« Takaisin

SafeQ-turvatulostus ohje Oamkin opiskelijoille

HUOM! Oamk vaihtaa tulostinjärjestelmän Konica-Minoltan laitteista Canonin järjestelmään 1.9.2020. Ethän osta enempää saldoa kuin ehdit käyttää ennen siirtoa, sillä saldo ei siirry, eikä sitä palauteta rahana.

Turvatulostus on käytettävissäsi kaikilla kampuksilla. Kun tulostat Oamkin turvatulostusjonoon, sinun on ensin tunnistauduttava tulostimella, jotta tulostus voi alkaa.

Opiskelijoiden käytössä on yhteensä 29 SafeQ-turvatulostinta eli monitoimilaitetta (kopiokone-tulostin): Kotkantiellä laitteita on 15, Professorintien kampuksella kahdeksan, Teuvo Pakkalan kadun kampuksella neljä, Rantakadun GameLabissa yksi sekä Oulaisten kampuksella yksi. (Ks. laitteiden tarkempi sijainti)


Näin tulostat turvatulostusjonoon koulun koneelta

Kun sinulla on koulun koneella auki tulostettava tiedosto ja valitset tulosta-toiminnon, niin näet tulostusvalikossa sen tulostimen, jota ohjelma sinulle ehdottaa.  Jos haluat tulostaa turvatulostusjonoon, tulostimena pitää olla ”safeq”. Jos näin ei ole, selaa esiin ko. tulostin hakemistosta, mistä se pitäisi löytyä nimellä ”safeq”. (Jos tulostinta ei jostain syystä näy ollenkaan koneesi tulostimissa, noudata erillistä ohjetta tulostimen lisäämisestä: Windows tai Mac.) Kun olet painanut Tulosta/print-painiketta, tiedostosi siirtyy tulostusjonoon. Voit nyt hakea tulosteesi turvatulostuslaitteelta. Huomaa, ettei sinun tarvitse mennä laitteelle heti, vaan silloin kun sinulle parhaiten sopii. Tulosteesi säilyy jonossa seitsemän päivää. (Tulostinhan ei ole luokassa, vaan käytävällä!)


Näin tulostat turvatulostusjonoon mobiililaitteelta tai sähköpostin kautta

Mobiilitulostus älypuhelimella tai tabletilla onnistuu osoitteessa <https://safeq.oamk.fi/m/>. Ko. sivulla voit lisätä tiedoston tulostusjonoon. Huomaathan, että sinun on oltava VPN-yhteydessä, voidaksesi päästä SafeQ-sivustolle.

Toinen vaihtoehto on lähettää tiedosto sähköpostilla osoitteeseen tulostus@oamk.fi jossa tiedostosi siirretään omaan tulostusjonoosi. Huomaa, että palvelu tunnistaa sinut sähköpostiosoitteesi perusteella, eli muistathan aina käyttää Oamkin sähköpostiosoitettasi kun lähetät tekstiasiakirjoja tai liitetiedostoja. Saat sähköpostiisi kuittauksen osoitteesta safeq@oamk.fi, kun työ on siirtynyt onnistuneesti tulostusjonoon. Jos lähetät viestin ilman liitetiedostoa, itse viesti tulostetaan. Jos taas lähetät viestin jossa on liitetiedosto, vain liite tulostetaan.

HUOM! jos kyseessä on värillinen tiedosto, Oamkin verkon ulkopuolelta lähetettynä se tulostuu automaattisesti värillisenä, muuta siis tarvittaessa tuloste mustavalkoiseksi, jos haluat tulostaa edullisempia tulosteita. Tulostuksen muuttaminen mustavalkoiseksi SafeQ-laitteella ei enää auta, sillä saldoa veloitetaan sen mukaan, millaisen tiedoston olet laittanut SafeQ-jonoon.


Näin haet tulosteesi turvatulostimelta

Kun haet tulosteesi, laite tunnistaa sinut käyttäjätunnuksellasi ja sen salasanalla. Voit myös liittää käyttäjätunnuksesi etäluettavaan korttiin, jolloin tunnistaudut SafeQ-tulostimelle näyttämällä korttiasi laitteen kortinlukijalle.  Kun olet tunnistautunut, pääset tarkastelemaan tulostusjonoasi laitteen hallintapaneelissa.

Jos tulostat usein, etäluettavan kortin käyttöönotto kannattaa. Voit aktivoida jonkin etäluettavan korttisi samalla kun haet tulosteita. Mikä tahansa etäluettava korttisi, esim. lähimaksuominaisuudella varustettu pankkikorttisi tai Waltti-kortti käy.


Aktivoi korttisi näin:

 1. Näytä korttia lukijalle, jolloin laite piippaa.  Tunnistat lukijan tästä kuvasta:
  etäluvun ikoni
 2. Kirjaudu sitten omilla Oamkin students tunnuksillasi laitteelle (alla olevassa kuvassa kohta 1) TAI käytä omalta SafeQ-sivultasi löytyvää henkilökohtaista kortin aktivointikoodiasi (Alla olevassa kuvassa kohta 2, sinun on siis pitänyt jo aiemmin painaa Generate card activation code -linkkiä SafeQ-palvelussa).
  Huomaa, että isoilla ja pienillä kirjaimilla on eroa: joissakin laitteissa Shift-painike näkyy suomenkielisenä tekstillä ‘Siirto’. (Joissakin laitteissa erikoismerkit löytyvät painikkeesta, jossa on japanilaisia merkkejä.)
  kuva rekisteröinti-näkymästä
 3. Kun olet onnistuneesti saanut annettua laitteelle Oamkin käyttäjätunnuksesi ja sen salasanan, korttisi on aktivoitu. Aktivoinnin jälkeen voit aloittaa tulostamisen: tulostamiseen liittyvät toiminnot löydät laitteen hallintapaneelista. Hallintapaneeli on alla olevassa kuvassa kohta 1, etälukija taas näkyy kohdassa 2.
  kuva tulostimesta
 4. Kun olet saanut tulostettua työsi, kirjaudu lopuksi ulos laitteelta painamalla hallintapaneelin oikeassa reunassa olevaa Access-näppäintä. Jos unohdat kirjautua ulos koneelta, kone kirjaa sinut automaattisesti ulos minuutin kuluessa. Huomaa kuitenkin, että esim. kopiointitoiminto olisi tällöin muiden käytettävissä sinun saldosi rajoissa.
  Alla olevasta kuvasta näet miltä Access-painike näyttää:
  Access-painike

Kuinka paljon saa tulostaa?

Voit tulostaa tulostussaldosi puitteissa. Oamk antaa sinulle tulostussaldon ja tarvittaessa voit ostaa sitä lisää. Oamk täydentää saldosi aina tammi- ja elokuun alussa 4 euroon, (2018 tammikuusta alkaen, kunnes toisin ilmoitetaan), edellyttäen, että olet Oamkin opiskelija. Tulosteiden hinnat näet tästä:

Tulosteet (ja kopiot) hinta
Mustavalkoinen A4 (normal) 0,07 e
Mustavalkoinen A3 (large) 0,14 e
Värillinen A4 (normal) 0,28 e
Värillinen A3 (normal) 0,56 e

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos haluaisit tulostaa vain A4-koon (=normal) mustavalkoisia tulosteita, perussaldolla saisit niitä 71 lukukaudessa. Yksi A3-koon (=large) mustavalkoinen tuloste maksaa saman verran kuin kaksi A4-koon tulostetta. Väritulosteet ovat jo selkeästi kalliimpia, eli yhden A4-koon väritulosteen  hinnalla tulostaisit jo neljä mustavalkoista A4-koon tulostetta ja A3-koon väritulosteen hinnalla kahdeksan mustavalkoista A4:sta. Turvatulostuslaitteissa on valmiina paperia ja se sisältyy tulosteen hintaan. Oman paperin käyttö turvatulostuslaitteissa ei ole sallittua. Virastomestarit huolehtivat laitteiden paperisäiliöiden täyttämisestä. Skannaus on ilmaista.


Näin tarkistat tulostussaldosi

Voit tarkistaa saldosi menemällä (koulun verkossa ollessasi) osoitteeseen https://safeq.oamk.fi/ ja kirjaudu palveluun henkilökohtaisella students-käyttäjätunnuksellasi ja sen salasanalla. Sivuilta näet mm. tämänhetkisen oman saldosi, sekä ottamiesi tulosteiden määrän. Huomaa, että sinun tulee olla Oamkin verkossa tai sinun tulee olla VPN-yhteydessä Oamkin verkkoon, jotta tuo osoite toimisi!


Näin ostat lisää tulostussaldoa

Jos käytät tulostussaldosi loppuun, voit halutessasi ostaa sitä lisää verkkomaksuna.
Huom! Verkkomaksu on ainoa mahdollinen tapa. Tiedoksi, että jos sinulle meinaa jäädä opiskelujesi päättyessä saldoa käyttämättä, se kannattaa hyödyntää tulostamalla/kopioimalla, sillä emme voi hyvittää jäljelle jäänyttä saldoa rahana.


Skannaus turvatulostimilla

Opiskelijana sinulla on mahdollisuus skannata SafeQ-turvatulostimilla tiedostoja. Saat skannauksesi liitetiedostoina omaan sähköpostiisi.


Video: Näin valitset monitoimilaitteelta haluatko tulostuksen yksi-vai kaksipuoleisena tai värillisenä vai mustavalkoisena

Oheisesta linkistä löytyy video, josta näkee miten asetukset saa monitoimilaitteella muutettua.


Opiskelijoiden käytössä olevien turvatulostimien sijainti
(tämä lista on pävitetty kesällä 2017)

Kotkantien kampus
(Yhden tulostimen sijainti on vielä auki.)
Kellarikerros
F-siipi Käytävä
1. kerros
A-siipi Käytävä
B-siipi Oppimiskeskus
C-siipi Käytävä
E-siipi E1680
F-siipi Käytävä
2. kerros
C-siipi C2316
E-siipi E2728
F-siipi Aula (luokan F2500 edessä)
3. kerros
C-siipi Käytävä
C-siipi Käytävä (huoneen C3410 edessä)
C-siipi C3354
E-siipi Kulttuurin aula (2 tulostinta)
Teuvo Pakkalan kadun kampus
1.kerros
B-siipi Käytävä
A-siipi Aula
2. kerros
B-siipi Aula
3. kerros
B-siipi Aula
Oulainen
Oulainen, 1 krs.
GameLab (Rantakatu 3)
Suurryhmätila
Professorintien kampus
(Yhden tulostimen sijainti on vielä auki.)
2 krs.
Louhi Aula
Louhi B-siipi, käytävä
Louhi D-siipi, käytävä
Paasi Huone 2347 (SIMLAB)
Paasi Käytävä (huoneen 2321 edessä, ATK-luokan 2336 lähellä)
Paasi Käytävä (huoneen 2323 edessä, ATK-luokan 2336 lähellä)
3 krs.
 Louhi C-siipi, käytävä

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa English version available, laitteet, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, opiskelijoille and tagged , , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia