« Takaisin

Opettajan ohje: Tentin eriyttäminen ryhmille Moodlessa

Kun olet tehnyt tentin Moodlessa, voit käyttää samaa tenttiaktiviteettia siten, että eri ryhmissä opiskelevat opiskelijat tekevätkin saman tentin eri aikaan. Lisäksi voit antaa yksittäiselle tenttijälle tenttiin eri suoritusajan kuin muille, eli esim. kotona tentin tekevälle voi laittaa vähemmän aikaa vastaamiseen, ettei hakukoneita ehdi käyttää. Vastaavasti voit antaa esim. lukihäiriöiselle tai vieraskieliselle lisäaikaa tentin suoritukseen.


Kun haluat määritellä ryhmille eri ajat:

 1. Käytä kurssialueellasi olemassa olevia ryhmiä; jos niitä ei vielä ole, laadi ryhmät.
 2. Avaa tekemäsi tentti ja mene tentin hallintaan hammasratas-ikonin kautta, ja valitse Ryhmien poikkeuspääsyt (Group overrides)

  Pääsy poikkeusasetuksiin

 3. Paina Lisää ryhmälle poikkeuspääsy tenttiin (Add group override) -painiketta
 4. Määrittele haluamasi rajoitukset kullekin ryhmälle erikseen:

  Ryhmän poikkeusasetukset

  1. Valitse ryhmä alasvetovalikosta (tämä on ainoa pakollinen kenttä, eli voit määritellä ryhmälle vaikka vain yhden rajoituksen ja se voi olla mikä tahansa)
  2. Jos haluat asettaa tenttiin pääsyyn erillisen salasanan, voit asettaa sen kohdassa kaksi.
  3. Jos haluat määritellä, milloin tenttiä aikaisintaan pääsee tekemään, laita rasti Ota käyttöön (Enable) -ruutuun ja aseta tenttiajan alkamiselle päivämäärä ja kellonaika.
  4. Jos haluat määritellä, milloin tenttiin vastaamisaika päättyy, laita rasti Ota käyttöön -ruutuun ja aseta tenttiajan päättymiselle päivämäärä ja kellonaika. (Esimerkkikuvassa on otettu käyttöön sekä tenttiajan aloitus- että lopetusaika, eli tentti on tässä avoinna tunnin ajan.)
  5. Jos haluat asettaa tentille suoritusajan, se kannattaa tehdä kohtien 3 ja 4 avulla, sillä kohdassa viisi määritelty suoritusajan rajaus edellyttää Javascriptiä. Javascriptin voi halutessaan ottaa pois käytöstä selaimessaan, jolloin ajastin ei toimi. Tätäkin voi toki halutessaan käyttää, kunhan ohjeistaa opiskelijoita, että Javascript pitää olla käytössä, että tentti toimii oikein.
  6. Kohdassa kuusi voit asettaa, montako kertaa tentttä voi yrittää tehdä. Oletus on, että tenttiä saa yrittää tehdä niin monesti kuin haluaa.
 5. Kun tallennat, päädyt sivulle, jossa näet kaikki laittamasi ryhmiä koskevat poikkeukset listattuna. Se on sama sivu, jolle pääset, kun avaat ryhmien poikkeuspääsyt (ks. kohta 2 tässä listassa.) Huom! Jos olet lisännyt opiskelijakohtaisia poikkeuksia, et näe niitä tässä näkymässä, vaan sinun on avattava Osallistujien poikkeuspääsyt (User overrides) nähdäksesi ne.

  Ryhmäkohtaiset poikkeukset näkyvät ryhmän rivillä.

  Listausnäkymässä pääset muokkaamaan ryhmän poikkeusasetuksia hammasratas-ikonista, joka on ryhmän rivillä Tapahtuma (Action) -sarakkeessa. Voit kopioida olemassa olevat asetukset toisen ryhmän asetusten pohjaksi kopio-ikonista. Ruksi-ikonilla poistat ryhmän poikkeusasetukset (Moodle pyytää vielä varmistuksen poistosta).


Kun haluat määritellä eri ajan yksittäiselle opiskelijalle:

 1. Avaa tekemäsi tentti ja mene tentin hallintaan hammasratas-ikonin kautta, ja valitse Osallistujien poikkeuspääsyt (User overrides)

  Pääsy poikkeusasetuksiin

 2. Paina Lisää osallistujille poikkeuspääsy tenttiin (Add user override) -painiketta
 3. Määrittele haluamasi rajoitukset erikseen kullekin henkilökohtaista suoritusaikaa tarvitsevalle:

  Henkilökohtaiset poikkeusasetukset

  Tässä on muuten samat kohdat kuin ylemäpänä esitellyssä ryhmäkohtaisessa poikkeusten määrittelyssä, tässä vaan valitaan ryhmän sijaan henkilö. Jos kurssialueellasi on paljon osallistujia, kannattaa hyödyntää hakukenttää. Haku toimii käytät sitten mitä vain osaa käyttäjän etu- tai sukunimestä ja sähköpostiosoitteesta. Valittu käyttäjä näkyy harmaalla pohjalla.

 4. Kun tallennat, päädyt sivulle, jossa näet kaikki laittamasi henkilökohtaiset poikkeukset listattuna. Se on sama sivu, jolle pääset, kun avaat osallistujien poikkeuspääsyt (ks. kohta 2 tässä listassa.) Huom! Jos olet lisännyt ryhmäkohtaisia poikkeuksia, et näe niitä tässä näkymässä, vaan sinun on avattava Ryhmien poikkeuspääsyt (Group overrides) nähdäksesi ne.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, oppimisympäristöt and tagged , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia