« Takaisin

Peppi: Opiskelijat, opettajan työpöytä

6 Opiskelijat

Pepin Opiskelijat-valikosta löydät Opiskelijahaku- ja HOPS-ohjaus-toiminnot.

Opettaja tekee opiskeluoikeushakuja, kun hän tarvitsee opiskelijan yhteystietoja tai opiskeluoikeuteen liittyviä tietoja. Haku voi kohdistua yhteen tiettyyn opiskelijaan tai eri hakukriteerein määriteltyyn opiskelijajoukkoon. Opettaja voi tallentaa hakuja myöhempää käyttöä varten.

Tuutor-opettajat ja kampusopot käyttävät HOPS-ohjaus-toimintoja opiskelijoiden ohjaus- ja keskustelutilanteissa.

6.1 Opiskelijat

6.2 HOPS-ohjaus 

6.3 Sopimuspankki

Sopimuspankki ei ole syyslukukaudella 2017 vielä käytössä.


6.1 Opiskelijat (Opiskeluoikeushaku)

Opettajalla on opiskelijatietoihin rajoitetut katselu, ylläpito ja raportointioikeudet. Opiskeluoikeushaussa voit hakea yhden tai useamman opiskelijan valitsemillasi hakuehdoilla. Voit hakea opiskelijoita lomakkeelle syötettävien hakutietojen perusteella (perushaku) tai itse määritellä tiedot, joiden perusteella haetaan (rakenteinen haku). Hakuja on mahdollista myös tallentaa.

6.1.1 Perushaku ja sen tallennus
6.1.2 Rakenteinen haku ja sen tallennus
6.1.3 Opettajan raportit
6.1.4 Opiskelijaryhmän tiedot Excel-taulukkoon
6.1.5 Opiskelijan tietojen selaus
6.1.6 Opiskelijan opintosuoritukset


6.1.1 Perushaku ja sen tallennus

Perushaussa käytettävä lomake on jaettu kolmeen osaan:

 • Hakuehdot: opiskelijan henkilötiedoilla haku
 • Opiskelutiedot: opiskeluoikeuteen liittyvillä tiedoilla haku
 • Läsnäolo- ja opiskeluajat: päivämäärillä hakeminen

Haussa voi käyttää kaikkia kolmea lomakkeen osaa yhtäaikaa tai vain yhtä niistä. Oletuksena Hakuehdot-osa on avattuna ja muut suljettuna. Oletuksena Läsnäolo- ja opiskeluajat -hakulomakkeella on kuluva lukukausi valittuna.

Hakulomake

 • Kirjoita haluamasi hakuehto tai -ehdot ja klikkaa Hae.
 • Vinkkejä
  • Mikäli haluat hakea vain osalla tekstimuotoista hakukriteeriä, niin jokerimerkki on *. Esimerkiksi nimeä Weiß voi olla hankala kirjoittaa hakukenttään. Kirjoittamalla Wei* haku onnistuu. Aalto-alkuiset opiskelijat löytyvät kirjoittamalla sukunimikenttään Aalto* (Aalto, Aaltonen, Aaltojärvi, Aaltovirta,…).
  • Opiskelijan, jonka opiskeluoikeus on päättynyt (valmistunut, eronnut, poissaoleva) tai ei ole vielä alkanut, löytää rastittamalla Hae myös ei-aktiivisia opiskelijoita -valintaruudun.
  • Ryhmän, jonka voimassaoloaika on päättynyt, löytää lisäämällä ryhmätunnuksen eteen +-merkin.
  • Toteutuksille pystyy lisäämään opiskelijoita ennen heidän opinto-oikeutensa alkamista kirjoittamalla plussa-merkin (+) opiskelijanumeron eteen.
 • Hakutuloslistaus näytetään hakuehtojen alapuolella.
 • Voit halutessasi tallentaa tekemäsi haun, klikkaa Tallenna haku. Tallennettu haku on löydettävissä vasemmasta navigaatiosta kohdasta Omat haut. Myöhemmin voit suorittaa haun klikkaamalla hakua navigaatiosta.

Haun talletus, ryhmää ei kerrottuna, ja talletuksen tulos

Haun talletus ja ryhmän luonti. Mikäli ryhmä on olemassa, niin sen voi valita pudotuslistasta.

Jakoavain-kuvakkeesta tulee muokkausikkuna esille.

Haku poistetaan muokkausikkunan kautta rastittamalla poisto ja tallettamalla. Hakuja voi myös siirtää ryhmästä toiseen muokkausikkunassa.

Jos hakua on tarpeen muokata, niin ensin se suoritetaan, jolloin hakukriteerit tulevat hakulomakkeelle. Sen jälkeen muutetaan hakukriteereitä ja talletetaan entiselle nimelle.


6.1.2 Rakenteinen haku ja sen tallennus

Rakenteisella haulla voit määritellä hakuja omilla hakukriteeriyhdistelmillä. Voit tallettaa tekemäsi haun määrittelyn samalla tavalla kuin perushaun.

Rakenteisen haun muodostaminen

Seuraavassa kuvassa on esimerkki monimutkaisemmasta hausta: haetaan tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelman opiskelijat, joiden opinto-oikeus päättyy heinäkuun lopussa 2018 tai aikaisemmin.

Esimerkki 1. Oletuksena ehdot yhdistetään ja-sanalla.

On mahdollista yhdistellä hakuehtoja ja- tai tai-sanalla.

Ehtojen yhdistäminen tai-sanalla

Päivämäärä voi olla jompi kumpi kahdesta ja muutoin ehdot yhdistetään ja-sanalla.

Yhdistelyn (ryhmittelyn) voi poistaa, samoin hakukriteereitä voi poistaa kyselystä.


6.1.3 Opettajan raportit

Opettajalle on tarjolla alla olevan kuvan mukaiset raportit. Haun tuloksena esille tulleesta opiskelijalistasta valitaan yksi tai useampi opiskelija, joihin tulostus kohdistuu. Opiskelijavalinnan jälkeen on mahdollista valita raportti.

 • Lisäselvitysraportti opinnoista aikavälillä X tulostaa opiskelijan suorittamat opinnot päivämäärän mukaan laskevassa järjestyksessä, listan loppuun tiedon montako opintopistettä esitetyllä aikavälillä opiskelija on suorittanut kokonaisia opintojaksoja ja montako osasuorituksina.
 • Opiskelijan tunnuslappua käytetään, kun opiskelijalle kerrotaan käyttäjätunnus koulun järjestelmiin.
 • Opiskeluoikeudet taulukossa tulostaa Excel-tiedoston, jossa on opiskelijan opiskeluoikeustiedot.

Opettajan raportit

Valittujen opiskelijoiden määrä

Huomaa. Jos olet valinnut opiskelijoita ja sen jälkeen teet uuden haun, niin haun tekeminen ei tyhjennä valittuja opiskelijoita, vaan se pitää tehdä Tyhjennä-painikkeella.

Raporttien tulostusvaihtoehdot:

 • Tulosta erilliset tiedostot >> tekee zip-tiedoston, jonka sisällä on useita samannimisiä tiedostoja numeroilla eroteltuna.
 • Tulosta opiskelijakohtaiset tiedostot >> tekee zip-tiedoston, jonka sisällä on opiskelijan nimellä yksilöidyt tiedostot
 • Tulosta yksi tiedosto >> tekee yhden tiedoston, jossa opiskelijakohtaiset tiedot ovat omilla sivuillaan
 • Opiskeluoikeudet taulukossa tekee yhden tiedoston riippumatta tulostusvaihtoehdoista.

Tiedosto latautuu omalle tietokoneellesi siihen kansioon, jonka olet määritellyt tiedostojen latauskansioksi, tavallisesti Ladatut tiedostot / Downloads.


6.1.4 Opiskelijaryhmän tiedot Excel-taulukkoon

 • Ensin haetaan opiskelijalista ryhmän nimen perusteella.

  Opiskelijaryhmän haku

 • Valitse kaikki opiskelijat tai haluamasi. Mikäli haluat valita kaikki, niin varmista, että kaikki opiskelijat ovat listattuna yhdellä sivulla, jotta kaikki tulevat valituksi.

  Valitse kaikki listalta

 • Tulosta lopuksi raportti Opiskeluoikeudet taulukossa. Muokkaa tehtyä Excel-tiedostoa vastaamaan tarpeitasi.

6.1.5 Opiskelijan tietojen selaus

Haun tuloksena löydetyt opiskelijat esitetään hakulomakkeen alapuolella listana, josta opettaja pääsee tutkimaan kunkin opiskelijan Peppiin tallennettuja tietoja. Jos klikataan hiirellä opiskelijan nimeä, niin esille tulee opiskelijan henkilötietot. Jos klikataan opiskelijanumeroa, niin esille tulee opiskelijan opiskelutiedot.

Vinkki. Klikkaa hiiren rulla-painikkeella, niin opiskelijan tiedot avautuvat uuteen välilehteen ja opiskelijalista jää esille toiseen välilehteen.

Huomattu. Rakenteisen haun tuloksena esille saa henkilötiedot tai opiskelutiedot. Muihin opiskelijan tietoihin ei aina pääse so. ne eivät tule esille.

Opiskelijasivun yläreunassa on opiskelijan nimi, opiskelijatunnus, tutkinto-ohjelma ja opiskeluoikeusaika

Opiskelijan tiedot

Vasemmassa reunassa on navigaatio, josta valitsemalla opettaja voi katsoa opiskelijan tietoja tarkemmin. Opettajan pääsy eri tietoryhmiin riippuu hänen roolistaan suhteessa opiskelijaan. Välttämättä opettajalla ei ole pääsyä kaikkiin tietoihin. Mikäli opiskelijalla on useampi opiskeluoikeus voimassa, niin tarkasteltava opiskeluoikeus vaihdetaan tutkinto-ohjelman nimeä klikkaamalla (ei nuolikuvakkeesta).

Opiskelijanavigaatio


6.1.6 Opiskelijan opintosuoritukset

Opiskelijan opintosuoritukset opettaja saa esille klikkaamalla vasemmalta opiskelijanavigaatiosta (kuva yllä) Opintosuoritukset.

Oletuksena Opintosuorituksissa näytetään vain suoritettujen opintojaksojen arvosanat ja osatoteutukset. Rastittamalla Näytä hylätyt ja keskeneräiset saa esille myös osittain suoritetut opinnot. Opintopisteet yhteensä -summaan lasketaan vain kokonaan suoritettujen opintojen opintopisteet.

Opintosuoritukset

Mahdollisesti opintosuorituslistauksessa näkyvä teksti ’kieleistys puuttuu’ korjataan tietohallinnon toimesta ja siitä ei tarvitse näin ollen välittää.

Suorituksissa esitettäviä sarakkeita voi valita. Rastita sarakkeet, joiden haluat näkyvän listauksessa. Rastittamisen jälkeen klikkaa hiirellä jostakin sarakelistauksen ulkopuolelta ja listaus päivittyy.

Sarakkeiden valinta

Opintosuoritukset sivulla opettaja voi muokata suoritusmerkintää tai poistaa suoritusmerkinnän. Poistamisen saa tehdä vain erikoistapauksissa. Suoritusmerkintärivin lopussa on Toiminnot-valikko, josta valitaan haluttu toimenpide: Muokkaa tai Poista. Lukitsemista ei Oamkissa tehdä. Mikäli suoritusrivi on kovin pitkä, niin piilota joitakin sarakkeita, jotta on helpompi varmistua oikean rivin Toiminnot-valikon avaamisesta.

Suorituksen muokkaus


6.2 HOPS-ohjaus

Tuutor-opettajille ja kampusopoille on HOPS-ohjaus-toiminnot koottu yhden otsikon alle käytettäväksi opiskelijoiden ohjaus- ja keskustelutilanteissa.

6.2.1 Kokoava näkymä
6.2.2 Yksittäisen opiskelijan hops


6.2.1 Kokoava näkymä

Kokoava näkymään pääset Peppi-valikosta valitsemalla HOPS-ohjaus. Se on jaettu oheisiin välilehtiin.

Opiskelijat
Tapahtumat
Tehtävät
Seuranta graafina
Ryhmän kuvaus

Vasemmassa reunassa on navigaatio tuutoroitavien opiskelijoiden ja hopsien käsittelyyn:

 • Yhteenveto: Kaikki opettajan tuutoroitavat opiskelijat
 • Hops-ryhmäni: Valiltun ryhmän opiskelijat
 • Omat-ryhmät: Tuutor-opettaja voi muodostaa omia ryhmiä tuutoroitavista opiskelijoista

Hops-ohjauksen valikko

Hops-ohjaamiseen liittyvät toimet on jaettu välilehdille, joista kuva alla. Yhteenveto näyttää vain kaksi ensimmäistä välilehteä. Tapahtumat- ja Tehtävät-välilehdillä näkyvät viestit opiskelijan ja tuutor-opettajan välillä. Opiskelijat näkevät vastaavat viestit samalla tavalla omassa hopsissaan Viestit-välilehdellä.

Hops-ohjauksen välilehdet


Opiskelijat-välilehti

Opiskelijat-välilehdellä tuutor-opettaja näkee kenelle hops on alustettu, kenelle ei ja onko hops hyväksytty vai ei. Tällä sivulla vain hopsin ensimmäinen hyväksyminen. Muutetun hopsin hyväksyminen Tapahtumat-välilehdellä.

Hopsin tila eri opiskelijoilla

Tuutor-opettaja voi alustaa opiskelijan hopsin klikkaamalla Alusta HOPS -linkistä. Opiskelijalle alustetaan hänen tiedoissaan oletukseksi merkitty hops. Linkin klikkaaminen vie opiskelijan hops-sivulle, siis näyttää, millainen hops opiskelijalle luotiin. Takaisin listaukseen pääsee klikkaamalla vasemman reunan navigaatiosta haluttua kohtaa.

Tuutor-opettaja voi hyväksyä yhden tai useamman opiskelijan hopsit rastittamalla halutut opiskelijat ja klikkaamalla Hyväksy valitut HOPSit -painiketta.

Opiskelijat-välilehdellä näyttää hopsin tila toimivan vain ensimmäiseen hopsin hyväksymiseen asti. Mikäli opiskelija muokkaa hopsia ensimmäisen hyväksymisen jälkeen, niin tälle sivulle ei ilmesty valintaruutua hopsin hyväksymistä varten.

Opiskelijan nimestä saa esille opiskelijan tarkemmat tiedot. Hopsin alustamisen jälkeen pääset opiskelijan hopsiin klikkaamalla Hops-sarakkeella olevaa linkkiä.


Tapahtumat-välilehti

Tapahtumat-välilehdellä tuutor-opettaja näkee viestit hänen ja opiskelijoiden välillä. Opiskelija voi lähettää viestin hopsin kommentoinnista ja hyväksymisestä sekä hopsin opintojaksomerkinnöistä. Tuutor-opettaja voi lähettää hopsiin liittyvän tehtävän viestinä, johon opiskelija voi vastata. Tällä välilehdellä näkyy, mikäli opiskelija on pyytänyt jo aikaisemmin hyväksytyn hopsin uudelleen hyväksyntää, ja tuutor-opettaja voi sen myös täällä hyväksyä rastittamalla valintaruudun ja klikkaamalla Hyväksy valitut hopsit -painiketta.

Hopsin tapahtumia

Opiskelijan tietoja ei saa esille opiskelijan nimestä, vaikka nimi näyttää linkiltä. Tällä näytöllä saa tarkempaan katseluun linkistä vain viestit ja hopsin. Huomaa hopsin versionumero. Esille tulee ko. versionumeron mukainen hops.

Opiskelijan lähettämä viesti

Voit vastata opiskelijan viestiin, kun olet lukemassa sitä. Huomaa. Viestit menevät myös opiskelijan sähköpostiin. Lähettäjä on noreply@oamk.fi ja lähettäjän tietoja ei mene viestin mukana sähköpostiin. Pepissä nämä tiedot näkyvät. Allekirjoitus on tärkeä, jotta opiskelija saa tiedon, keneltä viesti sähköpostiin on tullut.

Esimerkkiviesti sähköpostissa

Viestejä ei voi poistaa tällä sivulla, vaan poisto tehdään opettajan työpöydän etusivulta. Huomaa. Viesti poistuu myös opiskelijalta, kun poistat sen omalta työpöydältäsi.


Tehtävät-välilehti

Tehtävät-välilehti tulee näkyville, kun vasemman reunan navigaatiosta on valittu ryhmä. Tässä esitetään, miten tehtävät nyt toimivat. Ne eivät ehkä kovin hyvin palvele hops-ohjausta.

Tuutor-opettaja voi lähettää tehtävän viestinä yksittäiselle opiskelijalle tai tuutor-ryhmälleen. Näitä varten välilehdellä on painikkeet. Näistä menee viesti opiskelijan sähköpostiin ja opiskelijan hopsiin Viestit-välilehdelle.

Tehtävän luominen yksittäiselle henkilölle

Tehtava ryhmalle, ryhmä on automaattisesti valittu hops-ryhmä

Tehtäväluettelo

Tehtäväluettelossa kunkin tehtävä (viesti) esitetään opiskelijakohtaisesti. Tehtävästä esitetään sen nimi, ei opiskelijaa, jolle se on osoitettu. Vastaussarakkeesta näkee onko opiskelija vastannut vai ei: 0/1 >> ei  ole, 1/1 >> on.

Opiskelijan vastaukset saa esille klikkaamalla tehtävän nimeä.

Tehtävä ja vastaus

Tehtävät voidaan hyväksyä, mutta tällä ei ole vaikutusta opettajan listauksiin eikä opiskelijan listauksiin.

Tehtävä ja hyväksyminen


Seuranta graafina

 • Tuutor-opettaja näkee ryhmäkohtaisesti opiskelijan opintojen etenemisen vaiheen eri rajaustekijöillä
 • Näkymää voi suodattaa ajallisen valinnan ja opintojen etenemisstatukseen liittyvien valintojen mukaan
 • Näkymä päivittyy valintojen mukaisesti

Ryhmän kuvaus

 • Ohjaaja voi toiminnossa kuvata ryhmänsä toiminnan, työskentelytavat ja kokoontumiset
 • Lisäksi ohjaaja voi kirjata ryhmän työskentelyyn liittyviä omia merkintöjä, joita ei näytetä opiskelijoille

6.2.2 Yksittäisen opiskelijan hops

Siirry yksittäisen opiskelijan hopsiin joko opiskeluoikeuden tiedoista hops-välilehdeltä tai hopsin kokoavasta näkymästä kyseisen opiskelijan hops-linkistä.

Hops-välilehti opiskelijan tiedoissa

Hops esille Hops-ohjauksesta

Tutor-opettajan hops-toiminnot on jaettu välilehdille, vastaavat ovat myös opiskelijan Pepissä lukuunottamatta Järjestely-välilehteä.

Tarkastelu,
Opintojen valinta,
Järjestely,
Osaamisalueet,
Ajoitus,
Viestit,
Ilmoittautumiset,
Asetukset.

Kunkin välilehden toimintoja selvennetään myöhemmin tässä ohjeessa.

Hops-toimintoja

Hopsin painikkeilla tuutor-opettaja voi käsitellä esillä olevaa hopsia ja luoda tehtävän esillä olevalle opiskelijalle. Näistä generoidaan viestit opiskelijalle. Viestit näkyvät opettajan työpöydän etusivulla, Hops-ohjauksen Tapahtumat-välilehdellä ja Hopsin Viestit-välilehdellä. Hopsin tekemisen ohjausta käsitellään Viestit-välilehden yhteydessä.

Sivun oikeassa reunassa esitetään opiskelijan opiskelijan opinto-oikeustietoja, esillä olevan hopsin status, uudet viestit ja huomioissa viimeisimmät suoritukset sekä ilmoittautumiset, jotka ovat käynnissä. Sivulta voi myös tulostaa opiskelijan opintosuoritusotteen. Tarkasteltavan hopsin version voi vaihtaa Valitse HOPS-versio -pudotuslistasta. Vain Draft-versiota voi muokata.

Opiskelijatietoja


Tarkastelu-välilehti

 • Tarkastelu-välilehdellä on nähtävissä ajantasainen, rakenteinen hops. Hops pohjautuu kyseisen opiskeluoikeuden oletusopetussuunnitelmaan.
 • Hopsissa käytettyjen symbolien selitykset kerrotaan infolaatikossa, klikkaa kysymysmerkkiä. Symbolin selityksen näet myös viemällä hiiren symbolin päälle hops-listauksessa.

  Symbolien selitykset Infolaatikossa

 • Rakenteesta voi avata ja sulkea opintokokonaisuuksia (moduuleja)

  Opintokokonaisuuksien avaus/sulkeminen

 • Suodatusvalinnoilla rajataan, mitä opintoja HOPSilla halutaan tarkastella. Suodatusvalinnan mukaanottaminen ilmoitetaan Suodatusvalinnat-painikeen oikealla puolella.

  Suodatusvalinnat

 • Opintokokonaisuuden ja opintojakson kuvaus tulee esille, kun sen nimeä klikkaa hiirellä.
 • Kokonaisuuteen valittujen opintojen laajuus suhteessa vaatimuksiin. Tarkastele suhdelukua opintokokonaisuuden kohdalla.
  • Oheisessa kuvassa 3 opintopistettä valittu, 15 pitää valita, ja 30 opintopistettä valittu ja 30 pitää valita.

   Valittuja opintoja

 • Tuutor-opettaja voi kirjata hopsiin opintokokonaisuus/opintojaksokohtaisia merkintöjä. Klikkaa plusmerkkiä / puhekupla-kuvaketta opintokokonaisuuden tai opintojakson kohdalta. Plusmerkki on näkyvissä, mikäli kyseiseen opintokokonaisuuteen tai opintojaksoon ei ole vielä kirjattu merkintää. Puhekupla on näkyvissä, mikäli merkintöjä on jo kirjattu.

  Merkintäkuvakkeet

 • Kirjoita lomakkeelle merkinnän aihe ja sisältö, klikkaa Lisää merkintä. Merkinnästä lähtee sähköpostiviesti sekä tuutor-opettajalle että opiskelijalle. Merkintä jää myös hopsiin sekä Tarkastelu- että Viestit-välilehdelle. Tuutor-opettaja voi poistaa merkinnän poistamalla viestin opettajan työpöydältä.
 • Painikkeiden toiminta käsitellään Viestit-välilehden yhteydessä.
 • Tarkastelu-välilehdellä voidaan kirjata arvosana, mikäli opettajalle on annettu ko. oikeus. Oletustapa kirjata arvosanoja on toteutusten kautta. Täytä esille tuleva lomake.

  Opintojakson arviointi


Opintojen valinta

 • Opintojen valinta -välilehdellä valitaan valinnaiset ja vaihtoehtoiset opintojaksot opiskelijan hopsiin. Hopsissa on oletuksena opiskelijan tutkinto-ohjelman mukaiset opintojaksot.
 • Hopsia voidaan muokata
  • Jättämällä pois oletuksena mukana oleva opintojakso
  • Sisällyttämällä aikaisemmin pois jätetty opintojakso
  • Poistamalla opintojakso kokonaan hopsista
  • Lisäämällä hopsiin uusi opintojakso

Hopsin muokkausta

 • Opiskelijalla on myös muutoin vastaavat mahdollisuudet paitsi hän ei voi poistaa hopsista opintojaksoja.
 • Tarkastelu-välilehden tilanne ja hopsin status päivittyvät valinta-välilehden valintojen mukaiseksi automaattisesti.

Opintojakson lisääminen hopsiin

 • Opiskelijan hopsiin voidaan lisätä tutkinto-ohjelman ulkopuolisia opintojaksoja. Myös opiskelija voi tehdä tämän.
 • Klikkaa opintokokonaisuuden nimen perässä olevaa Lisää opintojakso -painiketta > esille tulee opintohaku-ikkuna. Hae koulutuksia nimellä tai koodilla kirjoittamalla hakutermi Hae koulutuksia -tekstikenttään -> Klikkaa Hae
 • Voit rajata hakujoukkoa valitsemalla haluamasi rajaustekijät vasemmasta palstasta otsikoiden Opinnon tyyppi, Koulutustyyppi, Koulutusohjelma, Koulutusala, Tutkintonimike tai Vaihtoehtoisuus alta.
 • Tarkastele opintojaksoja tai opintokokonaisuuksia valitsemiesi rajaustekijöiden mukaisesti näkymässä.
 • Tarkastele yksittäistä opintojaksoa tai opintokokonaisuutta klikkaamalla opinnon nimeä
 • Valitse haluamasi opinnot hakukoriin klikkaamalla rivin päästä Lisää koriin
 • Tarkastele hakukoria klikkaamalla x opintoa valittu -linkkiä.
 • Voit poistaa yksittäisen opintojakson hakukorista klikkaamalla rastia opintojakson vasemmalla puolella.
 • Koko hakukorin voi tyhjentää klikkaamalla Tyhjennä kori
 • Vie hakukoriin valitsemasi opinnot hopsiin klikkaamalla Vie valitut hopsiin.
 • Mikäli opinnot menivät väärän opintokokonaisuuden alle, niin voit siirtää ne oikeaan paikkaan tai poistaa kokonaan Järjestely-välilehdellä.

Henkilökohtaisen opintojakson lisääminen

 • eHOPSin Asetukset-välilehdellä voidaan antaa sekä opiskelijalle että opettajalle oikeudet lisätä henkilökohtaisia opintojaksoja so. opintojaksoja, jotka eivät ole minkään tutkinto-ohjelman rakenteessa rastittamalla Opiskelijalla on oikeus lisätä henkilökohtaisia opintojaksoja ja/tai Opettajalla on oikeus lisätä henkilökohtaisia opintojaksoja. 
 • Opintojen valinta -välilehdellä opinto lisätään haluttuun opintokokonaisuuteen +-merkistä.
 • Täytä +-merkistä avautuvan lomakkeen kentät ja tallenna.
 • Henkilökohtainen opintojakso arvioidaan Tarkastelu-välehdellä Arviointi-ikkunassa.

Opintojaksojen vertailu

 • Vapaasti valittavia opintojen sisältöjä voi ottaa vertailuun valinnan perustaksi. Opiskelijalla on myös tämä toiminto käytettävissä.
 • Valitse opintojaksoja vertailuun klikkaamalla Lisää vertailuun -linkkiä.

Vertaile opintojaksoja

 • Klikkaa oikealle palstalle ilmestyvästä Vertaile opintojaksoja -laatikosta Vertaile-painiketta.

Vertaile opintojaksoja -laatikko

 • Vertaile opintojaksoja -laatikosta poistat opintojakson vertailusta opintojakson nimen perässä olevalla rastilla.
 • Vertaile opintojaksoja -ikkunassa voit poistaa opintojakson hopsistasi klikkaamalla Poista valinta.
 • Sulje vertailu oikean yläkulman rastista tai Peruuta-linkillä.
 • Mikäli jätit pois opintojakson vahingossa ja haluat sen takaisin, niin voit sisällyttää sen uudestaan sisällytä hopsiin -painikkeella tai Vertaile opintojaksoja -ikkunassa klikkaamalla Valitse-painiketta.

Järjestely

 • Voit raahata opintoja (opintojaksoja, opintokokonaisuuksia) rakenteessa paikasta toiseen.
 • Ikkunan oikeassa reunassa on Leikepöytä, jota voit käyttää apunasi raahaamalla opinto ensin leikepöydälle, vierittämällä ikkunan sisältöä haluamaasi kohtaan ja raahaamalla opinto leikepöydältä haluaamaasi kohtaan.

Osaamisalueet

 • Voit tarkastella tutkinto-ohjelmaan suunniteltuja opintoja osaamisalueiden tasolla.

Ajoitus

 • Ajoitus-välilehdellä ajoitetaan opinnot lukukausille ja periodelle varmistaen, että opintoja tulee lukuvuositasolla riittävästi.
 • Sijoita opintojakso aikajanalle haluamaasi kohtaan raahaamalla se aikajanalle.

Raahauspainike

 • Aikajanalla olevan opintojakson voi raahata toiseen kohtaan. Suoritettu opintojakso sijoittuu automaattisesti sille kohdalle, missä se on suoritettu eikä sen ajoitusta voi muuttaa.
 • Voit poistaa ajoituksen raahaamalla aikajanalla olevan opintojakson takaisin rakenteeseen
 • Kellosymbolia klikkaamalla rakenteeseen jäävät näkyville ne opintojaksot, joita ei ole ajoitettu.
 • Voit tarkastella ajoituksia eri tarkkuustasoilla: Lukuvuodet / Lukukaudet / Periodit
 • Halutessasi voit ottaa myös kesäperioidit mukaan aikajanalle klikkaamalla Näytä kesäperiodit -painiketta
 • Aikajanalla liikkuminen: Pyöritä hiiren vieritysrullaa haluaamasi suuntaan tai käytä vaakasuunnassa olevaa vierityspalkkia.

Viestit

 • Hopsin tekemistä voi ohjata viestien avulla. Peppi lähettää viestit myös opettajan ja opiskelijan sähköposteihin sekä opettajan työpöydän etusivulle. Viestit opettaja näkee myös Hops-tapahtumista.
 • Viesteihin ei kuitenkaan voi vastata sähköpostista, vaan ainoastaan Pepistä. Viestiin ei tule automaattisesti lähettäjän tietoja, joten allekirjoitus on sekä opettajan että opiskelijan taholta tärkeä.
 • Pepistä viestit voi poistaa vain opettaja omalta työpöydältään, jolloin viesti häviää myös opiskelijalta.

Esimerkkiviesti sähköpostissa

 • Hops-ohjauksen viestit luokitellaan kolmeen ryhmään
  • Kommentoi hopsia ja Hyväksy hops >> ryhmään HOPS-hyväksyntä
  • Luo tehtävä >> ryhmään HOPS-tehtävä
  • Opintojaksomerkinnät >> ryhmään Merkinnät

Tehtäväpainikkeet

Listauspainikkeet

 • Tehtäväpainikkeilla luodaan uusia viestejä lähetettäväksi opiskelijalle (samalla myös opettajalle). Listauspainikkeilla opettaja voi suodattaa Viestit-sivulla näkyviä viestejä ryhmän mukaan.
 • Opiskelijalla on omassa hopsissaan myös Viestit-sivu ja siellä listauspainikkeet.
 • Viesteihin vastataan ottamalla se esille viestin aiheesta.

Hops-ohjauksen viesteistä

 • Luo tehtävä: Tuutor-opettaja voi tehdä opiskelijalle tehtävä hopsiin liittyen.
 • Kommentoi hopsia: Tuutor-opettaja voi kommentoida opiskelijan tekemää vielä hyväksymätöntä hopsia.
 • Hyväksy hops: Opiskelijan tekemä hops hyväksytään. Hopsin hyväksyminen luo uuden hops-version, jota ei enää voi muokata.
  Hyväksytyn hopsin pohjalta syntyy välittömästi luonnostilassa oleva hops (draft), jota opiskelija voi tarvittaessa jatkotyöstää.
 • Tarkista: Tarkistaa, että kaikilla hopsin opintojaksoilla on arvosana ja tarvittavat kielilausekkeet on kirjattu. Listaa puutteet.

Ilmoittautumiset

 • Ilmoittautumiset-välilehdellä näet kaikki opiskelijan ilmoittautumiset sekä ne opintojaksojen toteutukset, joille opiskelija voi hopsinmukaan ilmoittautua.
 • Sivulla on kaksi ryhmää: Ilmoittautuminen käynnissä ja Ilmoittautumiset.
 • Ilmoittautumiset-ryhmässä ovat myös jo suoritetut opintojaksot. Uusimmat ilmoittautumiset ovat ryhmän lopussa.Opiskelja ilmoittautuu toteutukselle klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta. Hän voi perua ilmoittautumisen ellei opettaja ole hyväksynyt ilmoittautumista. Mikäli opiskelijalle on kirjattu merkintöjä toteutukselle, niin hän ei voi perua ilmoittautumista.
 • Ilmoittautumisen tila näkyy opintojakson status-kuvakkeessa.
 • Tuutor-opettaja ei voi perua opiskelijan ilmoittautumista.

Asetukset

 • Asetuksissa määrätään kenellä on oikeus lisätä henkilökohtaisia opintojaksoja opiskelijan hopsiin. Oikeus voidaan antaa sekä tuutor-opettajalle että opiskelijalle.

6.3 Sopimuspankki

Sopimuspankki ei ole vielä käytössä Oamkissa.


<< 5.  Peppi: Arviointi, Opettajan työpöytä

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, Peppi and tagged , , , , , , , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.
Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia