« Takaisin

Sähköinen tenttijärjestelmä (Exam): Yleiset ohjeet

exam_it_oamk

Suosittelemme käyttämään Examia jollakin seuraavista selaimista: Google Chrome, Mozilla Firefox tai Apple Safari.

 

opettaja_button opiskelija_button

Yleiset ohjeet

Sähköisen tenttijärjestelmän esittely

Sähköisen tenttijärjestelmän avulla opiskelija voi käydä tenttimässä haluamanaan ajankohtana tentin, jonka opettaja on etukäteen käynyt tallentamassa tenttijärjestelmään. Opettaja määrittelee tentin voimassaoloajan, jonka aikana opiskelija voi ilmoittautua siihen. Sähköinen tenttiminen lisää opiskelun joustavuutta, kun opiskelija voi käydä tenttimässä tentin haluamaan ajankohtana. Tenttijärjestelmässä voi suorittaa yleisiä tenttejä tai henkilökohtaisia tenttejä (yleensä kypsyysnäyte). Tentin tekemiseen varattu aika on joko 30, 60, 90, 120 tai 180 minuuttia. Tentistä myöhästyminen vähentää tenttiaikaa.

Tenttitiloissa on tietokoneet, jolla tentti tehdään sekä kuvan ja äänen tallentava valvontajärjestelmä. Tenttitilan tietokoneissa on selain, Adobe Reader ja Office-paketti. Koneilla on rajoitettu verkkoyhteys ja niillä pääsee vain Exam -tenttisovellukseen. Muistitikkujen, cd-levyjen yms. käyttö on estetty.

Sähköisen tenttimisen suurimmat hyödyt opiskelijalle ovat mahdollisuus käydä tenttimässä itselleen sopivana aikana ja mahdollisuus kirjoittaa tentti tietokoneella. Opettaja taas säästää aikaa pitkällä aikavälillä, kun tenttikysymyksiä ei tarvitse tehdä jokaiseen tenttiin erikseen ja opettajalla on mahdollisuus lukea tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoitettuja vastauksia (käsialaongelmien väheneminen).

Tenttiprosessi lyhyesti

prosessi

 1. Opettaja luo tentin järjestelmään, lisää siihen halutut kysymykset ja julkaisee sen haluamakseen ajaksi.
 2. Opiskelija ilmoittautuu tenttiin
 3. Opiskelija varaa suoritusajan ja -paikan haluamastaan tenttitilasta
 4. Opiskelija hakee tenttitilan avaimen (Kontinkankaan kampuksen tenttitilassa on sähköinen lukko, jolloin opiskelijan ei tarvitse hakea avainta infosta).
 5. Opiskelija kirjautuu järjestelmään ja suorittaa tentin
 6. Tenttisuorituksen jälkeen opiskelija on velvollinen palauttamaan tenttitilan avaimen välittömästi.
 7. Opettaja käy arvioimassa tentin tenttijärjestelmässä
 8. Tenttipalaute ja arvosana lähetetään sähköpostitse opiskelijalle
 9. Opettaja käy lisäämässä suorituksen rekisteriin

Huom! Järjestelmä ei lähetä enää erillistä sähköpostia jokaisesta varauksesta ja suorituksesta, vaan kerää ne ns. viikkoviestiin. Viikkoviesti lähetetään maanantaisin klo 7:00. Päivittäiset varaukset ja suoritukset näkee kirjautumalla Exam-järjestelmään.

 

Järjestelmään kirjautuminen

Sähköiseen tenttijärjestelmään kirjaudutaan Oulun ammattikorkeakoulun käyttäjätunnuksella ja salasanalla (HAKA-kirjautuminen). Kaikki Oamkin opiskelijat voivat ilmoittautua sähköisiin tentteihin ja käydä tekemässä niitä.

Kirjautumisosoite on: https://exam.oamk.csc.fi


Tenttitilojen oletusaukioloajat (lukukauden aikana)

Oamkin tenttitilat löytyvät neljältä kampukselta. Tenttitilojen aukioloajat vaihtelevat rakennusten mukaan. Pääsääntöisesti aukioloajat noudattavat kiinteistöjen aukioloaikoja. Tenttijärjestelmään on lisätty arkipyhät, kuten vappu, juhannus ja joulu, mutta on mahdollista, että lisäksi esim. pyhien aattoina osa rakennuksista sulkee aiemmin kuin normaalisti. Varatessasi tenttiaikaa em. päivälle, varmista valitsemasi tilan aukioloaika ja huomaa erityisesti poikkeukset aukioloissa.

Teuvo Pakkalan kadun sekä Kontinakankaan tenttitiloissa on esteetön tenttipiste (tenttipisteet Teuvo03 ja Kontti09) , johon pääsee helposti esim. pyörätuolilla. Pisteillä on normaalia leveämpi ja sähköisesti säädettävä pöytä. Mikäli tarvitset tentissäsi esteetöntä tenttipistettä, katso ohjeet esteettömän tenttipisteen varaamiseksi

Kotkantien kampus, Kotkantie 1.
F1476, 1.kerros (8 tenttipaikkaa)
Ma klo 9:00 – 20:00
Ti – Pe klo 8:00 – 20:00

Teuvo Pakkalan kadun kampus, Teuvo Pakkalan katu 19.
B184, 1.kerros (8 tenttipaikkaa, joista yksi esteetön)

Ma 9:00 – 20:00
Ti – To klo 8:00 – 20:00
Pe klo 8:00 – 17:00

Kontikankaan kampus, Kiviharjuntie 4.
E1225, 1.kerros (15 tenttipaikkaa, joista yksi esteetön)

Ma 9:00 – 18:00
Ti – To klo 8:00 – 18:00 (huom! viimeinen aloitusaika klo 16:00)
Pe klo 8:00 – 16:00

Oulaisten kampus, Kuntotie 2.
C2 2112, 2.kerros (2 tenttipaikkaa)

Ma 9:00-15:00
Ti – Ke 8:00 – 15:00
To – Pe 8:00 – 14:00


Ohjeet tenttitilassa toimimiseen

 1. Päästäksesi tekemään tentin, sinun tulee ensin ilmoittautua tenttiin, valita tenttitila sekä tenttiaika. Tentteihin ilmoittaudutaan Exam-järjestelmän kautta
 2. Tenttitila on lukittu ja tilaan pääsee hakemalla avaimen kampuksen infopisteestä. Opiskelija on velvollinen palauttamaan avaimen välittömästi tentin päätyttyä.

Kontinkankaan kampuksen tenttitilassa on sähköinen kulunvalvonta. Opiskelijan ei tarvitse enää hakea tenttitilan avainta virastomestareilta.

Tenttitilan sähköinen lukko toimii ajastetusti ja ovi on avoinna aina tasatunnein tenttitilan aukioloaikojen mukaisesti. Ovi avautuu viisi (5) minuuttia ennen tasatuntia ja sulkeutuu viisitoista (15) minuuttia yli.

Mikäli opiskelija myöhästyy tenttivarauksesta yli 15 minuuttia, hänen täytyy pyytää virastomestareilta tenttitilan avain.

 1. Jätä päällysvaatteesi ja kaikki muut tavarasi tenttitilan sisällä olevaan lukolliseen lokerikkoon. Tenttipisteelle et saa viedä mitään mukanasi. Muistathan ehdottomasti jättää myös puhelimesi lukittavaan lokeroon. Puhelimen vieminen tenttipisteelle voi johtaa tenttisuorituksen automaattiseen hylkäämiseen.
 2. Sähköisessä tentissä et tarvitse kirjoitusvälineitä tai paperia. Ota mukaasi kirjoitusvälineet (kynä ja kumi) vain silloin kun tulet tekemään paperista tenttiä.
 3. Tenttipisteelle on sallittua tuoda vain vesipullo ja tarvittaessa pientä syötävää. Minkään isompien eväiden tuominen ja niiden syöminen tenttipisteellä ei ole sallittua. Mikäli opiskelija tuo mukanaan ei sallittuja tavaroita tenttipisteelle, hänen tenttisuorituksensa voidaan hylätä.
 4. Tenttitilan valvontaan käytetään reaaliaikaista sekä tallentavaa videovalvontaa, mutta tenttitiloihin tehdään pistotarkistuksia, jolloin opiskelijan on pyydettäessä pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä. Henkilöllisyystodistukseksi kelpaa kuvallinen kortti, josta henkilötiedot käyvät ilmi (opiskelijakortti, ajokortti tms.).
 5. Käytä aina omaa infopisteestä haettua avainta tenttitilan oven avaamiseksi. Tenttipisteeltä ei saa poistua kesken tentin, eikä tenttitilan ovea saa avata koputtaville. Mikäli opiskelijan todetaan rikkoneen ohjeita, hänen tenttisuoritus voidaan tällä perusteella hylätä.
 6. Opiskelijan tenttiin käytettävissä oleva aika alkaa kulua tenttiajan alusta alkaen ja järjestelmä näyttää tenttiin jäljellä olevan ajan. Mikäli opiskelija saapuu tenttiin myöhässä, hänellä on siis vähemmän aikaa käytettävissään. Huomaa, että pystyt suorittamaan tentin vain varaamanasi aikana. Et siis voi aloittaa tentin suorittamista ennen tenttiaikasi alkamista vaikka tenttikoneesi olisikin vapaana.
 7. Kun varasit tentin, sinulle ilmoitettiin sen tenttikoneen numero, jolla tentti on suoritettava. Tenttikoneet on merkitty numerokyltein. Mikäli kirjaudut vahingossa väärälle koneelle, järjestelmä ilmoittaa sinulle oikean tenttikoneen.
 8. Mikäli tenttikoneella tulee ongelmia tentin suorittamisen aikana, noudata jokaiselta tenttipisteeltä löytyviä ohjeita. Mikäli tentin suorittaminen keskeytyy tai estyy kokonaan esimerksi teknisen vian, häiritsemisen, kiinteistöhälytyksen tai jonkin muun vastaavan syyn vuoksi, opiskelijan täytyy ilmoittaa asiasta tentistä vastaavalle opettajalle mahdollisimman pian. Ilmoituksen perusteella tilanne ja tentin uusimismahdollisuus tarkistetaan.

Tenttisuorituskerrat

Opettaja määrittelee tenttinsä suorituskertojen lukumäärän. Tentin keskeyttäminen sekä paikalle tulematta jättäminen vievät automaattisesti yhden tenttisuorituskerran. Mikäli opiskelija ei pääse suorittamaan tenttiä varaamanaan aikana, hänen täytyy perua se järjestelmän kautta. Perutuista varauksista ei mene suorituskertaa. Ohje tenttiajan perumiseen tai siirtämiseen löytyy opiskelijan ohjeista.

Mikäli tentin suorittaminen keskeytyy tai estyy kokonaan esimerksi teknisen vian, häiritsemisen, kiinteistöhälytyksen tai jonkin muun vastaavan syyn vuoksi,  opiskelijan täytyy ilmoittaa asiasta tentistä vastaavalle opettajalle mahdollisimman pian. Ilmoituksen perusteella tilanne ja tentin uusimismahdollisuus tarkistetaan.


Tenttitilojen ja sähköisen tenttipalvelun käyttöehdot

Käyttäessään Oulun ammattikorkeakoulun sähköistä tenttipalvelua käyttäjä sitoutuu noudattamaan seuraavia käyttöehtoja:

 1. Oulun ammattikorkeakoulun opintosuoritusten arviointimenettely (Ammattikorkeakoulun hallitus 9.2.2015 § 13.)
 2. Tietojärjestelmien käyttösäännöt
 3. Henkilötietolain (523/99) 10 §:n mukainen rekisteriseloste sähköisestä tenttijärjestelmästä
 4. Henkilötietolain (523/99) 10 §:n mukainen rekisteriseloste videovalvonnasta
 5. Opiskelija suostuu siihen, että kulunvalvonnan, tallentavan videovalvonnan (kuva ja ääni) sekä tenttijärjestelmän tietoja voidaan yhdistää henkilöllisyyden varmentamiseksi

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, henkilöstölle, Oamk , OHJE, ohjelmistot, opiskelijoille, oppimisympäristöt, TIEDOTE and tagged , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.

2 Kommentit

 1. Marjo Heikkinen
  Kirjoitettu 29.11.2016 kello 10:38:04 | Permalink

  Arkistoiko Exam tentit vain rajalliseksi ajaksi? Minulla on kadonnut kevään tenttejä (jo arvioituja). Jos näin on, niin arkistointiaika on ehdottomasti liian lyhyt ja eikö olisi ollut hyvä kertoa siitä meille opettajillekin, jotta olisin tajunnut ottaa kuvakaappauksella kuvan suorituksista. Vai miksi tenttejä puuttuu arkistosta? Tällä hetkellä vanhin minulle näkyvä tentti on päivätty 25.5.-16 ja sitä aiemmat tentit ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen.

Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia