« Takaisin

Opettajan ohje: Verkkotentin laatiminen Moodleen GIFT-tiedoston avulla – näin se onnistuu

 1. Kysymysten raakaversion teko
 2. GIFT-tiedoston teko
 3. Kysymysten vieminen Moodlen kysymyspankkiin GIFT-tiedoston kautta

Kysymysten raakaversion teko

Tee ensin raakaversio kysymyksistäsi tekstieditorissa (Notepad on hyvä tähän: muotoiluja ei kaivata!), jota on helppo työstää eteenpäin:

 • Jos kysymyksesi ovat oikein/väärin-kysymyksiä, kirjoita ensimmäinen raakaversion seuraavasti. eli laita oikean vastauksen kysymyksen alle. Tässä esimerkissä Väärin olisi oikea vastaus kysymykseen:
Kysymyksen nimi
Itse kysymys
Väärin
 • Jos taas kyseessä on kysymys, jossa on muunlaisia vastauksia kuin pelkkä oikein/väärin, laita vastauksen alkuun
  ~ kun kyseessä on väärä vastaus josta ei saa pisteitä,
  = kun kyseessä on ainoa oikea vastaus;
  jos oikeita vastauksia on kaksi, laita oikean vastauksen alkuun %50%
  Ylipäätään, laita muiden kuin nolla tai sata prosenttia ansaitsevien vastausten prosenttiluku em. tavalla, eli %prosenttia%.
  Voit laittaa myös miinuspisteitä vääristä vastauksista, eli esim. %-100% antaisi väärästä vastauksesta koko tehtävän edestä miinuspisteitä.
Kysymyksen nimi
Itse kysymys
~%50%Tämä on oikea vastaus
~Väärä vastaus, nolla pistettä
~%50%Tämäkin on oikea vastaus
 • Jos kyseessä on aukkotehtävä, kopioi kysymys seuraavalla tavalla:
Kysymyksen nimi
Lauseen alku ________________ Lauseen loppu
=%100%Hyväksytty vastaus
=%100%Toinenkin hyväksytty vastaus

Merkitse siis aukko alaviivoilla: Viivan pituudella voit antaa vihjeen puuttuvan sanan pituudesta, mutta alaviivoja on oltava vähintään viisi, jotta aukko näytettäisiin tekstin lomassa.

 • Jos taas haluatkin vain esittää kysymyksen, johon tulee sanallinen, automaattitarkistettava lyhyt vastaus, toimi kuten aukkotehtävän osalta (edellä), mutta jätä viivan laittamatta, jolloin vastauskenttä tulee heti kysymyksen alle.
 • Laita kysymysten väliin tyhjä rivi.
 • Huom! Järjestää kysymykset tyypeittäin, eli esim. oikein/väärin-kysymykset alkuun ja vaikka aukkotehtävät loppuun, näin helpotat työtäsi myöhemmin.


 1. Tallenna välillä, anna tiedostolle kuvaava nimi, kuten K2017_7T00BL89_tentti_GIFT.txt. Tallentaessasi nimellä  (esim. Notepadissa File –> Save As) , valitse tarvittaessa tiedostotyypiksi *.txt. Aksentillisten merkkien säilymiseksi oikein, valitse merkkien koodaustavaksi UTF-8.

  Kuva 1: Merkistön koodaustavan valinta Notepadissa

 2. Kun olet saanut kaikki kysymyksesi kirjoitettua, tallenna taas. Seuraavaksi muokkaat tekemäsi raakaversion GIFT-muotoon. Jos osaat hyödyntää skriptejä tekstinkäsittelyssä, voit tehostaa työtäsi, mutta muussa tapauksessa joudut tekemään jonkun verran käsityötä. Siinä sinua auttavat näppäinkomennot. Samoin olisi hyödyllistä opetella tekstinkäsittelyohjelmassasi käytettävät näppäinkomennot tekstissä siirtymisessä hiiren sijaan: se on nopeampaa ja säästää rannettasi. Tyypillisiä näppäinkomentoja tekstinkäsittelyn näppäinkomentoja Windows-ohjelmisssa:
  Näppäinkomento Toiminto
  PageUp Sivu ylöspäin
  PageDown Sivu alaspäin
  Home Kursori rivin alkuun
  End Kursori rivin loppuun
  Ctrl+Home Kursori tiedoston alkuun
  Ctrl+End Kursori tiedoston loppuun
  Ctrl+ Sanan alkuun
  Ctrl+ Sanan loppuun
  Näppäinkomento Toiminto
  Ctrl+a Valitse kaikki
  Ctrl+c Kopioi valittu
  Ctrl+x Leikkaa valittu
  Ctrl+v Liitä leikepöydän sisältö valittuun kohtaan

Näin teet GIFT-tiedoston

GIFT-muotoinen tiedosto kertoo merkkauksen avulla Moodlelle, että mikä osa tekstistä on kysymyksen nimi, jota ei näytetä opiskelijoille tentissä; mikä on itse kysymys; mitkä ovat vastausvaihtoehdot ja mitkä niistä on oikein ja mitkä väärin ja miten paljon niistä saa pisteitä.

GIFT-tiedosto on tekstimuotoinen ja se näyttää tältä (sisennys ei ole pakollinen, ainoastaan helpottaa hahmottamista; keskimmäinen kohta esimerkissä ei ole yhtä tiivisti aseteltu kuin kohdat 1 ja 3, mutta ajaa asian ihan yhtä hyvin):

::Kysymys 1::Itse kysymys tähän{
    =Oikea vastaus, täydet pisteet
    ~Väärä vastaus, nolla pistettä
}

::Kysymys 2::
Itse kysymys tähän
{
    ~%33.33333%Tässä 1. oikea vastaus, 1/3 pisteistä
    ~%33.33333%Tässä 2. oikea vastaus, 1/3 pisteistä
    ~%33.33333%Tässä 3. oikea vastaus, 1/3 pisteistä
}

::Kysymys 3::Itse kysymys tähän{
    ~%50%Tämä on 1. oikea vastaus, 1/2 pisteistä
    ~Tämä on väärä vastaus, nolla pistettä
    ~%50%Tämä on 2. oikea vastaus, 1/2 pisteistä
}

Jos muokkaat tiedoston käsin, kannattaa edetä systemaattisesti ja merkitä kaikki saman tyyppiset asiat yhdellä kerralla.

 1. Laita ensin kaikkien kysymysten alkuun kaksi kaksoispistettä, eli
  ::kysymyksen nimi
 2. Liitä sitten kaikkien kysymysten nimien perään kaksi kaksoispistettä (nämä kannattaa tehdä sarjatyönä, työ käy nopeammin niin)
  :: kysymyksen nimi::
 3. Jos sinulla on yksinkertaisia kysymyksiä, joissa on oikein/väärin vastauksia, korvaa Oikein-sana seuraavalla rimpsulla (liitä lihavoitu osa tekstiin, harmaa teksti osoittaa, mihin teksti sijoittuu):
  Kysymys tähän
  {
   =Oikein
   ~Väärin
  }
  

  vastaavasti, korvaa Väärin-sana seuraavalla rimpsulla (liitä lihavoitu osa tekstiin, harmaa teksti osoittaa, mihin teksti sijoittuu):

  Kysymys tähän
  {
   ~Oikein
   =Väärin
  }
  

  Nyt nämä kysymykset ovatkin jo valmiita! Tallenna välillä ja jatketaan sitten muiden pariin:

 4. Liitä sitten kaikkien vielä merkkaamattomien kysymysten perään, mihin kysymys loppuu ja mistä vastaukset akavat:
  Kysymys tähän{
  
 5. Ja sulje vielä vastausvaihtoehdot lopuksi (Vastausten merkkaus tehtiin jo edellisen ohjeen 6-kohdassa: ks. sieltä apuja, jos sovellat tätä ohjetta kokonaan uusille kysymyksille.)
  }
  
 6. Muista säilyttää tyhjät rivit kysymysten välissä ja pidä samaan kysymykseen liittyvät rivit yhdessä.
  Tallenna ja tiedostosi on valmis! Kun viet kysymykset Moodleen, on tärkeää, että tiedosto on oikeassa muodossa tai siirrossa tulee virheitä. Jos virheitä tulee, älä lannistu, vaan korjaa tiedostoa ja ole tarvittaessa yhteydessä Oamkin Moodle-tukeen niin autamme sinua. Huomaa myös, että erikoismerkit itse kysymyksissä ja vastauksissa muodostuvat ongelmaksi, jos ne siirtovaiheessa tulkitaan GIFT-koodaukseksi. Tämän ongelman voit välttää laittamalla tekstiin tulevan erikoismerkin eteen takakenon, eli esim. \:   \#   \{     \<    \\  jne.

Huom! Jos osaat ja haluat käyttää HTML-merkkausta (esim. <b>Lihavoitu teksti</b> ja <i>kursivoitu teksti</i> kysymyksissä ja vastauksissa, sinun pitää noudattaa seuraavaa muotoa:

::Kysymyksen nimi::[html]<p>Itse kysymys tähän</p>{
	=<p>Oikea vastaus, täydet pisteet</p>
	~<p>Väärä vastaus, nolla pistettä</p>
	~<p>Väärä vastaus, nolla pistettä</p>
}

Kysymysten vieminen Moodlen kysymyspankkiin GIFT-tiedoston kautta

 1. Avaa kurssialusta Moodlessa ja valitse hammasratasikoni-valikosta Kysymyspankki –> Tuo

  Kuva 4

 2. Valitse tiedostomuodoksi GIFT ja hae koneeltasi tekemäsi GIFT-tiedosto ja paina lopuksi Tuo-painiketta.

  Kuva 5: Tiedosto on tässä kuvassa jo tuotu, sen nimi näkyy kuvan alaosassa; tässä vaiheessa olisi enää jäljellä painaa Tuo-painiketta.

 3. Saat yhteenvedon tuoduista tenttikysymyksistä. Paina Jatka-painiketta. Alla olevassa kuvassa on tuotu tiedosto, jossa oli yksi kysymys, se näkyy kuvassa.
  (Jo tässä vaiheessa näet, jos tuonnissa on tapahtunut huomattavia virheitä: saat silloin virheilmoituksen ja näet mitä on päässyt onnistuneesti läpi: läpikin saattaa päästä etenkin merkistövirheitä, joten kysymykset kannattaa lukea läpi tässä vaiheessa. Jos siirrossa ilmenee virheitä, käy silloin huolella tiedostosi läpi, että onko merkkauksessa puutteita tai ylimääräisiä merkkejä ja kokeile uudestaan.)

  Kuva 6: Tuonnin yhteenvetonäkymä

 4. Painettuasi jatka-painiketta pääset kysymyspankkiin. Oletuksena kaikki kysymykset on nyt viety oletuskategoriaan. Joe olet toiminut tämän ohjeen mukaan, sinulla on nyt kysymykset kysymyspankissa, mutta itse tentti on vielä tekemättä: Tentti-aktiviteetista on oma ohje, jossa kerrotaan mm. satunnaiskysymysten lisäämisestä.

« Takaisin

Tämä artikkeli julkaistiin kategorioissa henkilöstölle, Oamk , OHJE, Ohjeet & tiedotteet, oppimisympäristöt and tagged , , . Lisää permalink suosikkeihisi. Seuraa tänne tulevia kommentteja RSS-feedin avulla. Jätä kommentti tai trackback: Trackback URL.

Yksi trackback

 1. Kirjoittanut Moodlen kysymyspankkiin potkua GIFT:llä | MATSKULA on 8.&11.20 at 12:23

  […] Opettajan ohje: Verkkotentin laatiminen Moodleen GIFT-tiedoston avulla – näin se onnistuu (Oamkin IT-palveluiden ohje) […]

Kirjaudu sisälle kommentoidaksesi tätä artikkelia