajoista.
 3. Jätä päällysvaatteesi ja kaikki muut tavarasi tenttitilan sisällä olevaan lukolliseen lokerikkoon. Tenttipisteelle et saa viedä mitään mukanasi. Muistathan ehdottomasti jättää myös puhelimesi lukittavaan lokeroon. Puhelimen vieminen tenttipisteelle voi johtaa tenttisuorituksen automaattiseen hylkäämiseen.
 4. Sähköisessä tentissä et tarvitse kirjoitusvälineitä tai paperia. Ota mukaasi kirjoitusvälineet (kynä ja kumi) vain silloin kun tulet tekemään paperista tenttiä.
 5. Tenttipisteelle on sallittua tuoda vain säilytyslokerikon avain sekä kuvallinen opiskelija-, ajo- tai henkilökortti. Mikäli opiskelija tuo mukanaan ei sallittuja tavaroita tenttipisteelle, hänen tenttisuorituksensa voidaan hylätä.
 6. Tenttitilan valvontaan käytetään reaaliaikaista sekä tallentavaa videovalvontaa, mutta tenttitiloihin tehdään pistotarkistuksia, jolloin opiskelijan on pyydettäessä pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä. Henkilöllisyystodistukseksi kelpaa kuvallinen kortti, josta henkilötiedot käyvät ilmi (opiskelijakortti, ajokortti tms.).
 7. Käytä aina omaa infopisteestä haettua avainta tenttitilan oven avaamiseksi. Tenttipisteeltä ei saa poistua kesken tentin, eikä tenttitilan ovea saa avata koputtaville. Mikäli opiskelijan todetaan rikkoneen ohjeita, hänen tenttisuoritus voidaan tällä perusteella hylätä.
 8. Opiskelijan tenttiin käytettävissä oleva aika alkaa kulua tenttiajan alusta alkaen ja järjestelmä näyttää tenttiin jäljellä olevan ajan. Mikäli opiskelija saapuu tenttiin myöhässä, hänellä on siis vähemmän aikaa käytettävissään. Huomaa, että pystyt suorittamaan tentin vain varaamanasi aikana. Et siis voi aloittaa tentin suorittamista ennen tenttiaikasi alkamista vaikka tenttikoneesi olisikin vapaana.
 9. Kun varasit tentin, sinulle ilmoitettiin sen tenttikoneen numero, jolla tentti on suoritettava. Tenttikoneet on merkitty numerokyltein. Mikäli kirjaudut vahingossa väärälle koneelle, järjestelmä ilmoittaa sinulle oikean tenttikoneen.
 10. Mikäli tenttikoneella tulee ongelmia tentin suorittamisen aikana, noudata jokaiselta tenttipisteeltä löytyviä ohjeita. Mikäli tentin suorittaminen keskeytyy tai estyy kokonaan esimerksi teknisen vian, häiritsemisen, kiinteistöhälytyksen tai jonkin muun vastaavan syyn vuoksi, opiskelijan täytyy ilmoittaa asiasta tentistä vastaavalle opettajalle mahdollisimman pian. Ilmoituksen perusteella tilanne ja tentin uusimismahdollisuus tarkistetaan.

Tenttisuorituskerrat

Opettaja määrittelee tenttinsä suorituskertojen lukumäärän. Tentin keskeyttäminen sekä paikalle tulematta jättäminen vievät automaattisesti yhden tenttisuorituskerran. Mikäli opiskelija ei pääse suorittamaan tenttiä varaamanaan aikana, hänen täytyy perua se järjestelmän kautta. Perutuista varauksista ei mene suorituskertaa. Ohje tenttiajan perumiseen tai siirtämiseen löytyy opiskelijan ohjeista.

Mikäli tentin suorittaminen keskeytyy tai estyy kokonaan esimerksi teknisen vian, häiritsemisen, kiinteistöhälytyksen tai jonkin muun vastaavan syyn vuoksi,  opiskelijan täytyy ilmoittaa asiasta tentistä vastaavalle opettajalle mahdollisimman pian. Ilmoituksen perusteella tilanne ja tentin uusimismahdollisuus tarkistetaan.


Tenttitilojen ja sähköisen tenttipalvelun käyttöehdot

Käyttäessään Oulun ammattikorkeakoulun sähköistä tenttipalvelua käyttäjä sitoutuu noudattamaan seuraavia käyttöehtoja:

 1. Oulun ammattikorkeakoulun opintosuoritusten arviointimenettely (Ammattikorkeakoulun hallitus 9.2.2015 § 13.)
 2. Tietojärjestelmien käyttösäännöt
 3. Henkilötietolain (523/99) 10 §:n mukainen rekisteriseloste sähköisestä tenttijärjestelmästä
 4. Henkilötietolain (523/99) 10 §:n mukainen rekisteriseloste videovalvonnasta
 5. Opiskelija suostuu siihen, että kulunvalvonnan, tallentavan videovalvonnan (kuva ja ääni) sekä tenttijärjestelmän tietoja voidaan yhdistää henkilöllisyyden varmentamiseksi

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, henkilöstölle, Oamk , OHJE, ohjelmistot, opiskelijoille, oppimisympäristöt, TIEDOTE and tagged , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.

3 Kommentit

 1. Marjo Heikkinen
  Kirjoitettu 29.11.2016 kello 10:38:04 | Permalink

  Arkistoiko Exam tentit vain rajalliseksi ajaksi? Minulla on kadonnut kevään tenttejä (jo arvioituja). Jos näin on, niin arkistointiaika on ehdottomasti liian lyhyt ja eikö olisi ollut hyvä kertoa siitä meille opettajillekin, jotta olisin tajunnut ottaa kuvakaappauksella kuvan suorituksista. Vai miksi tenttejä puuttuu arkistosta? Tällä hetkellä vanhin minulle näkyvä tentti on päivätty 25.5.-16 ja sitä aiemmat tentit ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen.

 2. Taru Torssonen
  Kirjoitettu 5.11.2020 kello 09:14:44 | Permalink

  Kulkuohje yliopiston tiloissa sijaitseviin tenttitiloihin iltaisin ja viikonloppuisin: https://oiva.oamk.fi/ajankohtaista/uutiset/?kieli=fi&kid=68&id=66256

Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia