Henkilökunnalle

Tervetuloa ICT-palveluiden ohjesivustolle!

Tarjoamme työkalut ja käytön tukea Oamkin henkilökunnalle.

Olemme koonneet ICT-palveluiden tuottamia ohjeita näille WordPressin päälle rakennetuille sivuille. Tältä sivulta löydät henkilöstöä koskevat ohjeet aiheittain järjestettynä. Halutessasi voit hakea ohjelistauksen julkaisuajankohdan mukaan järjestettynä uusimmasta vanhimpaan. Ohjesivuilla on myös haku.

ICT-palveluiden tiedotteet Oamkin henkilöstölle löydät intrasta.

ICT-palvelut

ICT-palvelut vastaa Oamkissa perusopetuksen ja henkilökunnan käytössä olevien IT-laitteiden ja tietoliikenneyhteyksien toimivuudesta. (ICT-palvelut ei vastaa laboratorioiden atk-laitteista, vaan niistä vastaavat laboratoriossa työskentelevä henkilöt.)

Ota yhteyttä ICT-palveluihin

IT-tuki Oamkissa – lue tämä ennen tukipyynnön lähettämistä!

Ohjeita

Tarkoituksena olisi, että ongelmatilanteessa katsot aina ensin täältä, että löytyykö ohjeista ratkaisu ongelmaasi.


Yleisohjeet

Iltatyöskentely
Iltaisin työskentely työpaikan tiloissa on mahdollista. Selvitäthän kuitenkin yksikkösi vahtimestareilta, että minä aikoina tiloissa saa olla. Henkilökunnalla tulisi olla työpaikan kuvallinen henkilökortti mukanaan iltaisin, koska vartijat eivät anna muiden kuin henkilökuntaan kuuluvien olla tiloissa silloin, kun virastomestarit eivät ole paikalla.

Puhelinohjeet: Katso Elisa Ring -käyttäjäkoulutus video MS Streamissa (edellyttää kirjautumista MS 365:een Oamkin henkilöstön tunnuksilla)

Tulostus
Tulostuskäytännöt vaihtelevat hieman yksiköstä toiseen; selvitä yksikkösi käytäntö tarvittaessa paikalliselta IT-tuelta. Vältäthän turhaa tulostamista.

Joidenkin verkkopalveluiden etäkäyttö onnistuu vain VPN-yhteydessä:


Käyttäjätunnukset ja salasanat


Tietoturva ja tietosuoja

Oamkissa tärkein suojattava tieto-omaisuus on henkilötiedot. Kaikista Oamkin järjestelmistä, joissa henkilötietoja käsitellään, löytyy tietosuojainfo ja henkilötietoja käsitellään Suomen lakeja noudattaen (ks. mm. Tietosuojalaki Finlex-sivustolla). Opiskelijoiden ja henkilöstön henkilökohtaisten yhteystietojen, henkilöstön työsuhdetietojen ja opiskelijoiden opintosuoritustietojen käsittely vaatii huolellisuutta ja tietoverkoissa niitä tulisi käsitellä ainoastaan suojatun verkkoyhteyden yli. Niitä ei saa esim. tallentaa salaamatta läppäreille ja USB-tikuille, ettei olisi vaaraa, että ne voivat joutua vääriin käsiin varkauden tai huolimattomuuden seurauksena. Tutustu tietosuojavastaavan laatimaan Oamkin tietoaineistojen käsittelyohjeeseen.

Oamkin tietoturvakäytäntöjä kehittää ICT-palveluiden tietoturvatiimi. Tietoturvatiimi vastaa mm. tietoturvatyön koordinoinnista sekä tietoturvan hallintamallin rakentamisesta. Tietoturvaan liittyviä tiedotteita löydät Heimosta ICT-palveluiden tiedotteet -ajankohtaispalstalta. Tietoturvatiedotteet lisätään pienellä viiveellä myös tänne it.oamk.fi:hin, missä ne ovat luettavissa vielä sen jälkeenkin, kun ne poistuvat Heimosta.

  • Tietoturvasivu Heimossa (Sivulta löytyy mm. tietoturvapolitiikka)
  • Vahti-sivuston tietoturvajulkaisut
    Vahti tuottaa ja ylläpitää valtiohallinnon järjestelmiin soveltuvaa tietoturvaohjeistusta. Useimmat ohjeet ovat käytettävissä semmoisenaan myös korkeakouluympäristöissä.

Joitakin ICT-palveluiden laatimia tietoturvaan ja -suojaan liittyviä ohjeita:

Tietosuojaroskille on tarjolla omat kierrätyslaatikkonsa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös silppuria, jos sellainen on käytössäsi.


Tekijänoikeusasioita


Saavutettavuus

Osa Oamkin verkkopalveluista on julkisia ja osa on tarkoitettu rajatuille ryhmille, jolloin palvelua voi käyttää vain kirjautumalla palveluun. Jokaisen oamkilaisen pitäisi voida käyttää palveluita niiltä osin, kuin ne heidän työhönsä tai opiskeluunsa kuuluvat. Jotta se olisi mahdollista, jokaisen Oamkin henkilökuntaan kuuluvan, joka tuottaa sisältöä Oamkin verkkopalveluihin, pitää osata tehdä sisällöt saavutettaviksi. Tämä koskee myös verkossa jaettavia tiedostoja sekä verkkokursseja.

Saavutettavat verkkopalvelut ovat hyödyksi kaikille oamkilaisille – Myös Suomen laki velvoittaa saavutettavuuteen


Ohjelmistot

Asenna ja päivitä ohjelmia ICT-palveluiden ylläpitämälle työkoneellesi Software Centerin kautta.

Hanki Office-ohjelmistot kotikoneellesi:

Voit asentaa Office-ohjelmistojen työpöytäsovellukset kotikoneellesi maksutta, pilvipalvelun kautta asentamalla: asennuksen toimivuus edellyttää säännöllistä pilvipalvelun käyttöä (= kirjautumista pilveen väh. kerran kuussa).

Kasvava osa ohjelmistoista on käytettävissäsi verkkopalveluina selaimen kautta. 

  • Webropol-kyselyohjelmiston avulla voit itse tehdä työhösi liittyvän sähköisen kyselylomakkeen nettiin. Kerää vastaukset palvelun kautta ja hae niistä kootut raportit. Myös opiskelijat voivat tarvitessaan käyttää tätä palvelua esim. opinnäytetöissään.
  • Peppi-ohjeet

Sähköposti

Outlook:


Tiedostojen säilytys ja jako

Huom! ICT-palvelut ei ota varmuuskopioita pilvipalveluihin (esim. OneDrive ja Google Drive) tallennetuista tiedostoista. Varmuuskopioitavat datamäärät olisivat yksinkertaisesti liian suuria. Ota itse varmuuskopiot omista tärkeistä tiedostoistasi siltä varalta, että onnistut itse tuhoamaan tiedostoja Onedrivessä/Sharepointissa tai jos joku kiristyshaittaohjelma salaa ne.

Vanhoja, edelleen käytössä olevia ohjeita, joita saa vielä halutessaan käyttää:


Verkko-opetus

Videoiden teko ja jakaminen Oamkissa


Sähköinen tenttijärjestelmä Exam