« Takaisin

Oamkissa käytettävissä olevat langattomat verkot

Voit käyttää langatonta verkkoa Oamkin kampuksilla. Yleensä näet nämä kolme langatonta verkkoa:

 1. KK (Oamkin oma verkko),
 2. Eduroam ja
 3. panOULU.

Käytä Oamkin verkkoa eli KK-verkkoa aina kun voit. Kun käytät KK-verkkoa, VPN-yhteys on tarpeeton.

Jos et pääse suoraan KK-verkkoon, ota käyttöösi VPN-yhteys. VPN-yhteydellä saat turvallisen yhteyden ulkoverkosta sisäverkkoon, eli esim. Eduroamista KK-verkkoon. Oamkin tietoturvavastaava suositteleekin, että käytät VPN-yhteyttä aina, kun käytät Oamkin palveluita muista langattomista verkoista käsin. Tarvitset erillisen VPN-ohjelman VPN-yhteyden luomista varten.

Lue lisää VPN:stä ja hae laitteellesi Global Protect VPN-sovellus, jonka Oamk tarjoaa oamkilaisten käyttöön.


1. KK-verkko on Oamkin oma verkko

Oamkilaisille KK on paras vaihtoehto Oamkin kampuksilla.
(Huom. Verkkoon pääsee myös vierastunnuksella, jonka henkilökunta voi antaa vieraan käyttöön.)

Oamkilaiset voivat kirjautua KK-verkkoon Oamkin käyttäjätunnuksella ja sen salasanalla. (Kun kirjaudut KK-verkkoon, käytä käyttäjätunnusta, älä koko sähköpostiosoitetta.) KK-verkossa käytössäsi on kaikki Oamkin verkkopalvelut. Osa Oamkin palveluista ei toimi lainkaan KK-verkon ulkopuolelta, ja osa edellyttää vähintään VPN-yhteyttä toimiakseen.


2. Eduroam, maailmanlaajuinen korkeakoulujen vierailuverkko

Oamkilaisten kannattaa käyttää Eduroamia esim. silloin, jos he käyvät Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella, tai matkustavat maailmalla ja käyvät siellä jonkun yliopiston kampuksella. Oamkilaiset voivat käyttää Eduroamia myös silloin, jos KK-verkko ei jostain syystä toimi (Muista silloin ilmoittaa ongelmasta myös helpdeskiin!). Eduroam on toiseksi paras vaihtoehto Oamkin kampuksilla. Jos sinulla ei ole Oamkin tunnusta, mutta sinulla on jonkun toisen korkeakoulun tunnus, Eduroam on paras vaihtoehtosi Oamkin kampuksilla. Oamkin tietoturvavastaava suosittelee VPN-yhteyden käyttöä myös Eduroamista, kuten kaikista muistakin Oamkin ulkopuolisista verkoista.

Eduroam on verkkovierailujärjestelmä, eli yhteisesti käytettävissä oleva langaton verkko. Sitä käytetään useissa korkeakouluissa niin Suomessa kuin maailmalla. Oulun ammattikorkeakoulu, useimmat muut suomalaiset ammattikorkeakoulut ja kaikki suomalaiset yliopistot ovat mukana Eduroamissa. Kun Eduroam on käytössä, sinne kirjaudutaan oman organisaation (kuten Oamk) sähköpostiosoitteella ja salasanalla. Et siis tarvitse erillistä vierailijatunnusta.

Sinun kannattaa ottaa Eduroam ensimmäistä kertaa käyttöön omalla kotikampuksellasi: Tällöin vierailusi muualla sujuu helpommin.

Tutustu Eduaroamin omaan sivustoon: https://www.eduroam.fi/   

Tällä Eduroamin omalla videolla YouTubessa kerrotaan, mitä Eduroam on:


Miten Eduroamiin pääsee?

Kirjaudu Eduroamiin sähköpostiosoitteellasi (henkilöstöllä osoite on muotoa tunnus@oamk.fi ja opiskelijoilla tunnus@students.oamk.fi)  ja sen salasanalla.

Ensimmäisellä kerralla, hae laitteellesi valmiit asetukset Eduroamin sivulta

Näin haet valmiit Eduroam-asetukset koneellesi tai mobiililaitteellesi Eduroamin sivulta (Sinun tarvitsee tehdä tämä vain kerran):

  1. Mene osoitteeseen https://eduroam.no/connect/profiles/?idp=974
  2. Valitse käyttäjäryhmäsi (staff = henkilökunta, students = opiskelijat).
  3. Valitse käyttöjärjestelmäsi.
  4. Sivu luo sinulle valintojesi perusteella ohjelmatiedoston: Aja tuo tiedosto koneellasi, niin saat sen asetukset kuntoon Eduroamia varten.
  5. Kun asennus on valmis, WLAN-verkoissa näkyy eduroam.
  6. Nyt voit kirjautua palveluun.
   • Anna käyttäjätunnuksesi muodossa tunnus@students.oamk.fi  (tai tunnus@oamk.fi)
  7. Jos käytät Oamkin verkkopalveluita, ota VPN-yhteys Oamkin verkkoon.

3. PanOULU, kaikille avoin verkko

PanOULU on turvaton verkko: se ei kysy salasanaa. PanOULU tarjoaa tietyissä paikoissa Oulussa (keskustassa, sekä joillakin kouluilla) langattoman verkon ilman maksua kenen tahansa käyttöön.  PanOULU ei ole suositeltava vaihtoehto korkeakouluopiskelijoille eikä korkeakoulujen työntekijöille.

Jos sinulla ei ole Oamkin eikä muunkaan korkeakoulun tunnusta, eikä Oamkin vierailijatunnusta, voit käyttää panOULUa Oamkin kampuksilla. Käytäthän organisaatiosi tarjoamaa VPN-yhteyttä, jos käytät PanOULUa.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa [:fi]saavutettava ohje[:en]accessible guideline[:], henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, opiskelijoille, TIEDOTE, verkkoyhteydet and tagged , , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.

2 Kommentit

 1. Sami Niemelä
  Kirjoitettu 12.7.2018 kello 11:00:35 | Permalink

  Hei,

  Näillä ohjeilla ei tunnu onnistuvan Android-laitteen asetusten määrittäminen. Kysytään myös CA-varmennetta, mutta mitään ei ole valittavissa.

  • Anna-Liisa
   Kirjoitettu 20.7.2018 kello 09:26:35 | Permalink

   Hei! Päivitin ohjeen: Androidille on tullut oma asetuspakettinsa, jossa on nuo tarvittavat tiedot valmiina.

Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia