Henkilökunnalle

Tervetuloa IT-palveluiden ohjesivustolle!

Tarjoamme työkalut ja käytön tukea Oamkin henkilökunnalle.

Olemme koonneet IT-palveluiden tuottamia ohjeita näille WordPressin päälle rakennetuille sivuille. Tältä sivulta löydät henkilöstöä koskevat ohjeet aiheittain järjestettynä. Halutessasi voit hakea ohjelistauksen julkaisuajankohdan mukaan järjestettynä uusimmasta vanhimpaan. Ohjesivuilla on myös haku.

IT-palveluiden tiedotteet OAMK:n henkilöstölle löydät intrasta.

IT-palvelut

IT-palvelut vastaa Oamkissa perusopetuksen ja henkilökunnan käytössä olevien atk-laitteiden ja tietoliikenneyhteyksien toimivuudesta. (IT-palvelut ei vastaa laboratorioiden atk-laitteista, vaan niistä vastaavat laboratoriossa työskentelevä henkilöt.)

Ota yhteyttä IT-palveluihin

IT-tuki Oamkissa – lue tämä ennen tukipyynnön lähettämistä!

ATK-ohjeita

Tarkoituksena olisi, että ongelmatilanteessa katsot aina ensin täältä, että löytyykö ohjeista ratkaisu ongelmaasi.


Yleisohjeet

Iltatyöskentely
Iltaisin työskentely työpaikan tiloissa on mahdollista. Selvitäthän kuitenkin yksikkösi vahtimestareilta, että minä aikoina tiloissa saa olla. Henkilökunnalla tulisi olla työpaikan kuvallinen henkilökortti mukanaan iltaisin, koska vartijat eivät anna muiden kuin henkilökuntaan kuuluvien olla tiloissa silloin, kun virastomestarit eivät ole paikalla.

Puhelinohjeet

Tulostus
Tulostuskäytännöt vaihtelevat hieman yksiköstä toiseen; selvitä yksikkösi käytäntö tarvittaessa paikalliselta IT-tuelta. Vältäthän turhaa tulostamista.

Muita yleisohjeita


Ohjelmistot

Hanki Office-ohjelmistot kotikoneellesi

Voit asentaa Office-ohjelmistot kotikoneellesi maksutta, pilvipalvelun kautta asentamalla: asennuksen toimivuus edellyttää säännöllistä pilvipalvelun käyttöä (= kirjautumista pilveen väh. kerran kuussa). Toinen vaihtoehto on ostaa Office edullisesti kotikoneelle seur. ohjeiden mukaan:

  • Webropol-kyselyohjelmiston avulla voit itse tehdä työhösi liittyvän sähköisen kyselylomakkeen nettiin. Kerää vastaukset palvelun kautta ja hae niistä kootut raportit. Myös opiskelijat voivat tarvitessaan käyttää tätä palvelua esim. opinnäytetöissään.

Tietoturva

Oamkissa tärkein suojattava tieto-omaisuus on henkilötiedot. Kaikista Oamkin järjestelmistä, joissa henkilötietoja käsitellään, löytyy rekisteriseloste ja henkilötietoja käsitellään Suomen lakeja noudattaen (ks. mm. Henkilötietolaki, http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990523). Opiskelijoiden ja henkilöstön henkilökohtaisten yhteystietojen, henkilöstön työsuhdetietojen ja opiskelijoiden opintosuoritustietojen käsittely vaatii huolellisuutta ja tietoverkoissa niitä tulisi käsitellä ainoastaan suojatun verkkoyhteyden yli. Niitä ei saa tallentaa salaamatta läppäreille ja USB-tikuille, ettei olisi vaaraa, että ne voivat joutua vääriin käsiin varkauden tai huolimattomuuden seurauksena. Oamkin tietoturvakäytäntöjä kehittää tietoturvatiimi. Oamkissa on myös tietoturvavastaava. Hänen tehtävänään on muun muassa vastata tietoturvatyön koordinoinnista sekä tietoturvan hallintamallin rakentamisesta. Tietoturvavastaavan tiedotteita löydät Heimosta IT ja tietohallintopalvelut tiedottavat -ajankohtaispalstalta. Tietoturvavastaavan tiedotteet lisätään pienellä viiveellä myös tänne it.oamk.fi:hin, missä ne ovat luettavissa vielä sen jälkeenkin, kun ne poistuvat Heimosta.

Dokumentteja Heimossa tietoturvaan liittyen:
Tietoturvan kehittäminen: Prosessin kuvaus [ulkoinen linkki]
Tietohallinto ja IT-palvelut: Toteutus [ulkoinen linkki]
Oamkin Viestintäpalvelut on laatinut SOME-ohjeen [ulkoinen linkki], jossa on myös tietoturva-asiaa.

Muita hyviä ohjeita ja linkkejä:

  • Vahti-tietoturvajulkaisut (https://www.vahtiohje.fi/ [ulkoinen linkki] )
    Vahti tuottaa ja ylläpitää valtiohallinnon järjestelmiin soveltuvaa tietoturvaohjeistusta. Useimmat ohjeet ovat käytettävissä semmoisenaan myös korkeakouluympäristöissä.
  • Turvallisuuskomitean julkaisema Kodin kyberturvaopas [ulkoinen linkki]

Oamkin IT-palveluiden laatimia ohjeita:


Käyttäjätunnukset ja salasanat


Sähköposti

Outlook:


Kotisivut ja tiedostojen säilytys

Huom! IT-palvelut ei ota varmuuskopioita pilvipalveluihin (esim. OneDrive ja Google Drive) tallennetuista tiedostoista. Varmuuskopioitavat datamäärät olisivat yksinkertaisesti liian suuria. Ota itse varmuuskopiot omista tärkeistä tiedostoistasi siltä varalta, että onnistut itse tuhoamaan tiedostoja Onedrivessä/Sharepointissa tai jos joku kiristyshaittaohjelma salaa ne.

Palveluiden etäkäyttö onnistuu VPN-yhteydessä:


Verkko-opetus


Sähköinen tenttijärjestelmä Exam

Sähköisen tenttijärjestelmän ohjeet löytyvät seuraavasti: