« Takaisin

Kun puhelin tai muu älylaite hukkuu tai varastetaan

Puhelimet, kannettavat ja muut älylaitteet tehostavat usein työntekoa ja parantavat ainakin saavutettavuutta. Valitettavasti tällainen hukkunut tai varastettu laite saattaa myös aiheuttaa ikäviä tietosuoja- tai tietoturvaongelmia.

Mitä tehdä, jos puhelimesi tai muu kannettava laite hukkuu tai varastetaan:

1. Jos kyseessä on henkilökohtainen laitteesi, ole välittömästi yhteydessä operaattoriisi, jotta saat kuoletettua SIM-korttisi.
Jos laitteessa on Oamkin SIM-kortti, ilmoita asiasta viipymättä Janne Jokilehdolle (tai helpdeskiin, jos et saa häntä kiinni), jolloin liittymä voidaan kuolettaa.

2. Jos joku saa laitteen lukituksen ohitettua ja käyttöliittymän auki tavalla tai toisella, saattaa laite mahdollistaa pääsyn OneDriveen, Facebookiin, Googlen tietoihin, Youtubeen, Dropboxiin, sähköpostiin, VPN-palveluihin yms. verkkopalveluihin. Vaihda laitteesi kautta käyttämäsi palveluiden salasanat mahdollisimman nopeasti. Oamkin käyttäjätunnuksen salasanan vaihtaminen onnistuu osoitteessa https://password.oamk.fi

3. iOS- tai Android-laitetta voi yrittää paikantaa (tai myös etätyhjentää ja -lukita) seuraavasti:

Apple: Kirjaudu iCloud-palveluun (https://www.icloud.com/) ja käytä "find my iphone" -toimintoa
Android: Kirjaudu selaimella Googlen palveluihin osoitteessa https://www.google.com ja kirjoita hakukenttään "find my phone".

Joskus varastettujen iOS-laitteiden omistajille on tullut myöhemmin viestinä "paikannusviesti", missä on jokin uskottavalta näyttävä web-osoite kirjautumista varten. Nämä viestit ovat huijausta, joilla koitetaan saada kalasteltua käyttäjän tunnus iCloud-palveluun ja sitten poistettua puhelimen lukitus.

4. Jos kyseessä on Oamkin laite, pyydä helpdeskistä tai lähituelta tarvittaessa apua

Kertaa myös aiemmin julkaistu tiedote: Tietoa älypuhelimien ja tablettien tietoturvasta

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, laitteet, Oamk , Ohjeet & tiedotteet, opiskelijoille, puhelinasiat, TIEDOTE and tagged , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia