« Takaisin

Moodlen itserekisteröinti – kurssiavain ja ryhmäavaimet


Kurssiavaimen käyttöönotto

Kun opettaja ottaa kurssilleen käyttöön itserekisteröitymisen ja määrittelee kurssiavaimen, pystyvät opiskelijat rekisteröitymään itse kurssille. Opiskelija etsii Moodlesta kyseisen kurssin ja syöttää opettajan hänelle antaman kurssiavaimen eli salasanan.

Video-ohje:

Itserekisteröityminen ja kurssiavain otetaan käyttöön seuraavasti: Ylläpito > Kurssin ylläpito > Käyttäjähallinta > Osallistujien lisäämistavat

moodle_itserek_uusi2

Itserekisteröitymisen asetuksia pääset muokkaamaan klikkaamalla itserekisteröityminen (student) -kohdan hammasratasta.

moodle_itserek2

Itserekisteröitymisen asetuksissa voit määrittää sille haluamasi nimen ja kurssiavaimen sekä myös esimerkiksi rekisteröitymiselle mahdollisen aikarajan, osallistujamäärän ylärajan sekä rekisteröitymisen yhteydessä mahdollisesti lähetettävän sähköpostin sisällön eli tervetuloviestin.

Määritä rooli -kohtaan voit vaihtaa myös opiskelijan sijaan esimerkiksi opettajan. Itserekisteröitymisiä onkin mahdollista lisätä kurssille useampi, jolloin tietyllä kurssiavaimella  kirjautuvat saavat opiskelijan roolin ja toisella kirjautuvat esim. opettajan roolin.

moodle_itserek3


Ryhmäavaimet

Tässä on e-kampuksen Markus Aallon tekemä ohjevideo Moodle-ryhmien luomisesta ja ryhmäavainten käyttöönotosta:

Asetussivulla voit määrittää kurssiavaimen lisäksi myös sen, käytetäänkö kurssilla ryhmäavaimia. Ryhmäavaimien avulla opiskelijat voidaan lisätä automaattisesti tiettyyn ryhmään kurssialueelle liittymisen yhteydessä. Tällöin yhdellä kurssialustalla voidaan opettaa useaa ryhmää samanaikaisesti. Alustalla voi olla tällöin kaikille yhteisiä osioita ja esimerkiksi jokaiselle ryhmälle oma käyttöoikeuksin rajattu osio, jossa on ainoastaan ko. ryhmälle suunnattua materiaalia, tehtäviä yms.

Kun haluat käyttää ryhmäavaimia, määrittele ensin itserekisteröitymisen asetuksiin yleinen kurssiavain (ilman tätä vaihetta ryhmäavaimia ei kysyttäisi!) ja valitse sen alapuolella olevaan kohtaan ”Käytä ryhmäavaimia” vaihtoehto KYLLÄ.

HUOM! Mikäli käytät ryhmäavaimia niin ÄLÄ ILMOITA opiskelijoille yleistä kurssiavainta ollenkaan, sillä sitä käyttämällä opiskelijat rekisteröityvät kurssille, mutta eivät oikeaan ryhmään. Ilmoita ryhmän opiskelijoille vain ko. ryhmälle erikseen määrittelemäsi ryhmäavain.

Ryhmäavaiminen käyttö edellyttää ryhmien luomista alustalle. Ryhmät luodaan ja ryhmäavaimet määritellään seuraavasti:

Avaa ryhmäasetukset kohdasta: Ylläpito/Admin (=hammasratasikoni oikeassa yläkulmassa) > Kurssin ylläpito / Course Administration > Käyttäjähallinta/Users > Ryhmät/Groups

moodle_ryhma3_uusi

Ryhmien lisääminen, suomal. käyttöliittymä

Ryhmien lisääminen, engl. käyttöliittymä

Valitse sieltä kohta ”Luo Ryhmä”.

moodle_ryhma1

Ryhmän luonti -painike suomal. käyttöliittymässä

Ryhmän luonti -painike engl. käyttöliittymässä

Anna ryhmälle kuvaava nimi ja määrittele ryhmälle oma kurssiavain. Ilmoita tämä ryhmäavain kullekkin ryhmälle, jolloin sitä käyttävä opiskelija liitetään oikeaan ryhmään kurssille liittymisen yhteydessä.

moodle_ryhma2

Ryhmäavaimen asettaminen, suomal. käyttöliittymä

Ryhmäavaimen asettaminen, engl. käyttöliittymä

 


Eivätkö opiskelijat löydä kurssialuettasi Moodlesta?

Tässä on kolme syytä, joihin olemme törmänneet:

1. Tarkistathan, että kurssialueen näkyvyys on asetettu tilaan Näytä/Show; jos se on tilassa Piilota/Hide, se ei näy opiskelijoille. (Kurssialueen asetuksethan löydät hammasratasikonista avautuvasta valikosta, kun olet kurssialueen pääsivulla.) Muista tallentaa muutos.

Engl. käyttöliittymässä

Suomal. käyttöliittymässä

2. Toinen syy voi olla se, että ilmoittautumistapa, jota opiskelijat ovat käyttäneet, on piilotettu. Mene pääsivun hammasratasikonista löytyvässä valikossa kohtaan Käyttäjähallinta /Osallistujien lisäämistavat (Users/ Enrolment methods). Näkymä on kutakuinkin alla olevan kuvan mukainen. Näet siinä kurssialueellasi käytössä olevat osallistujien lisäämistavat.

Ongelmatilanne engl. käyttöliittymässä

Näet kuvassa numeron Users-sarakkeessa kullakin rivillä, joka kertoo montako käyttäjää kurssialueelle on liitetty ko. tavalla. Yllä olevassa kuvassa näkyy mm., että itserekisteröitymisen kautta kurssialueelle on tullut 23 opiskelijaa. Nyt kuvan mukaisessa tilanteessa kukaan heistä ei näkisi ko. kurssialuetta, sillä silmäikoni rivin oikeassa reunassa (merkitty keltaisella) kertoo, että kurssialue on piilotettu ko. tapaa käyttäneiltä käyttäjiltä. Ratkaiset ongelman klikkaamalla ko. ikonia, jolloin se näyttää taas samalta kuin ylimmän rivin silmäikoni.

Tältä lisäämistavat oletuksena näyttävät suomenkielisessä käyttöliittymässä, tässä opiskelijat pääsevät rekisteröitymään kurssialueelle mikäli se on asetettu näkyväksi (ks. edellinen kohta)

3. Kolmas syy voi olla se, että olet kurssialueen tilatessasi antanut väärän opintojaksokoodin: Jos opiskelijat etsivät kurssialuettasi kurssin koodilla, sen on oltava oikein. Etenekin iso O-kirjan ja numero 0 ovat menneet joskus tilaajalla sekaisin. Tarkista siis koodi ja korjaa se kurssin asetuksissa oikeaksi! Kurssialuetta tilatessa kannattaa kopioida kurssin nimi ja koodi esim. Pepistä ja liittää se sitten tilauslomakkeeseen, sillä tavalla mukaan ei pääse näppäilyvirheitä.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, oppimisympäristöt and tagged , , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia