« Takaisin

Turvatulostus (Oamkin opiskelijoiden ohje)

Turvatulostus on käytettävissäsi kaikilla kampuksilla. Kun tulostat Oamkin turvatulostusjonoon, sinun on ensin tunnistauduttava tulostimella, jotta tulostus voi käynnistyä.

Oamkilaisten käytössä on  useita turvatulostimia eli monitoimilaitetta (kopiokone-tulostin). Kaikki Canonin monitoimilaitteet ovat yhteiskäyttöisiä Oulun yliopiston kanssa. (Ks. laitteiden tarkempi sijainti)


Tuvatulostus koulun koneelta

Kun sinulla on koulun koneella auki tulostettava tiedosto ja valitset tulosta-toiminnon, niin näet tulostusvalikossa sen tulostimen, jota ohjelma sinulle ehdottaa.  Jos haluat tulostaa turvatulostusjonoon, tulostimena pitää olla ”studentprint”. Jos näin ei ole, selaa esiin ko. tulostin hakemistosta, mistä se pitäisi löytyä nimellä ”studentprint”. (Jos tulostinta ei jostain syystä näy ollenkaan koneesi tulostimissa, noudata erillistä ohjetta tulostimen lisäämisestä.) Kun olet painanut Tulosta/print-painiketta, tiedostosi siirtyy tulostusjonoon. Voit nyt hakea tulosteesi turvatulostuslaitteelta. Huomaa, ettei sinun tarvitse mennä laitteelle samantien, sillä tulosteesi säilyy nyt korona-aikaan jonossa peräti 10 vrk, eli 240 tuntia, kun normaalisti se olisi siellä neljä tuntia. (Tulostinhan ei yleensä ole luokassa, vaan käytävällä!)


Turvatulostus sähköpostin kautta

Lähetä tulostettava tiedosto sähköpostilla osoitteeseen mprints@oulu.fi, jossa tiedostosi siirretään omaan tulostusjonoosi. Huomaa, että palvelu tunnistaa sinut sähköpostiosoitteesi perusteella, eli muistathan aina käyttää Oamkin sähköpostiosoitettasi kun lähetät tekstiasiakirjoja tai liitetiedostoja. Jos lähetät viestin ilman liitetiedostoa, itse viesti tulostetaan. Jos taas lähetät viestin jossa on liitetiedosto, sekä viesti että tiedosto päätyvät tulostusjonoon: päätät itse tulostimella mitä tulostetaan ja sinulta veloitetaan vain tulosteet.

HUOM! jos kyseessä on värillinen tiedosto, se tulostuu automaattisesti värillisenä. Tulosteen hinta määräytyy kuitenkin vasta noutovaiheessa: Jos haluat säästää ja mustavalkoinen tuloste kelpaa tarkoitukseesi, voit muuttaa tulosteen mustavalkoiseksi asetusten avulla siinä vaiheessa kun haet tulosteesi, tai vaihtoehtoisesti voit muuttaa tulostettavan tiedoston mustavalkoiseksi jo ennen sen lähettämistä. 


Tulosteiden hakeminen turvatulostimelta

Kun haet tulosteesi, sinun pitää ensin tunnistautua laitteella. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

  1. Kirjaudu laitteelle Oamkin käyttäjätunnuksellasi (anna se muodossa ktunnus@kk) ja sen salasanalla. Valitse kosketusnäytöltä AD login, ja pääset kirjautumisnäkymään. (Huomaa, että salasanassa ei kannata olla ääkkösiä ja jotkin erikoismerkit voivat myös aiheuttaa ongelmia. Jos pääset kirjautumaan muualle paitsi tulostimelle, kokeile auttaako salansanan vaihtaminen.) TAI
  2. Voit tunnistautua etäluettavalla kortilla, jonka olet liittänyt tunnukseesi. Näytä korttiasi laitteen kortinlukijalle.

Kun olet tunnistautunut, pääset tarkastelemaan tulostusjonoasi laitteen hallintapaneelissa. Jos tulostat usein, etäluettavan kortin käyttöönotto kannattaa. Voit aktivoida jonkin etäluettavan korttisi samalla kun haet tulosteita. Mikä tahansa etäluettava korttisi, esim. lähimaksuominaisuudella varustettu pankkikorttisi tai Waltti-kortti käy.

HUOM. Älä kirjaudu laitteelle, jos siinä on parhaillaan käynnissä jonkun toisen tulostus: Jos kirjaudut sisään kesken jonkun toisen työn, tulostaminen saattaa keskeytyä.

Muista aina kirjautua ulos, kun olet valmis!


Näin aktivoit etäluettavan korttisi:

  1. Näytä korttia lukijalle, jolloin laite piippaa.  Lukija on kiinni tulostimessa ja sen paikka on merkitty tarralla.
  2. Kirjaudu sitten omilla Oamkin students tunnuksillasi laitteelle (ktunnus@kk). Laitteissa on kosketusnäyttö.
  3. Kun olet onnistuneesti saanut annettua laitteelle Oamkin käyttäjätunnuksesi ja sen salasanan, korttisi on aktivoitu. Aktivoinnin jälkeen voit aloittaa tulostamisen: tulostamiseen liittyvät toiminnot löydät laitteen hallintapaneelista.
  4. Kun olet saanut tulostettua työsi, kirjaudu lopuksi ulos laitteelta. Jos unohdat kirjautua ulos koneelta, kone kirjaa sinut automaattisesti ulos vähän ajan päästä. Huomaa kuitenkin, että esim. kopiointitoiminto olisi tällöin muiden käytettävissä sinun saldosi rajoissa. Tietysti, jos huomaat että jollain on vahingossa jäänyt kirjautumatta ulos, teethän se hänen puolestaan.

Yllä olevan ohjeen sisältö selviää myös tältä Canonin ohjevideolta kortin rekistetöinnistä (sinulla user ID on tietty muotoa ktunnus@kk – eli ktunnus Oamkin käyttäjätunnukseksi ja salasana on Oamkin tunnuksesi salasana!)


Kuinka paljon saa tulostaa?

Voit tulostaa tulostussaldosi puitteissa. Oamk antaa sinulle tulostussaldon ja tarvittaessa voit ostaa sitä lisää. Oamk täydentää saldosi aina tammi- ja elokuun alussa 4 euroon, (2018 tammikuusta alkaen, kunnes toisin ilmoitetaan), edellyttäen, että olet Oamkin opiskelija. Tulosteiden hinnat Canonin järjestelmässä (päivitetty 27.7.2020) näet tästä:

Tulosteet (ja kopiot) hinta (sis. ALV 24 %)
Mustavalkoinen A4 tai A3, yksipuolinen 0,025 e
Mustavalkoinen A4 tai A3, kaksipuolinen 0,05 e
Värillinen A4 tai A3, yksipuolinen 0,136 e
Värillinen A4 tai A3, kaksipuolinen 0,272 e

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos haluaisit tulostaa vain A4-koon mustavalkoisia tulosteita, perussaldolla saisit 80 kaksipuolista (tai 160 yksipuolista) tulostetta lukukaudessa. Yksi A3-koon mustavalkoinen tuloste maksaa saman verran kuin A4-koon tuloste: Säästät siis rahaa, jos tulostat monisivuisen dokumentin aukeamittain A3-koossa. Väritulosteet ovat jo selkeästi kalliimpia, eli yhden väritulosteen  hinnalla tulostaisit jo viisi mustavalkoista tulostetta.

Turvatulostuslaitteissa on valmiina paperia ja se sisältyy tulosteen hintaan. Hölmöä, mutta totta on, että kaksipuolinen tuloste maksaa saman verran kuin kaksi tavallista, emmekä voi vaikuttaa asiaan. Ympäristöystävällisyyden nimissä kannustamme kaksipuoliseen tulostukseen ja se onkin oletuksena. Kaksipuolisissa tulosteissa paperia kuluu puolet vähemmän ja sillä on merkitystä ympäristön kannalta. Oman paperin laittaminen paperisäiliöihin ei ole sallittua. (Käytä omille papereillesi ohisyöttöä: ks. ohisyötön käyttöohje Oulun yliopiston sivuilta.) Canon huolehtii laitteiden paperisäiliöiden täyttämisestä. Skannaus on ilmaista.


Näin tarkistat tulostussaldosi

Tarkista saldosi kirjautumalla Oamkin tunnuksellasi Canonin palveluun: https://prints.oulu.fi. Kun kirjaudut palveluun, sinun pitää antaa Oamkin tunnuksesi muodossa ktunnus@kk – huomaa, että Canonin järjestelmä ei osaa käsitellä salasanoja, joissa on ääkkösiä ja muut erikoismerkitkin voivat aiheuttaa ongelmia. Vaihda siis tarvittaessa salasanasi päästäksesi palveluun.


Näin ostat lisää tulostussaldoa

Jos käytät tulostussaldosi loppuun, voit halutessasi ostaa sitä lisää verkkomaksuna.
Huom! Verkkomaksu on ainoa mahdollinen tapa. Tiedoksi, että jos sinulle meinaa jäädä opiskelujesi päättyessä saldoa käyttämättä, se kannattaa hyödyntää tulostamalla/kopioimalla, sillä emme voi hyvittää jäljelle jäänyttä saldoa rahana.


Skannaus turvatulostimilla

Opiskelijana sinulla on mahdollisuus skannata Canon uniFLOW -turvatulostimilla tiedostoja. Saat skannauksesi liitetiedostoina omaan sähköpostiisi.


Opiskelijoiden käytössä olevien turvatulostinten sijainti

Linnanmaan kampus
Tulostinten paikat Linnanmaalla on lueteltu Oulun yliopiston sivuilla
Oulainen
Oulainen, 1. kerros
GameLab (Rantakatu 3)
Luokkahuone
Professorintien kampus (vaihto uusiin laitteisiin on käynnissä)
2 krs.
Louhi Aula
Louhi B-siipi, käytävä
Louhi D-siipi, käytävä
Paasi Huone 2347 (SIMLAB)
Paasi Käytävä (huoneen 2321 edessä, ATK-luokan 2336 lähellä)
Paasi Käytävä (huoneen 2323 edessä, ATK-luokan 2336 lähellä)
3 krs.
 Louhi C-siipi, käytävä

 


Ongelmia tulostamisessa?

Tulostuspalvelun toimivuudesta, ylläpidosta, neuvonnasta ja ohjeistuksesta vastaa palvelun tuottaja eli Canon Oy. 

  • Paperitukokset voit selvittää itse seuraamalla näytön ohjeita
  • Canonin mallikohtaiset käyttöohjeet löydät osoitteesta http://www.canonopas.org/

Tarvittaessa, ota yhteyttä Canonin palveluneuvojaan:

  • Yhteydenotot sähköpostilla: canon (at) oulu.fi. Jos yhteydenottosi koskee jotain tiettyä laitetta, ilmoita ko. laitteen sarjanumero. Se on näkyvästi esillä tarrassa.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa [:fi]saavutettava ohje[:en]accessible guideline[:], English version available, laitteet, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, opiskelijoille and tagged , , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia