5 Arviointi
Tutustu arviointiohjeistukseen. Arviointi tapahtuu opintojaksototeutuksen kautta. Opettajan tulee olla kiinnitettynä toteutukselle, jotta hän voi kirjata arvosanoja.
Arvioinnin edellytyksenä on, että opettaja on julkaissut toteutussuunnitelman. Sen julkaisemisen jälkeen opiskelijat voivat ilmoittautua opintojaksolle ilmoittautumisajan kuluessa. Opettaja hyväksyy tai hylkää opiskelijan mukaan toteutukseen. Opettaja voi myös itse lisätä opiskelijoita toteutukselle joko ryhmähaulla tai yksittäin.
5.1 Toteutuksen arviointi (=arvosanojen kirjaaminen opiskelijoille)
Sisältää myös ulkomailla suoritetun harjoittelun (5.1.2. ja 5.1.3.)
Video-ohjeita:
5.1 Toteutuksen arviointi (=arvosanojen kirjaaminen opiskelijoille)
Arvosanaa kirjattaessa voidaan toimia eri tavoilla:
– kirjataan vain arvosana
– kirjataan toteutuksen osia ja niiden jälkeen kokonaisarvosana
– toteutusten osien arvosanoista lasketaan kokonaisarvosana painotettuna keskiarvona tai ilman painotusta
Annettuja merkintöjä on tietenkin mahdollista päivittää ja korjata.
Huomaa. Mikäli opiskelija ei ole osallistunut opetukseen tai ei ole tehnyt mitään suorituksia opintojaksototeutuksen aikana, niin käy hylkäämässä opiskelijan ilmoittautuminen, mikäli haluat, että hän voi ilmoittautua toiselle vastaavalle toteutukselle.
Huomaa. Opiskelijalla saa olla arvosanamerkintöjä vain yhdellä opintojakson toteutuksella. Mikäli opiskelijan nimen edessä näkyy oheinen kuvake, niin lue ensin ohjeet Osatoteutusten siirtämisestä toiselta toteutukselta.
Perustoiminnot arvosanojen kirjaamisessa
5.1.1 Toteutuksen haku ja siirtyminen arviointiin
5.1.2 Toteutuksen arviointi (toteutuksella ei ole toteutuksen osia)
5.1.3a Toteutusten osien lisääminen
5.1.3b Toteutusten osien muokkaaminen
5.1.4 Toteutuksen arviointi (toteutuksella on toteutuksen osia)
5.1.5 Toteutuksen laajuuden muutos opiskelijakohtaisesti
5.1.6 Toteutuksen osat näkyviin tai piiloon
5.1.7 Sarakkeiden näyttäminen/ Sarakkeiden piilottaminen
Arvosanojen päivittäminen
5.1.8 Uusintasuorituksen lisääminen
5.1.9 Suorituksen korjaaminen
5.1.10 Suorituksen poistaminen
5.1.11 Toteutuksen osan arvosanan muuttaminen
Opiskelijoiden lisääminen ja poistaminen toteutukselta
5.1.12 Ei-ilmoittautuneen opiskelijan lisääminen
5.1.13 Opiskelijan poistaminen toteutukselta
Muita toimintoja
5.1.14 Lisätietojen kirjaaminen suoritukselle
5.1.15 Oletusarvioijan asettaminen
5.1.16 Toteutusraporttien ottaminen
5.1.17 Suoritushistoria
5.1.18 Osatoteutusten siirtäminen toiselta toteutukselta
5.1.1 Toteutuksen haku ja siirtyminen arviointiin
- Valitse Peppi-valikosta joko Toteutukset tai Toteutusten arviointi, sen jälkeen vasemmalta Omat käynnissä olevat toteutukset tai Omat menneet toteutukset tai muodosta haku valitsemillasi hakuehdoilla esimerkiksi toteutuksen numerolla tai nimellä. Hakuehtojen kirjoittamisesta on tarkemmin selitetty Toteutukset >> Toteutusten hakeminen.
- Saat hakulomakkeen alapuolelle näkyviin hakutuloksen.
- Valitse haluamasi toteutus klikkaamalla hakutuloksessa näkyvän toteutusrivin lopussa olevaa Toiminnot-painiketta. Valitse avautuneesta listasta Arviointi. Mikäli Arviointi-valintaa ei näy, niin toteutussuunnitelmaa ei ole julkaistu (Julkaisun ohje).

Arviointiin siirtyminen
5.1.2 Toteutuksen arviointi (toteutuksella ei ole toteutuksen osia)
- Toteutus on otettu esille kohdan 5.1.1 mukaisesti ja valittu Toiminnot-painikkeesta avautuvasta listasta Arviointi.
- Sivulla on toteutuksen perustiedot ja toteutukselle ilmoittautuneiden opiskelijoiden tiedot. Arvioijan tulee lisätä opiskelijakohtaisesti ainoastaan arvosana.
- Kirjaa arvosana sarakkeessa Arv. (arvosana) valitsemalla valikosta (arviointiasteikosta) opiskelijalle kirjattava arvosana
- Tieto tallentuu opiskelijalle automaattisesti (ei erillistä Tallenna-painiketta)
- Onnistuneesta arvosanan kirjaamisesta käyttäjää informoidaan niin, että opiskelijan nimen edessä oleva Tilanne-kuvakkeen väri muuttuu vihreäksi.
- Arviointipäiväksi (suorituspäiväksi) tulee automaattisesti kuluva päivä. Mikäli on tarpeen muuttaa sitä, niin se tehdään suorituspvm-tekstilaatikkoon opiskelijakohtaisesti.
- Suoritusmerkinnän antajaksi tulee automaattisesti sen henkilön nimi, joka on kirjautuneena Peppiin. Tarvittaessa muuta tekstilaatikkoon Suoritusmerkinnän antaja klikkaamalla kynä-painiketta.
- Järjestelmään tallennetaan myös suoritusmerkinnän tallentaja so. henkilö, joka on kirjautuneena Peppiin. Hän voi olla eri kuin suoritusmerkinnän antaja.
Huomaa.
- Mikäli opintojakso on harjoitteluun liittyvä opintojakso ja se on suoritettu kokonaan ulkomailla, vaihda opintojen tyypiksi ulkomainen harjoittelu.
- Arvosana E estää opiskelijan ilmoittautumisen toiselle vastaavalle opintojaksototeutukselle. Mikäli kuitenkin kirjaat arvosanan E, niin syötä myös päiväys, joka tälle arvosanalle ei tule automaattisesti.
- Mikäli haluat jättää merkinnän opiskelijan ilmoittautumisesta opintojaksototeutukselle ja samalla opiskelijalle mahdollisuuden ilmoittautua toiselle opintojaksototeutukselle, niin hylkää opiskelijan ilmoittautuminen.
5.1.3 Toteutuksen osien lisääminen
Toteutusten osia lisätään Toteutuksen perustietojen kautta tai Toteutuksen arviointi -sivulla. Toteutuksen osan minimilaajuus on yksi opintopiste eikä niissä käytetä desimaaleja (poikkeuksena tarvittaessa kielissä kirjallinen ja suullinen toteutuksen osa).
Kun toteutusten perustiedoissa on lisättynä toteutusten osat, niin ne kopidaan opiskelijalle, kun hänet hyväksytään toteutukselle Ilmoittautumiset-sivulla tai hänet lisätään toteutukselle.
Mikäli käyt muuttamassa toteutukselta osatoteutuksen määrittelyä, niin se ei enää uudestaan kopioidu niille, jotka ovat jo hyväksytysti toteutuksella.
Toteutusten osien lisääminen Toteutuksen arviointi -sivulla.
- Toteutus on otettu esille kohdan 5.1.1 mukaisesti ja valittu Toiminnot-painikkeesta avautuvasta listasta Arviointi.
- Sivulla on toteutuksen perustiedot ja toteutukselle ilmoittautuneiden opiskelijoiden tiedot.
- Toteutuksen osien lisääminen vaatii, että opiskelijoiden ilmoittautumiset on hyväksytty, kts. ilmoittautumisten hyväksyminen.
- Toteutuksen osan lisääminen kaikille niille opiskelijoille, joille ei vielä ole kirjattu arvosanaa.
- Klikkaa painiketta Lisää toteutuksen osa. Esille tulevaan lomakkeeseen kirjoitetaan osan nimi sekä suomeksi että englanniksi ja osan laajuus.
- Osien yhteenlaskettu laajuus ei saa ylittää opintojakson laajuutta.
- Lomakkeella on aina alimmaisena tyhjä rivi, jota ei tarvitse poistaa.
- Vinkki. Laita ilmoittautuneille osatoteutukset kerralla kuntoon so. niiden opintopisteiden yhteismäärä = opintojakson laajuus. Jos myöhemmin lisäät jälki-ilmoittautuneita opintojaksolle, niin voit heille lisätä osatoteutukset Lisää toteutuksen osa -painikkeella, koska osatoteutuksia ei lisätä niille, joille opintopisteiden yhteismäärä = opintojakson laajuus.
- Toteutuksen osan lisääminen yksittäiselle opiskelijalle
- Opiskelijarivin lopussa on nuoli-painike, josta avautuvasta valikosta valitaan Lisää toteutuksen osa
- Toteutuksen osien lisääminen harjoitteluun liittyvälle opintojaksolle, mikä on osittain suoritettu ulkomailla
- Tee kullekin harjoittelun jaksolle oma toteutuksen osa ja anna toiselle toteutuksen osalle opintojen tyypiksi Kotimainen harjoittelu ja toiselle Ulkomainen harjoittelu. Opintojen tyyppiä ei lisätä toteutukselle vaan ainoastaan toteutuksen osille.
- Toteutuksen osille painokertoimet
- Painokertoimia tarvitaan, jos haluat laskea opiskelijan arvosanalle painotetun keskiarvon osatoteutusten arvosanoista.
- Ota esille sarake Arvosanan osuus klikkaamalla Sarakkeet-painiketta, kts. Sarakkeiden näyttäminen / Sarakkeiden piilottaminen. Arvosanan osuus on viimeisenä listassa.
- Sarake tulee arvosanan vasemmalle puolelle. Arvosanan osuudelle tulee myös tekstilaatikko toteutuksen osien lisääminen -lomakkeelle.
- Mikäli tiedät jo toteutuksen osia lisätessäsi käyttäväsi painokertoimia, niin ota sarake esille ennen osatoteutusten lisäämistä. Voit lisätä painokertoimet myöhemminkin Muokkaa toteutuksen osia -painikkeella.
5.1.3b Toteutuksen osien muokkaaminen (Kaikki opiskelijat)
- Klikkaa Muokkaa toteutuksen osia -painiketta.
- Lomakkeella näkyy, mikä toteutusten osa on lisätty arviointisivulla ja mikä on kopioitu toteutuksen tiedoista.
- Voit lomakkeella poistaa toteutuksen osan, muokata nimeä, laajuutta tai painokerrointa. Mikäli muutat toteutukselta tuotua osatoteutusta, niin toteutukseen määritelty toteutuksen osa ei muutu.
- Lomakkeella voit myös muuttaa toteutusten osien järjestystä opiskelijoilla.
- Huomaa. Kun ensimmäisen kerran avaat lomakkeen, niin toteutuksen osat ovat aakkosjärjestyksessä – seuraavilla avauskerroilla järjestys on se, mikä laitettiin edellisellä kerralla. Mikäli muutat lomakkeen tietoja, niin varmista, että osat ovat halutussa järjestyksessä. Talleta-painikkeella talletat esillä olevan tilanteen.
- Huomaa. Muutokset tehdään vain niille opiskelijoille, joille ei ko. osatoteutukselle ole kirjattu arvosanaa.
5.1.4 Toteutuksen arviointi (toteutuksella on toteutuksen osia)
- Toteutusten osien yhteenlaskettu laajuus tulee olla sama kuin toteutuksen laajuus, jotta kokonaisarvosana voidaan laskea ja kirjata.
- Yksittäisille osatoteutuksille kirjataan arvosanat. Kokonaisarvosana voidaan kirjata, kun kaikille osatoteutuksille on kirjattu arvosana.
- Osatoteutusten arvosanoista laskteaan automaattisesti keskiarvo joko painotettuna tai ilman riippuen siitä, onko arvosanan osuus otettu mukaan vai ei. Oletuksena arvosanan osuus on 1, mikä tarkoittaa, että painotusta ei käytetä. Toteutusten osien laajuus ei vaikuta keskiarvon laskemiseen.
-
- Keskiarvo lasketaan Ka (keskiarvo) -sarakkeeseen automaattisesti, kun kaikille osatoteutuksille on kirjattu numerollinen arvosana.
- Mikäli tässä vaiheessa huomaat, että painotukset eivät ole oikein, niin sinun tulee muuttaa opiskelijoille painokertoimet sivulla oleviin tekstilaatikoihin kirjoittamalla. Keskiarvo päivittyy välittömästi painotusten mukaiseksi.
- Klikkaamalla oikealle osoittavaa nuolipainiketta (kts. kuvaa) keskiarvon oikealla puolella kirjaat opiskelijalle keskiarvon mukaisesti pyöristyssäännöt huomioivan kokonaisarvosanan. Voit myös valita arvosanalistasta keskiarvosta poikkeavan arvosanan.
- Arvosana tallentuu opiskelijalle automaattisesti (ei erillistä Tallenna-painiketta)
- Onnistuneesta arvosanan kirjaamisesta käyttäjää informoidaan opiskelijan nimen edessä olevan Tilanne-kuvakkeen muuttamisella vihreäksi.
- Mikäli toteutuksen osan laajuus on nolla opintopistettä, toteutuksen osa ei näy opintosuoritusotteessa.
- HUOM! Varmistathan sen, että et tallenna suoritusta sellaiselle päivämäärälle, jolloin opiskelija on poissaoleva.
5.1.5 Toteutuksen laajuuden muutos opiskelijakohtaisesti
-
-
- Kirjoita Suorituksen laajuus (Op.) -sarakkeeseen uusi laajuus. Kirjaa arviointi samanaikaisesti.
- Muutetun laajuuden näet, kun viet hiiren opiskelijan rivillä olevan kuvakkeen päälle.
-
5.1.6 Toteutuksen osat näkyviin tai piiloon
-
-
- Jos haluat piilottaa toteutuksen osat, niin klikkaa painiketta Piilota osat.
- Jos haluat toteutuksen osat näkyviin, klikkaa painiketta Näytä osat.
-
5.1.7 Sarakkeiden näyttäminen/ Sarakkeiden piilottaminen
-
-
- Voit näyttää (tai piilottaa) sarakkeita Toteutuksen arviointi -sivulla.
- Klikkaa Sarakkeet-painiketta.
- Esille tulevasta listasta rastita sarakkeet, jotka haluat esille. Poista rasti niistä, jotka haluat piilottaa.
- Sivu päivittyy välittömästi rastittamisen / rastin pois ottamisen jälkeen.
- Sulje lista klikkaamalla jostakin kohtaa sivulla.
-
5.1.8 Uusintasuorituksen lisääminen
-
-
- Opiskelija on käynyt arviointitilanteessa korottamassa aikaisemmin hyväksyttyä opintojaksosuoritustaan.
-
-
-
- Klikkaa opiskelijan rivin lopussa olevaa nuoli-painiketta.
- Valitse Lisää uusintasuoritus.
- Avautuneella lomakkeella kirjaa uusintasuoritus: arvosana, päivämäärä ja arvioinnin antaja.
- Korkein hyväksytty arvosana jää voimaan.
- Opiskelija ei näe uusintasuorituksen merkintää, mikäli arvosana ei korotu. Voit laittaa tiedon opiskelijalle esimerkiksi Lisätietoihin.
-
5.1.9 Suorituksen korjaaminen
-
-
- Arvosanaa kirjattaessa on merkitty virheellinen arvosana.
-
-
-
- Klikkaa opiskelijan rivin lopussa olevaan nuoli-painiketta
- Valitse Korjaa suoritusta.
- Avautuneella lomakkeella merkitse oikea arvosana.
-
5.1.10 Suorituksen poistaminen
-
-
- Opiskelijan arvosana poistetaan esimerkiksi tilanteessa, että osatoteutuksia pitää muuttaa tai että opiskelijalle on virheellisesti merkitty arvosana suorittamattomasta opintojaksosta.
-
-
-
- Klikkaa opiskelijan rivin lopussa olevaa nuoli-painiketta.
- Valitse Poista arviointi ja vahvista poisto.
- Opiskelijan Tilanne-kuvakkeen väri muuttuu oranssiksi ja arvoksi tulee Arviointi kesken.
- Opiskelijan riviltä poistuvat arviointitiedot.
-
5.1.11 Toteutuksen osan arvosanan muuttaminen
-
- Opiskelijan toteutuksen osan arvosana muutetaan esimerkiksi tilanteessa, jossa toteutuksen osan arvosana on merkitty virheellisesti tai jos sitä on korotettu.
-
Osasuorituksen arvosana
- Klikkaa Arvosana-sarakkeen nuoli-painiketta, jolloin avautuu alasvetovalikko arvosanoista.
- Valitse alasvetovalikosta arvosana. Uusi arvosana tallettuu automaattisesti.
- Klikkaa arvosanan suoripäivää, mikäli haluat muuttaa suorituspäivän.
- Valitse suorituspäivä kalenterista klikkaamalla kalenteria suorituspäivän kohdalta.
5.1.12 Ei-ilmoittautuneen opiskelijan lisääminen
-
-
- Kun arvosanoja annettaessa huomataan jonkun opiskelijan puuttuvan ilmoittautuneista opiskelijoista, voidaan hänet lisätä toteutukselle arviointisivulla.
- Klikkaa painiketta Lisää opiskelija, kirjoita halutun opiskelijan nimi, valitse hiirellä, kun opiskelijan nimi tulee näkyville ja Tallenna.
-
Opiskelija on toisella toteutuksella
-
-
- Lisäämäsi opiskelija voi olla jo toisella toteutuksella. Saat tällöin ilmoituksen asiasta. Ilmoituksessa kerrotaan onko opiskelijalla jo loppuarvosana kirjattuna vai osatoteutuksia kirjattuna.
- Ilmoituksessa kerrotaan myös toteutuksen numero ja nimi, jolta olet opiskelijaa siirtämässä. Pepin toteutusnumerot alkavat numerolla kolme (3, esimerkiksi 3001). Asion toteutusnumerot on muodostettu numeroista ja kirjaimista, esimerkiksi 6S0k1.
- Mikäli opiskelijalla on jo arvosana kirjattuna toisella toteutuksella, niin hänen suoritustietojaan ei siirretä. Jos on tarpeen esimerkiksi kirjata uusintasuoritus, niin se käydään kirjaamassa alkuperäiseen toteutukseen, kts. Uusintasuorituksen lisääminen.
- Jos päätät ottaa opiskelijan käsiteltävälle toteutukselle, niin sinun tulee siirtää myös osatoteutukset aiemmalta toteutukselta, kts. Osatoteutusten siirtäminen.
-
5.1.13 Opiskelijan poistaminen toteutukselta
-
-
- Opiskelija voidaan poistaa toteutukselta, mikäli hänellä ei ole osatoteutuksista arvosanoja tai opintojaksosta arvosanaa.
- Klikkaa opiskelijan rivin lopussa olevaa nuoli-painiketta.
- Valitse Poista opiskelija toteutukselta ja vahvista poisto.
- Opiskelijaa, jolla on suoritusmerkintöjä (joko osasuorituksia tai opintojaksoarvosanoja) ei saa poistaa toteutukselta, elleivät merkinnät ole virheellisiä suoritusmerkintöjä.
-
5.1.14 Lisätietojen kirjaaminen suoritukseen
-
-
- Opiskelijakohtaisesti voidaan kirjata lisätietoja suorituksesta.
- Rastita Sarakkeet-painikkeen listalta Huomiot-sarake. Opiskelijan nimen vasemmalle puolelle tulee painike.
-

Kynä ja ! -> huomioita voi kirjoittaa
-
-
- Molemmista painikkeista avautuu lomake, johon voi kirjoittaa vapaamuotoista tekstiä. !-merkki kertoo, että on kirjoitettu huomioita opiskelijalle tai sisäiseen käyttöön.
-
-
-
- Huomiot opiskelijalle näkyvät opiskelijan työpöydän Suorituksissa. Huutomerkistä opiskelija näkee opintojaksolle kirjoitetut huomiot.
-
-
-
- Sisäiseen käyttöön tarkoitetut huomiot näkyvät vain kyseisellä opintojaksototeutuksella opettajille.
-
5.1.15 Oletusarvioijan asettaminen
-
-
- Oletuksena Suoritusmerkinnän antaja -sarakkeeseen tallennetaan Peppiin kirjautuneen henkilön tiedot
- Mikäli tieto halutaan vaihtaa, voidaan se muuttaa
- Uusille kirjauksille kaikille opiskelijoille
- Klikkaamalla Aseta oletusarvioija -painiketta
- Hakemalla avautuvassa Aseta oletusarvioija -lomakkeessa arvosanan antaja, Tallenna
- Uusille kirjauksille tulee arvioijaksi valittu henkilö
- opiskelijakohtaisesti
- Klikkaamalla opiskelijan rivillä kynäpainiketta
- Hakemalla avautuvassa Muokkaa arvoa -lomakkeella arvosanan antajan, Tallenna
- Uusille kirjauksille kaikille opiskelijoille
-
5.1.16 Toteutusraporttien ottaminen
-
-
- Klikkaa Raportit, valitse haluamasi raportti ja haluamasi tiedostomuoto
- Toteutuksen opiskelijat ja ilmoittautumiset
- Toteutuspäiväkirja
- Raportti tallentuu koneellesi haluamallasi tiedostomuodossa Downloads/Lataukset-kansioon.
- Klikkaa Raportit, valitse haluamasi raportti ja haluamasi tiedostomuoto
-
5.1.17 Suoritushistoria
-
-
- Opiskelijan suoritusten historian saa esille opiskelijan nimen vasemmalla puolella olevasta i-painikkeesta. Se tulee esille, kun opiskelijalle on merkitty loppuarvosana tai kun loppuarvosanaa on syystä tai toisesta muutettu.
-
5.1.18 Osatoteutusten siirtäminen
-
-
- Opiskelijalla, jonka nimen edessä on sininen kuvake, on osasuorituksia merkittynä ja ne tulee siirtää tälle opintojaksototeutukselle ennen muita toimintoja. Oranssi kuvake kertoo, että suoritusta ei vielä ole kokonaan arvioitu.
- Osatoteutukset on siirrettävä toteutukselta toiselle, jos opiskelijakin siirretään.
- Klikkaa kuvaketta ja saat lomakkeen, josta rastitat kaikki toisen toteutuksen osatoteutukset ja teet siirron.
-
-
-
- Siirron jälkeen osatoteutukset näkyvät opiskelijan nimen alapuolella.
- Opiskelija pitää käydä vielä poistamassa alkuperäiseltä opintojaksolta, jotta Kela- ja Virtapisteet tulevat lasketuksi oikein.
- Jos alkuperäinen on Pepin toteutus – opintojaksokoodin perässä oleva numero alkaa kolmosella (-3001, -3025) – niin ohje opiskelijan poistamiseen on Opiskelijan poistaminen toteutukselta.
- Jos taas kyseessä on Asion toteutus – opintojakson perässä oleva numero sisältää numeroita ja kirjaimia – niin poisto tehdään opiskelijan opintosuorituksista. Etsi esille opiskelijan opintosuoritukset, laita rasti Näytä hylätyt ja keskeneräiset, etsi Pepin ja Asion toteutus.
-
-
-
- Pepin ja Asion toteutukset eivät välttämättä ole peräkkäin opiskelijan suorituksissa. Asion toteutuksen tunnistat seuraavasti:
- ei sisällä osatoteutuksia
- ei ole arvosanaa
- toteutusnumerossa on kirjaimia ja numeroita
- Asio-toteutuksen rivin lopusta Toiminnot-painikkeesta esille tulevasta valikosta valitaan Poista.
- Pepin ja Asion toteutukset eivät välttämättä ole peräkkäin opiskelijan suorituksissa. Asion toteutuksen tunnistat seuraavasti:
-
5.2 Opinnäytetyön arviointi
<!– OHJEVIDEO (vaatii kirjautumisen SharePointiin; kirjaudu Oamkin sähköpostiosoitteella ja sen salasanalla)
(ks. myös PowerPoint-esitys opinnäytetyön arvioinnista) –>
5.2.1 Opinnäytetyöhön liittyvien opintojen arviointi
5.2.2 Opintojaksototeutus kuuluvaksi opinnäytetyöhön
5.2.3 Tutkintotodistukseen tulevien tietojen kirjaaminen
5.2.4 Asiosta siirron korjaukset
5.2.1 Opinnäytetyöhön liittyvien opintojen arviointi
<!– (Kuva) –>
-
-
- Opinnäytetyö koostuu yhdestä tai useammasta opintojaksototeutuksesta. Opintojaksototeutus voi lisäksi sisältää osatoteutuksia (osasuorituksia). Opinnäytetyöhön liittyvät opintojaksototeutukset arvioidaan kuten muutkin opintojaksot ennen opinnäytetyön arvioinnin tallennusta.
- Arviointi tehdään Toteutuksen arviointi -näkymässä. Opiskelija liitetään sopivaan, oman tutkinto-ohjelman opintojaksototeutukseen.
-

Opinnäytetyöhön liittyy kolme opintojaksoa

Opinnäytetyö on yksi opintojakso
-
-
- Osatoteutuksia merkittäessä on huomattava, että syyslukukaudella 2017 ja myöhemmin aloittaneilla opintojaksototeutuksen osatoteutukset tulostetaan opintokortille ja tutkintotodistukseen, edeltäville ei.
- Opinnäytetyöhön liittyvä opintojaksototeutus merkitään kuuluvaksi opinnäytetyöhön merkinnällä ’Opinnäytetyöhön liittyvä opintosuoritus’. Kun opiskelija on hyväksytysti suorittanut kaikki opinnäytetyöhön kuuluvat opintojaksot, voidaan hänelle merkitä opinnäytetyön arvosana sekä muut opinnäytetyön tiedot.
-

Opiskelijan suorituksissa oleva opinnäytetyöhön liittyvä opintojakso, jossa kolme osatoteutusta.
5.2.2 Opintojaksototeutus kuuluvaksi opinnäytetyöhön
-
-
- Opintojaksototeutus merkitään kuuluvaksi opinnäytetyöhön samalla, kun opiskelijalle annetaan arvosana opintojaksototeutukseen. Tämä voidaan tehdä eri tavoilla.
- Tapa 1: Ota esille sarake Opinnon tyyppi, kts. sarakkeiden näyttäminen. Muuta tyypiksi Opinnäytetyöhön liittyvä opintosuoritus.
Opinnäytetyöhön liittyvä opintosuoritus
- Tapa 2: Klikkaa painiketta rivin lopussa, valitse Muokkaa. Huomaa, että opiskelijalle on jo annettu arvosana opinnäytetyöstä.
Opinnäytetyö kuuluvaksi opinnäytetyöhön
- Merkitse lomakkeelle opintojakso opinnäytetyöhön liittyväksi opintojaksoksi. Mikäli kohdassa Vaihtoehtoinen nimi on rasti, niin voit myös poistaa sen. Lopuksi Tallenna. Merkitse näin kaikki opinnäytetyöhön liittyvät opiskelijan opintojaksototeutukset.
- Tapa 3: Yllä olevan lomakkeen saa esille myös opiskelijan opintosuorituksista. Etsi opiskelija esille ja klikkaa opiskelijan nimeä, sen jälkeen avaa opintosuoritukset. Huomaa. Kieleistys puuttuu -tekstistä ei tarvitse välittää. Se korjataan IT-tuen toimesta.
Toteutuksen tyypin muutos opintosuorituksista
-
5.2.3 Tutkintotodistukseen tulevien tietojen kirjaaminen (Kuva)
-
-
- Kun opiskelija on suorittanut kaikki opinnäytetyöhön liittyvät opintojaksot, voidaan opinnäytetyön tutkintotodistukseen tulevat merkinnät tallentaa. Opinnäytetyön nimi, arvosana ja muut tarpeelliset tiedot tallennetaan Arvioi opinnäytetyö -painikkeella saatavalla lomakkeella.
- Lomakkeen alareunassa on listattuna opinnäytetyöhön liittyvät opintojaksot, joiden yhteislaajuus tulee olla 15 op. Mikäli näin ei ole, niin tulee virheilmoitus ja opinnäytetyön tietoja ei voi tallettaa.
- Voit siirtyä opinnäytetyön arviointiin useaa polkua pitkin
- Peppi-valikosta Arviointi > Opinnäytetyön arviointi
- Tee opiskelijahaku haluamallasi tavalla (ks. Opiskelijahaku)
- Klikkaa Arvioi opinnäytetyö -painiketta halutun opiskelijan rivin lopusta
- Opiskelijan HOPS-näkymästä, jossa lopussa suoritusten alla näkyy kohta Opinnäytetyön arviointi.
- Tee opiskelijahaku haluamallasi tavalla (ks. Opiskelijahaku)
- Klikkaa hakutuloksessa opiskelijan nimeä
- Valitse HOPS, aktivoi Tarkastelu-välilehti
- Klikkaa Arvioi opinnäytetyö -painiketta HOPSin alapuolella
- Opintosuoritukset -näkymästä. Suoritusten jälkeen on painike Opinnäytetyön arviointi.
- Tee opiskelijahaku haluamallasi tavalla (ks. Opiskelijahaku)
- Klikkaa hakutuloksessa opiskelijan nimeä
- Valitse Opintosuoritukset
- Klikkaa Arvioi opinnäytetyö -painiketta suoritusten alapuolella
- Peppi-valikosta Arviointi > Opinnäytetyön arviointi
-
HUOM! Ethän kirjoita opinnäytetyön nimeä SUURAAKKOSIN.
Kun opintojakso on arvioitu, se näkyy HOPSin ja opintosuoritusten alapuolella. HOPSissa näyttää, että opinnäytetyö olisi HOPSin ulkopuolinen opintojakso, mutta näin ei tietenkään ole.
KUVIO 1. Hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen vaihtoehdot
Muualla tai aiemmin Oamkissa suoritettuja opintoja voidaan hyväksilukea. Sen muotoja ovat korvaaminen ja sisällyttäminen. Muualla suoritetulla opinnolla korvataan opiskelijan HOPSissa oleva opintojakso tai jos HOPSista ei löydy vastaavaa opintojaksoa muualla suoritetut opinnot sisällytetään eli tuodaan sellaisenaan opintoihin.
Mikäli jokin HOPSissa oleva opintojakso on laajempi kuin opinto, jolla hyväksilukemista esitetään, tällöin kyseessä on opintojen osittainen hyväksilukeminen.
KUVIO 2. HOT-hakemuksen avaus
KUVIO 3. HOT-hakemuksen käsitteleminen
KUVIO 7. Esimerkkityöpaikka
KUVIO 8. ”Opinnot ja päätökset” -kohta
KUVIO 10. ”Käsittele”-välilehdellä siirrytään suoraan päätöksentekoon
Kuviossa 11 on päätösprosessin eri vaihtoehdot.

Kaavio päätösprosessista
KUVIO 13. ”Käsittele”-välilehden ”Hyväksiluku”-painike
KUVIO 14. ”Lisää hyväksiluku” -lomake
Mikäli opiskelijan valitsema opintojakso ei ole sopiva, palauta hakemus opiskelijalle ”Palauta”-välilehden kautta ja pyydä opiskelijaa vaihtamaan opintojakso oikeaksi. Kynä-ikonin kautta voit muokata hyväksiluettavaa opintojaksoa (kuvio 15.).
KUVIO 15. Hyväksiluettavan opintojakson muokkaaminen
Mikäli kyseessä on hyväksilukeminen työkokemuksella tai muulla osaamisella, tarkista ”Opinnon alkuperäinen nimi ” –kentän (fi/en) oikeinkirjoitus (kuvio 16.) Ne tulostuvat opintosuoritusotteeseen.

”Opinnon alkuperäinen nimi”-kentän (fi/en) tiedon tarkistaminen
KUVIO 16. ”Opinnon alkuperäinen nimi”-kentän (fi/en) tiedon tarkistaminen
KUVIO 17. ”Tallenna”-painike
Mikäli valitsit tyypiksi sisällyttämisen, opintojakso siirtyi opiskelijan HOPSin ”Hopsin ulkopuoliset opinnot” -kohtaan. Siirrä opintojakso oikeaan kohtaan HOPSin ”Järjestely”-välilehdellä. Mikäli opinto siirretään pakollisiin opintoihin, poista opintojakso, jota opiskelijan ei tarvitse suorittaa.
2.3.4.1.2 ”Hyväksyn osittain (lisätiedot viestikentässä)” tai ” Hyväksyn, mutta osaaminen on osoitettava (lisätiedot viestikentässä)”-päätös
Mikäli valitset ”Päätös”-alasvetovalikosta ”Hyväksyn osittain (lisätiedot viestikentässä)” tai ”Hyväksyn, mutta osaaminen on osoitettava (lisätiedot viestikentässä)” –vaihtoehdon (katso alla oleva kuva), täydennettävä osaaminen tai osaamisen osoittamistapa kirjataan sopimukseen. Mikäli sopimusta ei ole vielä tehty, voit tehdä sen Sopimukset”-välilehden kautta.

Toteutuksen osan hyväksilukeminen
Osittaisessa hyväksilukemisessa osaaminen on suppeampi kuin Oamkin opintojakso. Käytännössä tämä tarkoittaa toteutuksen osan hyväksilukua. Käsittelijä lisää tarvittaessa opiskelijan toteutukselle. Mikäli toteutusta ei ole, luodaan se. Hyväksiluettavalle osaamiselle tehdään toteutuksen osa. Se nimetään osaamisperusteisesti ja annetaan arviointi. Tarkemmin toteutusten osien arvioinnista https://it.oamk.fi/3696. Muut toteutuksen osat opettaja arvioi sopimuksen mukaisesti.
Kun olet arvioinut toteutuksen osan, klikkaa ”Merkitse käsitellyksi” -painiketta (kuvio 20.), jolloin hakemus arkistoituu.
Mikäli opiskelija esittää hyväksilukemista useammalla muualla suoritetulla opinnolla yhteen Oamkin opintojaksoon, opiskelija on yhdistänyt osaamisensa yhdeksi opintojaksoksi ja antanut opintojaksolle osaamista kuvaavan nimen sekä suomeksi että englanniksi. Tee sopimukset edellä olevan ohjeen mukaisesti. Arvioi suoraan opintojakso tai erikseen toteutuksen osat.
Tämän jälkeen ”Opinnot ja päätökset” –kohdan oikeassa reunassa näkyvät tiedot hyväksiluetusta opinnosta (kuvio 18.). Lisäksi hyväksiluettu opinto on nähtävissä ”Käsitellyt hakemukset” –välilehdellä.
KUVIO 18. Hyväksiluetut opinnot
Kuviossa 19. on toteutuksen osan hyväksiluvun prosessi.

Toteutuksen osan hyväksiluvun prosessi
KUVIO 19. Toteutuksen osan hyväksilukeminen
2.3.4.1.3 ”Hylkään”-päätös
”Hylkään”-vaihtoehdossa lisää hylkäämisen peruste ”Viesti opiskelijalle”-kenttään. Jätä muut kentät tyhjiksi. Klikkaa ”Tallenna-”painiketta (kuvio 20.).
KUVIO 20. Hyväksiluettavan opinnon hylkääminen
Kuviossa 21. on hylätyn hakemuksen ”Käsittele”-välilehti ”Tallenna”-painikkeen painamisen jälkeen. Klikkaa ”Merkitse käsitellyksi”-painiketta, jolloin hakemus arkistoituu.

Hylätyn hakemuksen arkistointi
KUVIO 21. Hylätyn hakemuksen arkistointi
Mikäli hakemuksessa on täydennettäviä asioita, valitse ”Palauta”-välilehti (kuvio 22.). Voit palauttaa hakemuksen opiskelijalle tai edelliselle käsittelijälle. Lisää viestisi ”Viesti palautuksen saavalle henkilölle” -kenttään ja klikkaa ”Tallenna”-painiketta.
KUVIO 22. ”Palauta”-välilehti
Tämän jälkeen voit jatkaa hakemuksen muiden kohtien käsittelyä ”Jatka käsittelyä” –painiketta klikkaamalla (kuvio 23.).
KUVIO 23. ”Jatka käsittelyä”-painike
Opiskelijalle palautettu hakemus näkyy Opiskelijan työpöydän HOT-hyväksilukeminen-toiminnossa (kuvio 24.). ”Huomio”-kentässä on opettajan lähettämä viesti opiskelijalle.
KUVIO 24. Palautettu hakemus Opiskelijan työpöydällä
2.3.4.3 ”Sopimukset”-välilehti
Mikäli olet valinnut ”Käsittele”-välilehden ”Päätös”-alasvetovalikosta ”Hyväksyn osittain (lisätiedot viestikentässä)” tai ”Hyväksyn, mutta osaaminen on osoitettava (lisätiedot viestikentässä)” –vaihtoehdon, täydennettävä osaaminen tai osaamisen osoittamistapa kirjataan sopimukseen. Mikäli et ole vielä tehnyt sopimusta, voit tehdä sen ”Sopimukset”-lomakkeen kautta seuraavan kuvan mukaisesti. Kirjaa täydennettävä osaaminen tai osaamisen osoittamistapa ”Uuden sopimuksen kuvaus” –kenttään. Opiskelija näkee viestisi Opiskelijan työpöydän tehtävävalikon ”SOPIMUSPANKKI”-kohdasta ja HOPSistaan. Klikkaa ”Luo uusi” –painiketta. ”Tallennetut sopimukset”-kohdasta näet olemassa olevat sopimukset (kuvio 25.).
KUVIO 25. ”Sopimukset”-välilehti
Klikkaamalla sopimuslinkkiä (kuviossa 25. ”ahot: 0100ST”-teksti), avautuu ”Sopimuksen tiedot” –lomake (kuvio 26.). Voit muokata lomaketta ”Muokkaa”-painikkeen kautta. ”Muut opettajat” –kenttään voit lisätä opettajia alasvetovalikosta.
KUVIO 26. Sopimuksen tiedot
Kun klikkaat ”Uusi viesti” –painiketta, avautuu ”Uusi viesti” –lomake, jonka kautta voi lähettää sähköpostia Oamkin opiskelijoille tai henkilökunnalle (kuvio 27.). Sähköposti näkyy myös sopimuksessa. Lisää kenttiin tarvittavat tiedot ja klikkaa ”Lähetä”-painiketta.
KUVIO 27. Uuden viestin lähettäminen sähköpostitse
Klikkaa ”Hyväksy”-painiketta. Kun sopimus on hyväksytty, alkaa ”Sopimukseen liittyvät viestit:” -kentän viesti lauseella ”Sopimus hyväksytty.” seuraavan kuvan mukaisesti (kuvio 28.).
KUVIO 28. Sopimuksen hyväksymiseen liittyvä viesti
Sopimuspankki on myös näkyvissä Opettajan työpöydän OPISKELIJAT > Sopimuspankki–valikossa (kuvio 29.).
KUVIO 29. Sopimuksen näkyminen Opettajan työpöydällä
2.3.4.4 ”Käsittelyketju / siirto toiselle” –välilehti
Mikäli haluat siirtää hakemuksen toiselle henkilölle, siirry ”Käsittelyketju / siirto toiselle” –välilehdelle (kuvio 30.). Valitse ”Uusi käsittelijä” –alasvetovalikosta henkilö, jolle haluat lähettää hakemuksen ja ”Viesti käsittelijälle”-kenttään voit lisätä viestin hänelle. Klikkaa ”Tallenna”-painiketta.
KUVIO 30. ”Käsittelyketju / Siirto toiselle” -välilehti
2.3.5 Kielten hyväksilukeminen
Kielten hyväksilukemisesta tarkemmin”Kielten arviointi” –ohjeissa
2.3.6 ”Muutoshistoria” -kohta
Hakemuksen lopussa näkyvät hakemukseen tehdyt muutokset ”Muutoshistoria”-kohdassa (kuvio 31.).
KUVIO 31. ”Muutoshistoria” -kohta
2.4 Alaviitteen korjaaminen
Mikäli huomaat alaviitteessä virheen (kuvio 32.), korjaa se opiskelijan ’Opintosuoritukset’-välilehden kautta (kuvio 33.).

Virheellinen nimi alaviitteessä
KUVIO 32. Virheellinen nimi alaviitetekstissä

Opintosuoritukset-välilehti
KUVIO 33. ’Opintosuoritukset’-välilehti
Valitse opintojakson oikean reunan ’Toiminnot’-alasvetovalikosta ’Muokkaa’-toiminto (kuvio 34.)

Muokkaa-toiminto
KUVIO 34. ’Toiminnot’’-alasvetovalikon ’Muokkaa’-toiminto
Tämän jälkeen valitse ’Muokkaa arviointia’ –lomakkeelta ’Muokkaa’-toiminto (kuvio 35.).

Muokkaa-toiminto
KUVIO 35. ’Muokkaa arviointia’ –lomakkeen ’Muokkaa’-toiminto
Korjaa ’Muokkaa korvaava opintojaksoa’-lomakkeen ’Opinnon alkuperäinen nimi’ –kentän teksti ja tallenna (kuvio 36.).

Opinnon alkuperäinen nimi -kenttä
KUVIO 36. ’Muokkaa korvaava opintojaksoa’-lomakkeen ’Opinnon alkuperäinen nimi’ –kenttä
3. HOT ylläpito
Tutkintovastaavilla ja kampusten opinto-ohjaajilla on oikeus HOT ylläpitoon. Pääset HOT ylläpito –toimintoon ARVIOINTI > HOT-hyväksilukeminen > HOT ylläpito (kuvio 31.).
KUVIO 31. HOT ylläpito –toimintoon pääseminen
”Hakemukset”-välilehden kautta voit hakea hakemuksia seuraavilla ehdoilla: Näytä, Tila, Tutkinto-ohjelma, Saapumisryhmä, Opiskelijanumero, Käsittelijä ja/tai Opiskelija (kuvio 32.). Kun olet lisännyt hakuehtosi, klikkaa ”Hae”-painiketta.
KUVIO 32. ”Hakemukset”-välilehti
Hakemasi hakemukset näkyvät kuviossa 33. Opiskelijatietojen sivun oikeassa reunassa olevan ”Toiminnot”-valikon kautta voit selailla hakemusta ”Näytä”-toiminnolla tai asettaa hakemukselle käsittelijän/t ”Aseta käsittelijät” –toiminnolla. “Poista”-toiminto näkyy, jos hakemusta ei ole käsitelty. Lisäksi voit järjestellä hakemuksia sarakeotsikoiden oikealla puolella olevien nuolipainikkeiden kautta.
KUVIO 33. Hakemusten lajittelu
Voit HOT-ylläpitäjänä vaihtaa käsittelijän tai avata hakemuksen alkuperäiselle käsittelijälle klikkaamalla ”Avaa hakemus” –painiketta (kuvio 34.)
KUVIO 34. Hakemuksen avaaminen
Kuviossa 35. on ”Käsittele”-välilehti ”Avaa hakemus” –painikkeen klikkauksen jälkeen, kun käsittelijää ei ole vaihdettu. Voit hyväksilukea sen ”Hyväksiluku”-painikkeella tai merkitä käsitellyksi ”Merkitse käsitellyksi” –painikkeella. Mikäli valitset hyväksliluvun, toimi kuten kohdassa ”Käsittele”-välilehti neuvotaan.
KUVIO 35. ”Käsittele”-välilehti käsittelijää vaihtamatta
Kuviossa 36. on ”Käsittele”-välilehti ”Avaa hakemus” –painikkeen klikkauksen jälkeen, kun käsittelijä on vaihdettu. Voit hyväksilukea sen ”Hyväksiluku”-painikkeella tai merkitä käsitellyksi ”Merkitse käsitellyksi” –painikkeella. Mikäli valitset hyväksliluvun, toimi kuten kohdassa ”Käsittele”-välilehti neuvotaan.
KUVIO 36. ”Käsittele”-välilehti käsittelijän vaihtamisen jälkeen
Voit myös vaihtaa päätöksen ”Vaihda päätös” –alasvetovalikon kautta (kuvio 37.).
Klikkaa lopuksi ”Avaa hakemus” –painiketta.
KUVIO 37. Päätöksen vaihtaminen ja hakemuksen avaus
Tämän jälkeen valitusta päätösvaihtoehdosta riippuen edetään kuten ohjeiden kohdassa ”Käsittele”-välilehti” neuvotaan.
”Hakemusluonnokset”-välilehden kautta voit hakea hakemusluonnoksia seuraavilla ehdoille: Hae kaikki, Tutkinto-ohjelma, Opiskelijanumero ja/tai Opiskelija (kuvio 38.). Kun olet lisännyt hakuehtosi, klikkaa ”Hae”-painiketta.
HOT yllapito hakemusluonnosten avaaminen
KUVIO 38. Hakemusluonnosten avaaminen
Hakemasi hakemusluonnokset näkyvät kuviossa 39. Voit poistaa hakemusluonnoksen opiskelijan tietojen oikeassa reunassa olevaa ”Poista”-painiketta klikkaamalla. Ensisijaisesti ohjataan opiskelija itse poistamaan hakemus.
KUVIO 39. Hakemusluonnosten poistaminen
”Kieleistys”-välilehti ei ole Oamkissa käytössä.
Kun ruotsi hyväksiluetaan, suulliselle ja kirjalliselle osaamiselle ei tarvitse tehdä omia toteutuksen osia. Ne eritellään kielilausekkeessa.
Mikäli haluat antaa vieraalle kielelle arvosanan, klikkaa oikeassa reunassa olevaa Muokkaa-kuvaketta ja valitse sieltä Muokkaa-toiminto. Anna arvosana Manuaalinen arviointi -vaihtoehdon kautta ja paina Tallenna-painiketta.
Vieraan kielen arvosanan antaminen
4. Suomi tai ruotsi toisena tai vieraana kielenä
Suomi tai ruotsi vieraana kielenä -opinnot merkitään toteutuksen tai toteutuksen osaan Opinnon tyyppi -valikon kautta: valitse alasvetovalikosta joko ”Suomi toisena tai vieraana kielenä” tai ”Ruotsi toisena tai vieraana kielenä”-vaihtoehto. Sen jälkeen tallenna tiedot.
Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) alkaa kerätä suomi tai ruotsi toisena tai vieraana kielenä -opintopisteitä 1.1.2022 alkaen osana OKM:n tiedonkeruuta.