« Takaisin

Lukkarikone

Lukkarikone

Lukkarikone on näkymä Oamkin tilanvarausjärjestelmään ja tarkoitettu opiskelijoiden lukujärjestyksien julkaisuun. Käyttäjä kertoo koneelle, minkä ryhmän kalenterin haluaa näkyviin tai vaihtoehtoisesti ne opintojaksototeutukset, joiden varaukset haluaa näkyviin. Kone luo lukujärjestyksen annettujen hakuehtojen perusteella.

Lukkarikone löytyy osoitteesta: https://lukkarit.oamk.fi

Perusnäkymä
Hakusivu
Lukujärjestyksen tekeminen
Lukujärjestyssivu
Kalenterinäkymä
Hyppytuntihaku
Asetukset
Lukujärjestyksen tallentaminen
Automaattinen lukujärjestys
Muut asetukset

Lukkarikoneen pikaohjeet

Käyttöesimerkkejä:

Opettajan kalenterin katsominen

Ohjevideot:

Lukkarikoneen esittely ja ryhmäkalenterin haku: https://connect.funet.fi/p8zziaqcv8e/

Opintojaksototeutuksien haku ja oman lukkarin tallentaminen Lukkarikoneessa: https://connect.funet.fi/p6av0fotuia/

Perusnäkymä

Lukkarikoneen perusnäkymä koostuu
1) Päävalikosta
2) Hakukentistä
3) Opintokorista

Etusivu1

Hakusivu

Hakusivulla kerätään tietoja (ryhmiä ja opintojaksototeutuksia) opintokoriin, joiden perustella lukujärjestys kootaan. Hakusivulla käyttäjä kertoo järjestelmälle millä ehdoilla lukujärjestys luodaan. Ehdot voivat olla esimerkiksi ryhmien tunnuksia tai opintojaksototeutuksia. Ehdot kootaan opintokoriin, ja niiden perusteella luodaan lukujärjestys, joka on nähtävissä päävalikon ”Lukujärjestys” -välilehdellä.

Lukujärjestyksen tekeminen

Lukujärjestyksen voi luoda kahdella eri tavalla, joko suoraan ryhmän lukujärjestys (kootaan ryhmätunnuksen perusteella) tai vaihtoehtoisesti kokoamalla opintojaksototeutuksia koriin ja haetaan tilavaraukset valituille opintojaksototeutuksille. Lukujärjestyksiä voi luoda myös keräämällä opintokoriin sekä toteutuksia että ryhmiä.

Lukujärjestys ryhmätunnuksen perusteella
1) ”Hae ryhmän kalenteri” näkymässä kirjoita haluamasi ryhmän tunnus (voit hakea myös kirjoittamalla vain kolme ensimmäistä merkkiä ryhmätunnuksesta) ja klikkaa ”Hae”. Jos hakutuloksia on vain yksi, siirrytään suoraan lukujärjestysnäkymään – muutoin hakutulokset näytetään ruudulla.

Ryhmähaku1
2) Hakutuloksena tulee listana kaikki ne ryhmät, joiden nimi vastaa hakuehtoa ja joille on merkitty varauksia Oamkin tilanvarausjärjestelmään.
3) Valitse haluamasi ryhmä painamalla ryhmän vieressä olevaa ikonia
4) Valintasi pitäisi nyt näkyä vasemmalla alalaidassa olevassa opintokorissa

lukkari3_kori_fi

5) Nyt voit tarkastella antamasi ryhmän lukujärjestystä päävalikon ”Lukujärjestykset” -välilehdellä. Lukujärjestyksessä näkyy kaikki ne tilanvarausmerkinnät, joihin antamasi ryhmä on suoraan liitetty.

Lukujärjestys opintojaksototeutuksien perusteella
Tämä haku eroaa edellisestä siten, että tässä haetaan ensin opintojaksototeutuksia opintokoriin ja vastaavasti haetaan toteutuksille varaukset tilanvarausjärjestelmästä ja luodaan niiden perusteella lukujärjestys.

Käyttäjän pitää siis määrittää tässä haussa se, mille toteutuksille tilavaraukset haetaan.
1) Siirry kohtaan ”Hae toteutuksia”. Hakuvaihtoehdot ovat pudotusvalikossa. Voit hakea opintojaksototeutuksia toteutuksen nimellä (nimen osalla) tai tunnuksella, opettajan nimellä tai ryhmätunnuksen perusteella. Lisäksi voit halutessasi määrittää sen, millä aikavälillä opintojaksototeutus (OJT) on määritelty alkavaksi. Klikkaa sen jälkeen ”Hae”.

toteutushaku4_1_fi

toteutushaku2

Huom (henkilökunta) Haettaessa toteutuksia opettajan nimellä tulee opettajalla olla merkittynä opetustehtävä kyseisille toteutuksille, pelkkä vastuuhenkilönä oleminen ei tuota hakutuloksia.

2) Hakunäkymään ilmestyy nyt kaikki ne toteutukset, jotka vastaavat hakuehtojasi. Huomaa että tuloksissa näytetään kerrallaan maksimissaan 100 hakutulosta – voit tarvittaessa tarkentaa hakuehtoa.

Suodatus. Voit halutessasi suodattaa hakutuloksia niiden yläpuolella olevien rajausehtojen (toimipiste, tyyppi, opetuskieli, opinto alkamassa) avulla.
Sopivuus kalenteriin näyttää prosentteina, kuinka hyvin kyseisen toteutuksen opetustapahtumat sopivat avoimena olevaan lukujärjestykseen. 100% tarkoittaa ettei yksikään ko. opintojaksototeutuksen tunti mene päällekkäin muiden lukujärjestyksessä olevien tuntien kanssa.

Hakutuloksissa voit siirtää toteutuksia opintokoriin painamalla nimen edessä olevaa ikonia. Samalla ikonin väri vaihtuu harmaaksi. Nimen edessä näkyvä toinen ikoni kertoo, että toteutukselle löytyy vähintään yksi kalenterimerkintä tilanvarausjärjestelmästä. Jos tätä ikonia ei ole, yhtään merkintää ei löytynyt ja siten kyseiselle toteutukselle ei voida myöskään tehdä lukujärjestystä.

Siirrä halutut toteutukset opintokoriin (helpoin ehkä hakea ryhmän nimen mukaan ja siirtää kerralla kaikki toteutukset koriin (esimerkki alla).

lukkarikone_siirto_opintokoriin

 

Esimerkissä on haettu toteutukset ”Kat”-alkuisille ryhmille. Tuloksena saadaan 6 toteutusta. Voit valita kaikki näkyvät toteutukset painamalla ylhäältä valintaikonia. Valinta koskee vain listalla näkyviä hakutuloksia.
Lisäksi alla näytetään ryhmätunnuksen muut varaukset eli käytännössä sellaiset tilavaraukset, joissa esiintyy ryhmän tunnus, mutta joita ei ole kiinnitetty mihinkään opintojaksototeutukseen. Tällaisia varauksia ovat usein mm. tentit.
Huom. Jos käytät osittaista hakuehtoa esim. ”Kat”, koskee haku silloin kaikkia ryhmiä jotka alkavat tunnuksella Kat -> tuloksena tulee ryhmien KAT14SP,KAT15SP jne. tulokset. Jos haluat etsiä vain yhden ryhmän toteutuksia, määritä ryhmän nimi mahdollisimman tarkkaan (esim. hae Kat15SP, jolloin ei tule muita ryhmiä).
Vinkki Voit klikata toteutuksen nimeä nähdäksesi opintojaksototeutukset tarkemmat tiedot.

3) Kun olet koonnut kaikki haluamasi toteutukset (ja muut varaukset) opintokoriin, voit siirtyä lukujärjestysnäkymään katselemaan lukujärjestystä. Voit myös poistaa yksittäisiä toteutuksia opintokorista painamalla toteutuksen nimen vierestä X-painiketta.

Lukujärjestyssivu

Lukujärjestyssivulla voit selailla kalenterimerkintöjä joko kalenterinäkymässä tai listamuodossa.

Kalenterinäkymä

Lukujärjestyssivun kalenterinäkymässä näytetään viikkonäkymänä lukujärjestys, joka on luotu käyttäjän antamien hakuehtojen perusteella. Klikkaamalla merkintää, näet tarkemmat tiedot yksittäisestä varauksesta. Lukujärjestys-välilehdellä voit myös piilottaa yksittäisiä varauksia tai vastaavasti palauttaa piilotettuja varauksia.
Lukujärjestysnäkymässä näytetään viikkonäkymänä lukujärjestys, joka on luotu käyttäjän antamien hakuehtojen perusteella. Klikkaamalla merkintää, näet tarkemmat tiedot yksittäisestä varauksesta. Lukujärjestys-välilehdellä voit myös piilottaa yksittäisiä varauksia tai vastaavasti palauttaa piilotettuja varauksia.

kalenteri_7_fi

Voit klikata jotain varauksista jolloin uusi ikkuna ponnahtaa esille, tässä ikkunassa voit piilottaa valitun varauksen. Ikkunassa näkyy myös kaikki kyseiseen varaukseen liittyvät tiedot.

Listanäkymä
Listanäkymässä saat kaikki tulevat varaukset listamuodossa. Listanäkymässä voit myös rajata opintokorin varauksia hakusanalla sekä piilottaa varauksia. Voit kopioida listan leikepöydälle, tallentaa listan csv-muodossa tai tulostaa sen.

lukkarikone_lista

Hyppytuntihaku

Voit etsiä hyppytunneille osuvaa opetusta klikkaamalla lukujärjestysnäkymästä tyhjää kohtaa. Valitse tämän jälkeen hyppytunnin pituus ja klikkaa ”Hae sopivia toteutuksia”. Voit vielä halutessasi suodattaa haun toimipisteen mukaan.

Asetukset

Päästäksesi asetuksiin sinun tulee kirjautua ensin sisään omilla Oamkin tunnuksillasi.

Lukujärjestyksen tallentaminen

Asetuksissa voit tallentaa tai ladata aiemmin tallennetun lukujärjestyksen. Tallentaminen tapahtuu opintokoriin kerättyjen tietojen perusteella eli kirjaudu sisään ja kokoa aluksi haluamasi lukujärjestys. Sen jälkeen mene asetukset-sivulle ja anna tallennettavalle lukujärjestykselle nimi ja paina ”tallenna” -nappia. Voit myös asettaa jonkin tallennetuista lukujärjestyksistä oletuslukujärjestykseksi. Tuolloin oletuslukujärjestys aukeaa automaattisesti, kun kirjaudut sisään.

lukkarikone_asetukset1

Automaattinen lukujärjestys

Automaattinen lukujärjestys kootaan tilavarausjärjestelmän perusteella tilavarauksista joissa käyttäjä on:

 • varaaja – muu kuin opetuksen varaus (varaukseen ei ole liitetty toteutusta)
 • varaaja – opetuksen varaus (varaukseen on liitetty opintojaksototeutus)
 • erikseen liitetty varaukseen (muu tilavaraus, johon käyttäjä on erikseen liitetty kuten esim. osallistujana palaverivaraukseen)
 • liitetty varauksen opintojaksototeutukseen (opiskelija on varauksen opintojaksototeutuksella)
  liitetty varauksen opiskelijaryhmään (mm. tentit, varaukset joihin ei ole liitetty opintojaksototeutusta mutta on liitetty opiskelijaryhmä johon käyttäjä kuuluu)

Muut asetukset

Asetuksissa voit myös:

 • Muokata kalenterinäkymää (mitkä tiedot näytetään kalenterinäkymässä)
 • Kerätä opintokoriin varaukset tilanvarausjärjestelmästä eri ehdoilla (esim. ryhmätunnuksella)
 • Kopioda tallennetun lukujärjestyksen suoran URL-linkin (tähti-ikoni tallennetun lukujärjestyksen vieressä)
 • Kopioida opintokorin sisällön omaan Oamkin Outlook(o365)-kalenteriin. Voit valita päivämäärävälin, miltä ajalta merkinnät kopioidaan. Merkinnät ilmestyvät Outlook-siirron jälkeen muutaman minuutin kuluttua kalenteriisi. Tulevat lukujärjestysmuutokset eivät päivity suoraan Outlook-kalenteriin. Outlook-muodossa vain varauksien ajan muuttaminen tai varauksen poistaminen päivittyy omaan Outlook-kalenteriin.  HUOM! Mikäli siirrät samalta aikaväliltä varauksia toisen kerran kalenteriisi, tämän jälkeen varaukset näkyvät Outlookin kalenterissa tuplana.
 • Tallentaa opintokorin sisällön iCal-muodossa. Voit itse valita päivämäärävälin, miltä ajalta merkinnät kopioidaan. HUOM! kopiointi tapahtuu sen hetkisen tiedon mukaan eli tuorein tieto on aina Lukkarikoneessa.

lukkarikone_asetukset2

Opintokorin kopiointi Outlook-kalenteriin tai iCal-muodossa.

outlook_iCal

Ladatun iCal-tiedoston avaus Outlookin kalenterissa.

Käyttöesimerkkejä:

Opettajan kalenterin katsominen

Lukkarikoneesta et voi nähdä opettajan kalenteria suoraan. Opettajan kalenterin voi kuitenkin hakea nähtäville kahdella eri tavalla:

 • Voit tarkastella opettajan varauskalenteria Outlookin kalenterin kautta. Outlookin kalenterissa näet tavoitettavuuden (palaverivaraukset ja opetusvaraukset, jos opettaja on siirtänyt opetusvaraukset Outlook-kalenteriinsa). Ohje: https://it.oamk.fi/6828
 • Voit käyttää Lukkarikonetta opettajan kalenterin muodostukseen:
  1. Valitse toteutushaussa hakuvaihtoehto ”Opettajan nimellä” ja hae toteutuksia opettajan nimellä.
  2. Poimi tämän jälkeen kaikki opettajan toteutukset opintokoriin. Saat valittua kaikki toteutukset kerralla painamalla hakutulosten otsikkorivin lisäyspainiketta (ks. kuva).lisaa_kaikki
  3. Nyt voit tarkastella opettajan opetuskalenteria Lukujärjestys-välilehdellä. Tässä kalenterissa eivät näy mahdolliset muut varaukset (palaverit yms.).

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, ohjelmistot, opiskelijoille, Peppi. Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.

3 Kommentit

 1. Nina Patrikka
  Kirjoitettu 7.9.2016 kello 08:49:17 | Permalink

  Hei! Voisiko ohjeessa olla vielä suora URL linkki itse Lukkarikoneeseen?

  • Johanna Karhumaa
   Kirjoitettu 20.9.2016 kello 14:53:38 | Permalink

   Hei,
   kiitos huomautuksesta. Osoite on nyt lisätty ohjeeseen.

 2. Timo Heikkinen
  Kirjoitettu 15.11.2020 kello 22:51:57 | Permalink

  En oikein tiedä, kenelle tämä kuuluisi, mutta laitanpa nyt aluksi tänne.

  Opettaja pystyy Pepissä lisäämään lisätietoja (esimerkiksi aineistoon viittaavia linkkejä) kohtaan

  >Oma kalenteri
  >> Klikkaa varauksesta
  >>> Varauksen tiedot
  >>>> Muokkaa
  >>>>> Lisätiedot

  Ohjeen mukaan tämän voi tehdä tyyliin [Google|https://www.google.com/] jolloin linkki näkyisi muodossa Google. Näin tehdyt linkit näkyvät linkkeinä em. varauksen muokkausikkunassa, mutta ei kuitenkaan kalenterin varauksessa tai Lukkarikoneessa, joissa linkit näkyvät muodossa [Google|https://www.google.com/] eivätkä toimi linkkeinä, vaan osoitteen joutuu maalaamaan ja kopioimaan.

Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia